Jaka surówka do ziemniaków i schabowego? Wybierz najlepsze dodatki do kotletów

Klasyczny niedzielny obiad, czyli ziemniaki, kotlet schabowy i surówka to danie, obok którego nie można przejść obojętnie. Żeby jednak smakowało naprawdę wybornie, trzeba nie tylko wiedzieć, jak je przygotować, ale również dobrać odpowiednie składniki. Sekret paradoksalnie tkwi w surówce. Jak wybrać tę najlepszą?

Jaka surówka do ziemniaków i schabowego? Przepisy, które warto zapamiętać | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Colesław, a może klasyczna surówka z marchewki i jabłka? Zastanawiasz się, która z nich najlepiej będzie pasować do schabowego i ziemniaków? Wybierz to, co lubisz, ale pamiętaj o sprawdzonym przepisie. Poniżej znajdziesz receptury, które na pewno cię nie zawiodą.

Sprawdź także: Sok, kiszone, sałatka - buraki do słoików. 8 zdrowych przepisów na buraki na zimę

Jak wybierać schab na schabowe?

Zanim przejdziemy do tematu surówek, skupimy się na doborze samego mięsa na schabowe. To oczywiście podstawa udanego obiadu. Jak wybierać schab na schabowe? Zwróć uwagę na jego świeżość. Jeżeli kupujesz mięso w opakowaniu, sprawdź datę przydatności do spożycia. Sprawdź również to, czy opakowanie nie jest uszkodzone i nie ma oznak psucia.

Co w przypadku mięsa na wagę ze stoiska mięsnego? Tutaj uważaj na kolor - ten powinien być jasnoróżowy, a tłuszcz biały lub lekko żółty. Najlepiej unikać schabu o szarawym zabarwieniu lub z ciemnymi plamami. Ważny jest również potencjalnie nieprzyjemny zapach. Zazwyczaj nie jest trudno rozpoznać, że dane mięso nie jest już pierwszej świeżości. 

Wybierz odpowiednią grubość kawałka schabu. Ta zależy oczywiście od twoich preferencji. Cienkie fragmenty zapewne będą łatwiejsze w przygotowaniu i obróbce. Podobnie w przypadku schabu z kością. Najchętniej wybieramy mięso bez kości, gdyż jest łatwiejsze w przygotowaniu. Niektórzy zaś uważają, że schab z kością lepiej smakuje. Zdecyduj sam i wybierz najlepszą opcję dla siebie. 

Jedną z najważniejszych kwestii jest dobór odpowiedniego dostawcy mięsa. Najlepiej postawić na tych lokalnych z dobrymi opiniami. Co do jakości mięsa marketowego możemy mieć sporo wątpliwości. Z drugiej strony lepiej wybrać takie niż sztukę nie wiadomo jakiego pochodzenia. Produkty trafiające do marketów przechodzą szereg badań i testów, więc nie powinniśmy bać się ich zakupu. 

Jak zrobić dobre schabowe?

Zazwyczaj każdy z nas wie, jak przygotować kotlety. Warto jednak przypomnieć sobie kilka podstawowych zasad, dzięki którym będą rozpływać się w ustach. Jak zrobić dobre schabowe? Przygotuj jajka, mąkę pszenną, bułkę tartą, sól, pieprz oraz tłuszcz. Na czym smażyć kotlety? Sprawdzą się olej roślinny, masło klarowane lub smalec. Najpierw delikatnie rozbij płaty mięsa, aby uzyskać równomierne kawałki o pożądanej grubości. Dopraw schab solą i pieprzem z obu stron. Możesz również dodać inne ulubione przyprawy do smaku. 

Przygotuj trzy osobne płytkie naczynia: jedno z roztrzepanym jajkiem, drugie z mąką, a trzecie z bułką tartą. Dodaj szczyptę soli i pieprzu do mąki oraz bułki tartej i wymieszaj je. Zanurz każdy kawałek schabu najpierw w mące, upewniając się, że jest pokryty z obu stron. Następnie zanurz go w roztrzepanym jajku, równomiernie pokrywając mięso. Na koniec obtocz schab w bułce tartej, delikatnie wciskając ją w mięso, aby dobrze przywarła. 

Już wiesz, na czym smażyć schabowe. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny, smalec lub masło klarowane na średnim ogniu. Gdy tłuszcz jest dostatecznie gorący (możesz sprawdzić, czy zaskwierczy, gdy włożysz trochę bułki tartej), wyłóż schabowe na patelnię. Smaż przez około trzy, cztery minuty z każdej strony, aż kotlety staną się złote i chrupiące. Po usmażeniu schabowych odłóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu

Jaka surówka do ziemniaków i schabowego? Sprawdź przepisy

Trudno wyobrazić sobie schabowego z ziemniakami bez surówki. Jeśli chodzi o ten warzywny dodatek, opcji jest sporo. Mamy dla ciebie najbardziej klasyczne surówki do niedzielnego obiadu i najlepsze przepisy

1. Colesław - prosty przepis 

Składniki

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 2 marchewki 
  • mała cebula 
  • 1/2 szklanki majonezu 
  • 2 łyżki octu jabłkowego 
  • łyżeczka musztardy 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • sól i pieprz do smaku 

Wykonanie: 

  1. Zetrzyj kapustę i marchew na tarce o grubych oczkach. Posiekaj cebulę. 
  2. W misce wymieszaj majonez, ocet jabłkowy, musztardę i cukier.  
  3. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku. 
  4. Połącz kapustę, starte marchewki i posiekaną cebulę w dużej misce. 
  5. Wlej sos do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj. 

