Ewa_Gotuje

Zawierają, fosfor, wapń, żelazo i witaminę C. Nie wyrzucaj, zrób z nich pyszne pesto i nie tylko

Co zrobić z liści rzodkiewki? Zazwyczaj trafiają do kosza, bo mało kto wie, że można je wykorzystać do przygotowania wielu pysznych dań. Tymczasem zawierają cenne witaminy i minerały, które są niezbędne dla organizmu. Sprawdź, jakie właściwości mają liście rzodkiewki i odkryj pięć wyjątkowych przepisów z ich użyciem.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Rzodkiewki to świetny dodatek do sałatek i kanapek, baza do chłodnika lub po prostu chrupiąca przegryzka. Większość skupia się jedynie na popularnym korzeniu rośliny, zapominając o bogatych w cenne składniki odżywcze liściach. Tymczasem, zgodnie z ideą less waste, czyli niemarnowania jedzenia, warto również z nich przyrządzić pyszności. Sprawdź, dlaczego warto jeść liście rzodkiewki i co można z nich przygotować. Będziesz zaskoczony!

Sprawdź także: Co zrobić ze starego chleba? 10 sposobów na czerstwe pieczywo

Liście rzodkiewki - właściwości

To, że rzodkiewka jest zdrowa i warto ją włączyć do codziennej diety, wie chyba każdy. Dlaczego więc tak mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że jej liście również są jadalne? Jeśli zadajesz sobie pytanie, czy warto jeść liście rzodkiewki, to odpowiedź brzmi: jak najbardziej! 

Są one bogate przede wszystkim w witaminę C (zawierają jej dwa razy więcej niż cytryna!), przez co wspaniale wzmacniają odporność. Zawierają też fosfor, żelazo i wapń. Wykazują działanie przeciwnowotworowe przeciwzapalne.

Pomagają regulować ciśnienie krwi i wspomagają leczenie żółtaczki. Co więcej, świetnie oczyszczają organizm z toksyn i odtruwają. Wspomagają pracę układu trawiennego i przyspieszają metabolizm. 

Zobacz: Razowy makaron z pesto z liści rzodkiewki

Co zrobić z liści rzodkiewki?

Liście rzodkiewki mają gorzko-ostry smak i można je jeść w wersji surowej albo poddać obróbce cieplnej. To daje naprawdę wiele kulinarnych możliwości - od sałatek po pyszne farsze i koktajle, aż do zup. Sprawdź pięć przepisów, co zrobić z liści rzodkiewki.

1. Pesto z liści rzodkiewki

Najbardziej popularne i chyba najprostsze do przygotowania jest pesto z liści rzodkiewki. Potrzebujesz podstawowych produktów i zaledwie kilka minut, aby je zrobić. To świetny dodatek do makaronu, naleśników, sos do burgerów lub smarowidło na chrupiącą grzankę.

Składniki

  • duży pęczek liści rzodkiewki,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 6 łyżek pestek słonecznika,
  • 4 łyżki płatków drożdżowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • pół łyżeczki soli,
  • pieprz czarny (do smaku).

Liście rzodkiewki oddziel od korzeni i zalej wodą. Oczyść dłońmi i odstaw jeszcze na chwilę, aby dokładnie się wypłukały. Na suchej patelni podpraż nasiona słonecznika (co jakiś czas nimi potrząsając), aż równomiernie się zarumienią. Gdy lekko przestygną, zmiel je w rozdrabniaczu (na mniejsze kawałki, nie na pył).

Wyjmij liście rzodkiewki z wody, osusz i wrzuć do blendera kielichowego. Wlej oliwę i rozdrobnij na gładką masę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko zblenduj do połączenia składników. Wsyp jeszcze płatki drożdżowe i zmielone nasiona słonecznika. Ponownie zblenduj w jednolitą masę. Przełóż gotowe pesto z liści rzodkiewki do szklanego, czystego słoika i przechowuj w lodówce (max. przez kilka dni). 

Spaghetti z pesto z liści rzodkiewki i rukoli

 Spaghetti z pesto z liści rzodkiewki i rukoli Zobacz przepis

Jak zrobić pesto z liści rzodkiewki? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Pesto z liści rzodkiewki

     Pesto z liści rzodkiewki Zobacz przepis

    Pesto z liści rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Zupa z liści rzodkiewki

    Liście rzodkiewki będą również świetną bazą do aromatycznej zupy. Niektórzy przygotowują ją na wzór tej szczawiowej, ze względu na gorzko-ostry posmak liści. Takie danie zabiela się śmietaną i podaje z jajkiem. To niezwykle lekka propozycja, wprost idealna na lato. Jeśli jeszcze jej nie próbowałeś, przekonaj się, jak łatwo ją zrobić. Wypróbuj prosty przepis na zupę z liści rzodkiewki, którym podzieliła się z nami użytkowniczka:

