Brownie z cukinii

Brownie z cukinii
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Brownie z cukinii

Składniki

  • Cukinia 500 g
  • Mąka orkiszowa 150 g ( można użyć zwykłej pszennej )
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Czekolada gorzka 40 g
  • Kakao 4 łyżki
  • Olej 4 łyżki
  • jajka 3
  • Proszek do pieczenia pełna łyżeczka
  • Sól szczypta

Przygotowanie

  1. Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy szczypta soli i odstawiamy na kilka minut.

    Jajka ubijamy z cukrem mikserem na najwyższych obrotach przez 2 minuty. Dodajemy mąkę i zmniejszamy obroty miksera do minimum. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy kakao, czekoladę, proszek do pieczenia oraz olej. Miksujemy do połączenia się składników.

    Dodajemy odciśniętą cukinię z nadmiaru wody. ( nie musimy odciskać na wiór ;)). Mieszamy.

    Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 25x13cm). Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni pieczemy przez 50 minut z termoobiegiem. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasto wychodzi mocno wilgotne. Smacznego!

Składniki
  • Cukinia 500 g
  • Mąka orkiszowa 150 g ( można użyć zwykłej pszennej )
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Czekolada gorzka 40 g
  • Kakao 4 łyżki
  • Olej 4 łyżki
  • jajka 3
  • Proszek do pieczenia pełna łyżeczka
  • Sól szczypta
Składniki