Surówka Colesław

 Surówka Colesław Zobacz przepis

Surówka Colesław / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Colesław z czerwonej kapusty

 Colesław z czerwonej kapusty Zobacz przepis

Colesław z czerwonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Coleslaw z włoskiej kapusty

 Coleslaw z włoskiej kapusty Zobacz przepis

Coleslaw z włoskiej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Klasyczna surówka z jabłka i marchewki 

Składniki

  • 2 marchewki 
  • duże jabłko 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżki majonezu 
  • łyżka miodu lub cukru 
  • sól i pieprz do smaku 

Wykonanie: 

  1. Obierz marchewki i jabłko. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. 
  2. Skrop stare jabłko sokiem z cytryny, aby zapobiec jego brązowieniu. 
  3. W małej misce wymieszaj majonez, miód (lub cukier) oraz sól i pieprz do smaku. Dopasuj ilość soli i pieprzu według swoich preferencji smakowych. 
  4. W większej misce połącz marchewkę, jabłko oraz przygotowany sos. Dokładnie wymieszaj. 
  5. Odstaw surówkę na kilkanaście minut przed podaniem, aby smaki się połączyły i składniki lekko „przegryzły” się nawzajem. 

Surówka z marchewki i jabłka

 Surówka z marchewki i jabłka Zobacz przepis

Surówka z marchewki i jabłka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Surówka z pora, marchewki i jabłka

 Surówka z pora, marchewki i jabłka Zobacz przepis

Surówka z pora, marchewki i jabłka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Surówka z marchewki, jabłka i kiszonej kapusty

 Surówka z marchewki, jabłka i kiszonej kapusty Zobacz przepis

Surówka z marchewki, jabłka i kiszonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Surówka z kalafiora - idealna do schabowego 

    Składniki

    • mały kalafior 
    • marchewka 
    • 1/2 czerwonej cebuli 
    • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 
    • 2 łyżki soku z cytryny 
    • łyżka posiekanej natki pietruszki 
    • sól i pieprz do smaku 

       

      Wykonanie: 

      1. Podziel kalafior na mniejsze różyczki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 
      2. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Dodaj do miski z kalafiorem. 
      3. Czerwoną cebulę pokrój na cienkie plasterki. Dodaj do miski z innymi składnikami. 
      4. W oddzielnej misce połącz kwaśną śmietanę, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. 
      5. Wlej sos z kwaśnej śmietany do miski z kalafiorem, marchewką i cebulą. Delikatnie wymieszaj, aby składniki były równomiernie pokryte sosem. 
      6. Odstaw surówkę na około 15-30 minut, aby smaki się połączyły i kalafior odrobinę zmiękł. 
      7. Przed podaniem dokładnie wymieszaj surówkę i dopraw ewentualnie solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. 

      Surówka z kalafiora do obiadu

       Surówka z kalafiora do obiadu Zobacz przepis

      Surówka z kalafiora do obiadu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

      Surówka z kalafiora surowego

       Surówka z kalafiora surowego Zobacz przepis

      Surówka z kalafiora surowego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

      Surówka z surowego kalafiora i brokułu

       Surówka z surowego kalafiora i brokułu Zobacz przepis

      Surówka z surowego kalafiora i brokułu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

      4. Surówka z pora do obiadu 

      Składniki

      • por 
      • marchewka 
      • jabłko 
      • 2 łyżki soku z cytryny 
      • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
      • łyżka musztardy 
      • sól i pieprz do smaku 

       

      Wykonanie: 

      1. Pokrój pora na cienkie plasterki. Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce na grubych oczkach.  
      2. Skrop starte jabłko sokiem z cytryny, aby zapobiec brązowieniu. 
      3. W misce wymieszaj kwaśną śmietanę, musztardę, sól i pieprz. 
      4. Połącz pora, marchew i jabłka w większej misce.
      5. Dodaj sos do warzyw i delikatnie wymieszaj.
      6. Odstaw na chwilę przed podaniem, aby smaki się połączyły. 

      Surówka z pora

       Surówka z pora Zobacz przepis

      Surówka z pora do obiadu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

      Surówka z pora

       Surówka z pora Zobacz przepis

      Surówka z pora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

      Surówka z pora

       Surówka z pora Zobacz przepis

      Surówka z pora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

      Źródła: Smaker.pl

      Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

      Zobacz także:

      Borowik amerykański - nowy grzyb w polskich lasach. Jak go rozpoznać? »

      Przez miesiąc piła czternastogodzinny rosół kolagenowy. Efekty przerosły oczekiwania »

      Przysmak dzieciństwa wraca do łask. Ewa Wachowicz zdradza idealny przepis »

      Komentarze

      Ostatnio komentowane przepisy

      60 min
      2
      Ciasta Krakowiak

      Niektóre okoliczności wymagają szczególnej oprawy kulinarnej. Nasze ciasto kr...

      Odsłon: 3131

      60 min
      11
      Śniadania Piankowy omlet japoński

      Ten przepis na omlet powinien znać każdy, kto uwielbia śniadania na słodko. J...

      Odsłon: 704

      15 min
      3

      Polecane artykuły

      Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

      Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

      0
      Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

      Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

      0
      Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

      Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

      19
      Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

      Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

      1