Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Główkę przeciąć na 4 części i sunąć głąb. Kapustę bardzo drobno poszatkować (ręcznie lub w malakserze).
Marchew obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z małymi oczkami.
Cebulę drobno posiekać.
Jabłko obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami.
W miseczce wymieszać wszystkie składniki na sos, skosztować i ewentualnie doprawić do smaku. Można dodać więcej lub mniej miodu, albo bardziej zakwasić dodając ocet winny lub sok z cytryny.
Wszystkie warzywa umieścić w salaterce, polać sosem i wymieszać. Surówkę colesław odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę. Surówka będzie najlepsza jak sobie chwilę postoi.
Oto kilka pomysłów na pyszny obiad:
-chrupiące udka kurczaka z tłuczonymi ziemniakami, koperkiem i surówką colesław
-pieczona kaczka z kluskami śląskimi i surówką colesław
-pulpeciki z indyka w sosie koperkowym i surówką colesław
-gulasz po węgiersku z kaszą i surówką colesław
-kotlety schabowe z frytkami i surówką colesław
Smacznego :)
Komentarze do przepisu (4)
*Przejdziesz do wersji klasycznej