"Proponuję najlepsze drożdżowe bułeczki „maxi owoc"!
Są idealne na piknikową przekąskę.
Zawsze się sprawdzają i wszystkich zachwycają :)
Polecam z całego serca.
Pyszne i takie urocze!
Składniki
Ciasto
- 240 g mąki pszennej;
- 7 g suchych drożdży;
- 1/2 szklanki letniego mleka;
- 2 jajka;
- 60 g drobnego cukru;
- 50 g roztopionego masła;
- 16 g cukru wanilinowego.
Dodatkowo
- owoce: truskawki, maliny, borówki, czereśnie, porzeczki itd.;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- 1 małe jajko rozkłócone z 1 łyżką mleka do posmarowania babeczek.
Kruszonka
- 1 łyżka roztopionego masła;
- 1 łyżka cukru pudru;
- 2 krople ekstraktu waniliowego;
- 1 łyżka mąki.
Przygotowanie
Mąkę połącz z drożdżami, dodaj pozostałe składniki ciasta, a na końcu letnie roztopione masło. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż stanie się elastyczne (w razie konieczności delikatnie podsyp mąką). Wyrobione ciasto włóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw, aby ciasto podwoiło objętości, na około godzinę.
Owoce umyj i zostaw do osuszenia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze chwileczkę wyrób, następnie podziel na kilka równych części np. 10. Z każdego kawałka ciasta zrób kulkę, delikatnie ją spłaszcz, na środku układaj obtoczone w mące ziemniaczanej owoce, zlep brzegi ciasta i ponownie zrób kulkę.
Tak przygotowane bułeczki możesz piec na dużej blaszce na papierze lub w wysmarowanej masłem i oprószonej kaszką manną formie do muffinek. Bułeczki układaj łączeniem do dołu i ponownie zostaw na około pół godziny przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Przygotuj kruszonkę. W małym rondelku roztop 1 łyżkę masła i zostaw do ostygnięcia. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Wyrabiaj do otrzymania kruszonki. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dodaj więcej mąki.
Wyrośnięte babeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem wymieszanym z mlekiem i posyp kruszonką.
Piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C."
Rozstrzygnięcie konkursu: Zachwyć nas przepisem na piknikową przekąskę i wygraj słodkie nagrody!
Już wiemy, jakie przekąski szykujecie dla siebie i swoich bliskich na piknikowe wypady za miasto.
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Dania główne
Pieczeń wieprzowa wolno pieczona
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Cynamon
- Kolendra
Odsłon: 165
12
Dodatki
Muhammara- pasta z pieczonej papryki
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
- Impreza
- Grill
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Papryka
- Owoce
- Orzechy
- Włoskie
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 21
2
REKLAMA