Czekoladowe pierniki

Czekoladowe pierniki
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni starosłowiańskiej, znane były u słowiańskich pogan jako mieszanina miodu i grubo miażdżonej pszenicy. Od XIV wieku do miodowników dodawano „pierne” czyli pieprzną przyprawę korzenną, od której wzięła się też nazwa pierników. Dostatek dobrego miodu, wiekowe doświadczenia sprawiły iż pierniki traktowano jako rarytas, a ich smak doprowadzano do perfekcji. Dziś pierniki znane są chyba każdemu, a największą frajdę z dekorowania i pieczenia mają dzieciaki. Nie ma nic przyjemniejszego niż prawdziwa, pachnąca choinka, udekorowana pierniczkami! Taka choinka to dopiero smakuje!

Składniki

  • 510 g mąki tortowej
  • 180 g masła
  • 160 g cukru pudru
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 65 g ciemnego kakao
  • 270 g golden syrup *
  • 1 jajko
  • 2½ łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie


  1. W dużej misce mieszamy mąkę, kakao, cukier puder, przyprawę i sodę oczyszczoną. Masło rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę i golden syrup. Podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawiamy do ostudzenia.
    Do suchych składników w misce dodajemy jajko i rozpuszczone masło z czekoladą i golden syrop. Mieszamy za pomocą miksera, aż składniki się połączą. W końcowej fazie mieszania przełożyłam ciasto na blat i kończyłam wyrabianie ciasta dłońmi. Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Masa powinna stężeć.
    Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z nich wałkujemy na grubość od 3 do 5 mm. Wycinamy dowolne kształty pierniczków i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy pomiędzy pierniczkami. Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 8 minut. Pierniczki po wystudzeniu są twarde, ale bez obaw zmiękną. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

    Notes

    *można użyć miodu

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 06 grudnia
Tylko jak to zrobić, by w tym pojemniku długo przetrwały? ;) Pyszne ciacha :D
babcitereskiciasta 06 grudnia
Czekoladowe pierniczki to na pewno podwójnie pyszne.:)
Docherro 06 grudnia
piękne jak wycinane:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 510 g mąki tortowej
  • 180 g masła
  • 160 g cukru pudru
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 65 g ciemnego kakao
  • 270 g golden syrup *
  • 1 jajko
  • 2½ łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki