Grill - temat specjalny

Zdrowe smaki w polskiej kuchni

Idealnie sprawdzają się jako tradycyjny dodatek do ciast i deserów, świetnie uzupełniają dania obiadowe oraz pożywne śniadania, a do tego są zdrową i pyszną przekąską podczas aktywnego dnia.

Fot. 123RF/Picsel

Bakalie, bo o nich mowa, to bez wątpienia nieoceniony składnik zbilansowanej diety i ważny element polskiej kuchni - zarówno tradycyjnej, jak i współczesnej. W domowej spiżarni warto mieć zatem zawsze dobrej jakości produkty takie, jak: orzechy, suszone owoce i ziarna marki Kresto.

W tradycyjnej polskiej kuchni bakalie zajmują bardzo istotne miejsce i cieszą się olbrzymim uznaniem. Szczególnie wyraźnie widać to podczas ważnych uroczystości czy świątecznych spotkań, kiedy to na stole pojawiają się takie przysmaki jak schab z suszoną śliwką, kluski z makiem, wigilijna kutia czy makowiec. W niektórych rejonach kraju wykonuje się duszone mięso z żurawiną lub paszteciki nadziewane grzybami i orzechami włoskim. Pożywne i pyszne bakalie stanowią również obowiązkowy element bardziej nowoczesnych potraw - lekkich, zdrowych i przygotowywanych w zaledwie kilka chwil. Suszone morele, rodzynki i jagody goji doskonale pasują do porannej jaglanki. Sezam lub siemię lniane znakomicie zastąpią tradycyjną panierkę z bułki tartej. Żurawina, migdały i ziarna słonecznika sprawiają natomiast, że nawet najprostsza sałatka nabiera dodatkowej wartości odżywczej i niesamowitego smaku. Co więcej, wszystkie bakalie doskonale sprawdzają się jako przekąska podczas długiego dnia w pracy lub szkole, a także na bliższych i dalszych wycieczkach. Zwłaszcza, gdy dostępne są w tak wygodnych i praktycznych opakowaniach jak produkty Kresto. W ofercie tej marki znaleźć można wszystkie bakalie, których nie powinno zabraknąć w spiżarni miłośnika polskiej kuchni: orzechy włoskie i laskowe, pestki dyni, ziarna słonecznika, mak, rodzynki i siemię lniane. Są tam również nieco bardziej egzotyczne propozycje, idealnie wpisujące się nowe trendy kulinarne, czyli orzechy pinii, makadamia i pekan, jagody goji czy kandyzowany imbir. Pod szyldem marki Kresto znaleźć można również gotowe kompozycje najlepszych bakalii, takie jak „Mieszanka studencka". Taka paczuszka pełna odżywczych i zdrowych orzechów, ziaren oraz suszonych owoców bez trudu zmieści się w każdej torebce lub plecaku i będzie stanowiła świetną alternatywę dla mniej wartościowych, słonych i słodkich przekąsek.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
40
15 min
52

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17