    Zupa z liści rzodkiewek

     Zupa z liści rzodkiewek Zobacz przepis

    Zupa z liści rzodkiewek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Omlet z liśćmi rzodkiewki

    Sugerowaliśmy, że pesto z liści rzodkiewki jest najprostszym przepisem. Omlet z dodatkiem tego składnika również nie jest skomplikowany do zrobienia. Wystarczy zaledwie pięć podstawowych produktów i kwadrans, aby go przyrządzić. To zdrowa propozycja na śniadanie lub kolację, którą warto się zajadać, szczególnie latem. Jak zrobić omlet z liśćmi rzodkiewki? Oto sprawdzona receptura:

    Składniki

    • 5 liści rzodkiewki,
    • 3 jajka,
    • ćwierć białej cebuli,
    • łyżka masła 82 proc.,  
    • sól i pieprz (do smaku).

    Na początku obierz cebulę, odkrój ćwierć i poszatkuj na drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i zeszklij na nim cebulkę. W tym czasie do głębokiej miski wbij jajka, dopraw je solą i pieprzem według uznania, a następnie rozkłóć wszystko trzepaczką. 

    Oddziel liście rzodkiewki od korzeni, dokładnie je umyj i osusz. W kolejnym kroku pokrój w szerokie paski. Na patelnię z zarumienioną już cebulą wrzuć przygotowane liście i wymieszaj do połączenia składników. Gdy liście delikatnie zmiękną, zalej je masą jajeczną. 

    Smaż przez chwilę do ścięcia się jajek. Podaj z poszatkowanym szczypiorkiem, świeżymi pomidorkami koktajlowymi lub papryką. 

    Na śniadanie możesz też przygotować lekkie naleśniki z liśćmi rzodkiewki lub szakszukę z ich dodatkiem.

    4. Sałatka z liśćmi rzodkiewki

    Co jeszcze zrobić z liśćmi rzodkiewki? Równie szybkim, co prostym sposobem jest wrzucenie ich do sałatki albo doprawienie gotowego mixu sałat pesto zrobionym z tego składnika.

    Liście będą ciekawym i pysznym urozmaiceniem, ze względu na wyjątkowy smak. W jaki sposób przygotować sałatkę z liśćmi rzodkiewki? Do głębokiej miski wrzuć dokładnie umyte i osuszone liście, pokrojone na cieńsze paski. Dorzuć również poszatkowane: natkę pietruszki i szczypiorek. Przekrój pomidorki koktajlowe na pół, a ogórki i rzodkiewkę podziel na plasterki. Wrzuć do naczynia.

    W osobnej miseczce wlej oliwę i sok z cytryny, dodaj odrobinę kurkumy i ostrej papryczki. Wymieszaj całość i przełóż do sałatki. Teraz przemieszaj wszystkie składniki, aby sos połączył się z warzywami. Sałatka z liśćmi rzodkiewki gotowa!

    5. Koktajl z liści rzodkiewki

    Liście rzodkiewek mają wiele prozdrowotnych właściwości, dlatego warto uwzględnić je w swojej diecie. Jeśli lubisz smoothie, to idealną przekąską lub porannym napojem będzie dla ciebie koktajl z liści rzodkiewki. Jak go zrobić? To naprawdę nic trudnego. Wystarczy zmiksować ze sobą kilka składników i gotowe!

    Możesz na przykład do blendera kielichowego wrzucić i zmiksować:

    1. umyte i poszatkowane liście rzodkiewki, obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę, ogórka i jabłko oraz wcisnąć sok z cytryny i wlać odrobinę wody,
    2. umyte i pokrojone na mniejsze fragmenty liście rzodkiewki, porwaną sałatę zieloną, liście szpinaku, obrane i pokrojone owoce (banana, truskawki), namoczone nasiona chia, kilka plasterków imbiru i wodę,
    3. umyte i rozdrobnione liście rzodkiewki i szpinaku, kilka rzodkiewek, banana i jabłka z dodatkiem soku z cytryny oraz miodu i mleka.

    Możliwości jest naprawdę wiele, a taka bomba witaminowa z samego rana z pewnością dodaje energii i sił na cały dzień.

    Jeśli masz pomysł, co zrobić z liści rzodkiewki, podziel się komentarzem poniżej!

    Zobacz także:

    Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów? »

    Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

    Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Desery Deser z kiwi

    Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...

    Odsłon: 134

    15 min
    5
    Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

    Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

    Odsłon: 47

    30 min
    5
    Dania główne Kluski leniwe

    Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...

    Odsłon: 96

    30 min
    6
    Ciasta Napoleonka bez pieczenia

    Klasyczna napoleonka to często ulubione ciasto rodzinne, choć jej wykonanie j...

    Odsłon: 47108

    30 min
    80

    Polecane artykuły

    Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

    Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

    0
    Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

    Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

    1
    Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

    Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

    0
    Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

    Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

    0