Ewa_Gotuje

Zdrowe i pyszne wypieki, czyli ciasta z cukinią

Dodatek warzyw do słodkich wypieków może wydawać się zaskakujący, ale to naprawdę dobry pomysł. Desery nie tylko stają się zdrowsze i bardziej dietetyczne, ale też bardziej wilgotne oraz kremowe. Odkryj i wypróbuj pyszne przepisy na ciasta z cukinią.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Cukinia - charakterystyka

Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych - Włosi ochrzcili je nawet wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? To nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta.

W Polsce dostaniemy cukinie średnie, duże oraz wspomniane wyżej kabaczki. Znajdziemy je w kolorze ciemnozielonym, jasnozielonym, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas będzie to jednak to samo warzywo. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta, tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych cukinii musimy koniecznie zdjąć skórę i najlepiej wydrążyć gniazda nasienne. Z mniejszych - już niekoniecznie.

We Włoszech, czyli w kraju, gdzie o cukinii wiedzą wszystko, znajdziemy także cukinie w wersji mini, o grubości, mniej więcej, palca. Te jada się na surowo, w całości, jako przekąskę bądź w plasterkach, dodając do sałatek. 

Sprawdź także: Najlepsze przepisy na przetwory z cukinii 

Cukinia - właściwości

Dlaczego warto sięgać po cukinię? Przede wszystkim jest to warzywo wyjątkowo lekkostrawne i niskokaloryczne - 100 g to jedynie 15 kcal. Obfituje w witaminy A, C, K, PP, B1 i beta-karoten. Zawiera magnez, żelazo i potas. Co ciekawe, jest to jedno z pierwszych warzyw, które podaje się niemowlakom.

Zawarte w cukinii mikroelementy dbają o układ nerwowy, wspomagają regenerację, działają stymulująco na odporność, ale też biorą udział w budowaniu kości, zębów, mięśni i całego układu krwionośnego. W połączeniu z obecnym w tym warzywie karotenem zapewniają też zdrowy i młody wygląd.

Przepisy na ciasto z cukinii

Nie każdy wie, że z cukinii można zrobić frytki, chipsy, spaghetti, zupę, sałatki oraz, co najbardziej zaskakujące ciasta! Nasi użytkownicy na tym ostatnim znają się jak mało kto. Sprawdźcie najlepsze przepisy na słodkości z dodatkiem tego wspaniałego warzywa:

1. Cytrynowe ciasto z cukinią

 Cytrynowe ciasto z cukinią Zobacz przepis

Cytrynowe ciasto z cukinią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Wuzetka z cukinii

 Wuzetka z cukinii Zobacz przepis

W-Z z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ciasto z cukinią - łatwe i pyszne

 Ciasto z cukinią - łatwe i pyszne Zobacz przepis

Ciasto z cukinią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Babka z cukinii

 Babka z cukinii Zobacz przepis

Babka z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Brownie z cukinii

 Brownie z cukinii Zobacz przepis

Brownie z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Czekoladowe ciasto dla cukrzyków z cukinią

 Czekoladowe ciasto dla cukrzyków z cukinią Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto dla cukrzyków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Orzechowe ciasto z cukinią

 Orzechowe ciasto z cukinią Zobacz przepis

Orzechowe ciasto z cukinią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Klasyczne ciasto z cukinią

 Klasyczne ciasto z cukinią Zobacz przepis

Klasyczne ciasto z cukinią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ciasto z cukinii i pestek słonecznika

 Ciasto z cukinii i pestek słonecznika Zobacz przepis

Ciasto z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Reklama

Zobacz także:

Jaki poziom cholesterolu jest za wysoki? Tak odczytasz wyniki z krwi »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 675

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 211

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0