Konkurs: Jakie jest Twoje ulubione sezonowe warzywo?

Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj niesamowitą książkę Dominiki Wójciak "Sezonowe warzywo. Wegetariańska uczta", w której znajdziesz 100 przepisów na dania bezmięsne, bez glutenu i wegańskie.

Dominika Wójciak zwyciężyła w trzeciej edycji programu MasterChef. Została doceniona nie tylko przez jurorów programu, jej talent dostrzegł sam Gordon Ramasy. Jest autorką książek Warzywo, Ziarno i Kulinarne opowieści, a także Sezonowe warzywo. Tę ostatnią publikację możesz wygrać w konkursie. Wystarczy, że odpowiesz na pytanie: Jakie jest twoje ulubione sezonowe warzywo i dlaczego?

Konkurs zakończony. Nagrody wędrują do:

Magdaleny:

"Czy to warzywo,, czy owoc? Nieważne: pomidor to prawdziwy król! Niby dostępny przez cały rok - niby - ale ja, jak Wiesław Michnikowski w piosence "Adio pomidory", przestaję je kupować z końcem jesieni.
Pomidor to warzywo doskonałe: bo przecież kula jest doskonałym kształtem! Przyznaję też, że najbardziej lubię stare odmiany: malinowy i bawole serce ... choć żadnym nie pogardzę, o nie! Zwłaszcza, że różnorodność kolorów może przyprawić o zawrót głowy!
Pomidor jest pyszny, piękny, cudownie pachnie i jest zdrowy - nie tylko na surowo. Można więc pomidory jeść same, w surówkach, sosach, zupach .... Można zrobić z pomidorów sok... Idę do kuchni po pomidora!"

Eli:

"Dużo jest takich warzyw, bo jak są młode, oczekiwane przez kilka miesięcy, to i apetyt na nie rośnie bardzo. Ale chyba najbardziej lubię botwinkę z małymi buraczkami. Od razu myślę: chłodnik ! Pyszny, z posiekanymi liśćmi tego genialnego i polskiego warzywa zblanszowanymi we wrzątku, z kawałkami małych buraczków upieczonymi w folii, żeby miały lepszy smak i aromat. Oczywiście z koperkiem, połówkami jaj kurzych lub przepiórczych w „zupie" z kefiru, maślanki i śmietany. Albo w wywarze z warzyw zwanych włoszczyzną , z fasolą poprzedniego dnia namoczoną i ugotowaną do miękkości, z koperkiem, pietruszką drobno posiekanymi i z gęstą śmietaną. Dla mięsożerców może być na rosole. Można do tej zupy dodać drobno pokrojone kartofle. I barszcz ukraiński jak nic ! Ale nie tylko do tego służy botwinka ! Robię z nią makaron. Wtedy przysmażam listki z cebulą i czosnkiem, buraczki (uprzednio przygotowane jak wyżej) tnę w paseczki. Wszystko mieszam i posypuję twarogiem oraz orzechami. I jest pysznie. I jeszcze jedno: sałatka z ... Tu można puścić wodze fantazji i wykorzystać różne produkty. Najważniejszym są jednak buraczki pokrojone na plasterki i listki wykorzystane zamiast sałaty. Do tego sos winegret, prażone na suchej patelni pestki słonecznika, kawałki twarogu (naszego bądź greckiego sera feta) i niebo w gębie. Tak, botwinka jest moim ulubionym warzywem sezonowym. Zamykam ją w słoiczki, by od czasu do czasu zrobić z niej chłodnik czy barszcz ukraiński, kiedy już jej nie można kupić."

Karoliny:

"Być może moja opinia nie będzie popularna, ale uwielbiam brukselkę. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że wiele osób jej nie lubi, ale w mojej opinii wynika to tylko z faktu, że do tej pory nikt im nie zaserwował odpowiednio zrobionej brukselki. Doskonale smakuje pieczona, lub drobno poszatkowana i zaserwowana w formie surówki. Można także zrobić z niej zupę lub wyjątkowo smaczne placuszki. Możliwości są właściwie nieograniczone. Uwielbiak kuchenne eksperymenty z tym warzywem. Lubię je nie tylko ze względu na smak, ale też dlatefo, że w czasie zimowych miesięcy jest jednym z nielicznych, zielonych akcentow na naszych talerzach."

 

Regulamin konkursu znajdziesz na następnej stronie. Kliknij >>

1
z
2

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
30 min
1
Ciasta Ciastka owsiane bez cukru

Owsiane ciasteczka z daktylami i orzechami włoskimi to znakomita przekąska, k...

Odsłon: 33

15 min
1
Sałatki Sałatka wiosenna rzodkiewkowa

Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...

Odsłon: 350

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0