Ewa_Gotuje

Zdrowe tłuszcze – czym są, gdzie się znajdują i jak wpływają na organizm?

Przez wiele lat tłuszcz uznawany był za czynnik wywołujący szereg poważnych chorób oraz największego wroga szczupłej sylwetki. Okazuje się jednak, że zdrowe tłuszcze nie tylko nie są szkodliwe dla organizmu, ale wręcz działają na jego korzyść. Dlaczego warto je spożywać i gdzie ich szukać?

Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Wyznacznikiem zdrowej diety są nie tylko właściwie dobrane produkty, ale również odpowiednio zbilansowane posiłki, w których nie brakuje źródeł białka, węglowodanów oraz tłuszczów. Te ostatnie są szczególnie ważne, gdyż wpływają na szereg istotnych procesów zachodzących w ludzkim ciele. Dlaczego zdrowe tłuszcze są tak cenne?

Odpowiedź na powyższe pytanie jest bardzo prosta - zdrowy tłuszcz to niezbędny element do przyswajania niektórych witamin i minerałów oraz utrzymywania twojej gospodarki hormonalnej w ryzach. Taki tłuszcz zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozwalają ci cieszyć się dobrą kondycją zdrowotną.

Mówi się, że zdrowe tłuszcze powinny pokrywać około 30% dziennego zapotrzebowania na energię. Na szczęście możesz znaleźć je w wielu produktach, po które na co dzień sięgasz. Są to nie tylko oleje, orzechy i ryby, ale również niektóre warzywa, pestki oraz jajka. Które tłuszcze są zdrowe i gdzie jeszcze możesz je znaleźć? Sprawdźmy!

Które tłuszcze są zdrowe i gdzie ich szukać?

Jak już wiadomo, to właśnie zdrowe tłuszcze mają najkorzystniejszy wpływ na kondycję psychofizyczną człowieka. Występują one w produktach spożywczych, które lądują do twojego koszyka podczas rutynowej wizyty w sklepie.

Szczególnie cenne są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które - przyjmowane w odpowiednich proporcjach - chronią cię przed wieloma chorobami. Oto najpopularniejsze źródła zdrowych tłuszczów, które warto regularnie spożywać:

1. Awokado

Awokado to skarbnica jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które uznawane są za lekarstwo na szereg dolegliwości oraz sprzymierzeńców zdrowego odchudzania. Owoc ten może poszczycić się dobrą proporcją kwasów omega-3 i omega-6, a także bogactwem witamin i minerałów. Jego niewątpliwym atutem jest ogromna uniwersalność - awokado to idealny składnik do kanapek, jajecznicy, sałatek, a nawet deserów.

2. Ryby

Jeśli chcesz zadbać o odpowiednią podaż zdrowych tłuszczów w swojej diecie, nie zapominaj o rybach. Szczególnie polecany jest łosoś, tuńczyk i makrela, a także śledź, pstrąg tęczowy i sardynki. Mówi się, że regularne spożywanie ryb pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a do tego hamuje rozwój chorób serca i zapobiega stanom depresyjnym. Najlepszą opcją jest przyrządzanie ryb na grillu lub w piekarniku.

3. Orzechy

Orzechy to dość kaloryczna, ale niezwykle odżywcza przekąska, którą warto spożywać ze względu na wysoką zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Do najbardziej wartościowych produktów z tej grupy należą orzechy laskowe i włoskie, a także migdały, orzechy pekan i nieprażone pistacje. Warto dodać, że orzechy to także cenne źródło białka oraz niezbędnych witamin i mikroelementów.

4. Jajka

Jajka to produkt, który przez lata budził niemałe kontrowersje i był tematem sporów specjalistów w dziedzinie odżywiania. Okazuje się jednak, że - wbrew powszechnym opiniom - spożywanie jajek wcale nie przyczynia się do znacznego wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Mało tego - niektóre badania dowodzą, że spożywanie całych jaj może wręcz poprawić parametry lipidowe. Żółtko zawarte w jajku posiada nienasycone kwasy tłuszczowe i wiele innych substancji, które wykazują prozdrowotne działanie.

5. Oliwa z oliwek

Dzięki dużej zawartości antyoksydantów i kwasu oleinowego, które hamują namnażanie wolnych rodników i chronią przed poważnymi chorobami, oliwa z oliwek plasuje się w ścisłej czołówce produktów bogatych w zdrowe tłuszcze. Szczególnie polecana jest oliwa extra virgin, która posiada najwięcej składników odżywczych. Oliwę z oliwek możesz dodawać do sałatek, pizzy, zapiekanek i mnóstwa innych dań, które na co dzień spożywasz.

