Ewa_Gotuje

Zdrowa pizza - spód nie musi być pszeniczny. Oryginalne i smaczne przepisy

Czy są na świecie osoby, które nie lubią pizzy? Ta włoska potrawa robi prawdziwą furorę. Wiele osób odmawia sobie jej jednak ze względów zdrowotnych. I rzeczywiście tradycyjna pizza nie należy do najzdrowszych dań, ale na szczęście można przygotować ją w zdrowszym i równie smacznym wydaniu. Zdrowa pizza - czy to możliwe? Oczywiście, że tak!

Zdrowa pizza | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pszenne ciasto, dużo sosu pomidorowego, ogromne ilości sera i inne tłuste dodatki - tradycyjna pizza jest pyszna, ale też niestety kaloryczna i niekoniecznie zdrowa. Oczywiście, jeżeli zjemy ją od czasu do czasu, to nic nam się nie stanie. Na co dzień jednak warto wybierać zdrowsze opcje. Mamy dla was fantastyczne porady i przepisy z tego zakresu. Pizza na spodzie z kalafiora czy margherita na gryczanym spodzie mogą być naprawdę pyszne. Przekonaj się.

Zdrowa pizza - czy to możliwe? 

Tak, można przygotować zdrową pizzę. Smakiem wcale nie musi odbiegać od tej tradycyjnej. W tym daniu bowiem bardzo wiele zależy od dodatków. Kluczowe są sos pomidorowy, przyprawy i oczywiście ser. Ten ostatni ci nie zaszkodzi, jeżeli wybierzesz mniej tłusty i nie dodasz go w ogromnych ilościach. Nie zapomnij dorzucić sporej ilości warzyw, które nie tylko dodadzą walorów smakowych, ale także więcej witamin. Dzięki temu możesz jeść pizzę właściwie codziennie. Taka opcja z pewnością spodoba się wszystkim domownikom. Brak pomysłu na kolację? Strzał w dziesiątkę to zdrowa pizza. Przepisy, które znajdziesz poniżej, na pewno zaskoczą cię łatwym poziomem wykonania.

Zdrowa pizza - przepisy łatwe w realizacji 

Pizza wcale nie musi być na pszennym spodzie. Dzisiaj znajdziemy naprawdę wiele opcji. Gryczany spód z kalafiora, z mąki ryżowej, na twarogu i wiele, wiele innych - każdy z pewnością znajdzie tutaj dla siebie ulubiony smak.

Margherita na gryczanym spodzie - najlepszy przepis 

Jak pizza to oczywiście margherita. Kochają ją dorośli i dzieci. Możesz przygotować ją na gryczanym spodzie - uwierz, że taka wersja posmakuje nawet najmłodszym. Kasza gryczana nie jest lubiana przez wszystkich, ale w tym wydaniu jej specyficzny smak nie jest tak wyczuwalny. Całość pasuje idealnie!

Składniki

  • pół paczki świeżych drożdży,
  • 2,5 szklanki mąki gryczanej,
  • pół łyżeczki cukru,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 75 ml wody,
  • bazylia,
  • oregano,
  • sól i pieprz,
  • ulubiony ser, np. mozzarella,
  • świeża bazylia.

Wykonanie: rozkruszone drożdże zalej ciepłą wodą, dodaj łyżkę mąki i pół łyżeczki cukru. Wszystko wymieszaj i przykryj ściereczką. Zostaw na około 10 minut. Na stolnicy wymieszaj olej, mąkę, sól oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto aż do uzyskania gładkiej oraz elastycznej konsystencji. Pozostaw ciasto na około godzinę pod przykryciem. Następnie wyłóż do blaszki, np. okrągłej czy prostokątnej pokrytej papierem do pieczenia. Delikatnie porozciągaj ciasto po całej powierzchni. Piecz 10 minut w 180 stopniach. Rozsmaruj sos na spodzie (wymieszaj koncentrat pomidorowy, miód oraz wodę i zioła), pokrusz mozzarellę i posyp bazylią. Piecz całość około 15 minut. Smacznego!

Pizza na spodzie twarogowym - genialna receptura 

To bardzo prosta w przygotowaniu zdrowsza wersja pizzy. Zdaniem wielu osób to właśnie wersja twarogowa najbardziej przypomina tę prawdziwą pizzę. Sprawdź, jak ją przygotować.

Składniki

  • 250 g twarogu,
  • 50 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 150 ml passaty pomidorowej,
  • łyżka oliwy,
  • suszone oregano,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • ulubione dodatki, np. pomidorki i mozzarella.

Wykonanie: wszystkie składniki na ciasto zmiksuj na jednolitą masę i w międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż ciasto na blachę i wyrównaj. Piecz przez około 30 minut. W tym czasie przygotuj sos. Do garnka wlej oliwę, dodaj przyciśnięty czosnek i chwilę podsmaż. Następnie wlej passatę i dosyp resztę przypraw. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod uchyloną pokrywą, aby trochę zredukować sos. Wyjmij placek pizzowy z piekarnika, przekręć na drugą stronę i nałóż sos pomidorowy i ulubione dodatki. Zapiecz jeszcze przez 10 minut w 180 stopniach. Pizza na spodzie twarogowym gotowa!

Pizza na spodzie z kalafiora - super przepis 

Ta pizza jest naprawdę niesamowita. Przepyszna, prosta do zrobienia i mogą ją jeść osoby na diecie bezglutenowej. Sprawdź, co potrzeba do jej przygotowania.

Składniki

  • ugotowany kalafior,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • jajko,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • ulubiony sos pomidorowy, np. z przepisów powyżej,
  • ulubione dodatki, np. kilka plasterków szynki, mozzarella, świeże listki bazylii. 

Wykonanie: ugotowany kalafior zmiksuj i odciśnij z nadmiaru wody. Do pulpy z kalafiora wbij małe jajko, dodaj ser, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj i rozprowadź na kształt okrągłej pizzy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Grubość spodu powinna wynosić około centymetra. Umieść spód w piekarniku nagrzanym do 190. stopni na około 12 minut. Uważaj, aby go nie przypalić. Na spód wyłóż sos oraz ulubione dodatki. Całość włóż do piekarnika jeszcze na 10 minut. Gotowe, pizza na spodzie z kalafiorasprawdzi się nie tylko na obiad czy kolację, ale także na imprezę.

Zobacz: Jak zrobić pizzę z kalafiora?

Pizza na spodzie z mąki ryżowej - łatwy przepis 

Warto sprawdzić także pizzę na spodzie z mąki ryżowej. Mamy dla was naprawdę prosty przepis, który zawsze się udaje. Ta pizza to hit, bo jej spód jest bardzo cienki i delikatny, przez co pizza rozpływa się w ustach.

Składniki

  • około 200 g mąki ryżowej,
  • pół łyżeczki soli,
  • łyżeczka cukru,
  • opakowanie suchych drożdży,
  • 180 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sos pomidorowy,
  • ulubione dodatki do pizzy.

Wykonanie: suche składniki wymieszaj za pomocą miksera, a następnie dolej ciepłą wodę i oliwę. Ciasto wyłóż na blaszkę wysmarowaną oliwą albo wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na 15 minut. Następnie wierzch pizzy posmaruj sosem pomidorowym i posyp tartym serem. Dodaj ulubione dodatki, np. salami, warzywa itd. Całość piecz w 220 stopniach przez około 20 minut. Pizza na spodzie z mąki ryżowej gotowa.

Pizza z mąki żytniej - przepis

Koniecznie sprawdź ten przepis na pizzę z mąki żytniej na chrupiącym spodzie:

Składniki

  • pół kilograma mąki żytniej,
  • szklanka letniej wody,
  • 30 g drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • łyżka oliwy,
  • 5 dag kaszy manny,
  • sos pomidorowy,
  • ulubione dodatki do pizzy. 

Wykonanie: Dodaj do odrobiny wody drożdże, cukier oraz łyżkę mąki. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce na około godzinę. Do miski wsyp pozostałą część mąki, sól, wlej oliwę, rozczyn drożdżowy oraz resztę wody. Zagnieć ciasto i odstaw na półtorej godziny w ciepłe miejsce. Ciasto rozciągnij na powierzchni całej blachy albo formy pod pizzę. Posmaruj sosem i ułóż ulubione dodatki. Piecz około 15. minut w 220 stopniach.

Szukasz więcej przepisów na zdrową pizzę? Przetestuj te sprawdzone przez naszych użytkowników:

1. Pizza z kalafiora

 Pizza z kalafiora Zobacz przepis

Pizza z kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pizza z kalafiora i twarogu - fit pizza

 Pizza z kalafiora i twarogu - fit pizza Zobacz przepis

Pizza z kalafiora i twarogu - fit pizza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pizza na cieście z kalafiora

 Pizza na cieście z kalafiora Zobacz przepis

Pizza na cieście z kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zdrowe ciasto na pizzę z cukinii

 Zdrowe ciasto na pizzę z cukinii Zobacz przepis

Zdrowe ciasto na pizzę z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pizza razowa

 Pizza razowa Zobacz przepis

Zdrowa pizza na spodzie razowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Żytnia pizza z mozzarellą

 Żytnia pizza z mozzarellą Zobacz przepis

Pizza na żytnim spodzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wystarczą trzy dziennie, żebyś już po tygodniu poczuła różnicę »

Zapomniany hit na odporność. Poprawia też pracę mózgu, wzrok, skórę i kości »

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 181

30 min
4
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29900

60 min
68
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 277

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0