Tłuszcz nienasycony i jego cenne właściwości

Tłuszcz nienasycony to niezbędny element do prawidłowego funkcjonowania wielu układów w twoim ciele. Jako że organizm nie jest w stanie samodzielnie go wyprodukować, powinien regularnie otrzymywać go z zewnątrz. Jakie właściwości posiada tłuszcz nienasycony i dlaczego jest tak ważny? Związek ten odpowiada za następujące procesy:

  • niwelowanie stanów zapalnych w organizmie,
  • ochrona przed infekcjami,
  • zapewnianie odpowiedniego nawilżenia skórze,
  • przyspieszanie gojenia się ran,
  • usprawnianie pracy układu sercowo-naczyniowego,
  • przeciwdziałanie zaburzeniom gospodarki lipidowej i hormonalnej,
  • hamowanie namnażania się wolnych rodników,
  • przeciwdziałanie rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych,
  • poprawa funkcji śródbłonkowej naczyń.

Tłuszcz nasycony - przyjaciel czy wróg?

Tłuszcz nasycony znajduje się m.in. w czerwonym mięsie, podrobach, smalcu, serze, śmietanie, maśle oraz oleju palmowym i kokosowym. Od lat demonizowany, w rzeczywistości posiada kilka zalet, które sprawiają, że nie należy całkowicie eliminować go z jadłospisu.

Tłuszcz nasycony posiada wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu nadaje się do obróbki termicznej. Ponadto reguluje stężenie hormonów w organizmie, zwiększa przyswajalność niektórych witamin i bierze czynny udział w wytwarzaniu kwasów tłuszczowych omega-3, gdy brakuje ich w pożywieniu.

Pamiętaj, że częste spożywanie produktów obfitujących w tłuszcze nasycone ma negatywny wpływ na zdrowie. Ich nadmiar w diecie może nie tylko podnosić poziom „złego cholesterolu", ale również zwiększać ryzyko otyłości i występowania chorób serca.

Zobacz: Koktajl z awokado

Zdrowy olej, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni

Zdrowy olej to taki, który zawiera wiele cennych witamin i minerałów, a także kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Na rynku dostępnych jest szereg olejów, które różnią się między sobą smakiem, zapachem, konsystencją i przeznaczeniem - jedne z nich bardziej nadają się do smażenia (rafinowane), inne natomiast stanowią idealny dodatek do sałatek, pizzy, kanapek i innych przekąsek (nierafinowane, tłoczone na zimno). Jakie tłuszcze zaliczane są do zdrowych olejów? Oto kilka przykładów:

  • olej rzepakowy,
  • oliwa z oliwek,
  • olej lniany,
  • olej z pestek winogron,
  • olej z awokado,
  • olej z orzechów włoskich,
  • olej z wiesiołka,
  • olej sezamowy.

Niezbędne kwasy tłuszczowe w twoich posiłkach

Dzięki temu, że lista produktów bogatych w zdrowe tłuszcze jest bardzo długa, masz duże pole do popisu w kuchni. Jeśli zależy ci na jadłospisie opartym na posiłkach dostarczających jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, możesz uwzględnić w swoim menu m.in. sałatkę z awokado, grillowanego łososia, pastę z tuńczyka czy makaron z czosnkiem i oliwą z oliwek. Wystarczy, że skorzystasz z naszej wyszukiwarki, a nie zabraknie ci ciekawych kulinarnych inspiracji. Zapraszamy!

1. Śniadaniowa sałatka z jajkiem

 Śniadaniowa sałatka z jajkiem Zobacz przepis

Śniadaniowa sałatka z jajkiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sałatka z dynią, owocami i orzechami

 Sałatka z dynią, owocami i orzechami Zobacz przepis

Sałatka z dynią, owocami i orzechami/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Makrela pieczona cytrynowo-czosnkowa

 Makrela pieczona cytrynowo-czosnkowa Zobacz przepis

Makrela pieczona cytrynowo-czosnkowa/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Tuńczyk w meksyku

 Tuńczyk w meksyku Zobacz przepis

Tuńczyk w meksyku/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Łosoś z awokado

 Łosoś z awokado Zobacz przepis

Łosoś z awokado/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 23

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 260

30 min
7
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1161

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 284

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133458

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5