Pesto z liści rzodkiewki

Pesto z liści rzodkiewki
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: madzikcho
Czy liście rzodkiewki lądują w Waszych koszach na śmieci? Błąd! Niedoceniane, zawierają więcej witamin niż sama rzodkiewka. Są źródłem witaminy C, wapnia, potasu, fosforu i żelaza, posiadają właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Liście rzodkiewki mają fajny lekko pikantny smak. W kuchni nic nie powinno się marnować!

Składniki

  • liście rzodkiewki, z 1 pęczka z łodyżkami
  • czosnek, 1 ząbek
  • słonecznik, 1 garść
  • parmezan tarty, 2 łyżki
  • oliwa z oliwek, 100 ml
  • sól i pieprz, do smaku

Przygotowanie

  1. Liście rzodkiewki dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

  2. Ziarna słonecznika lekko prażymy na suchej patelni.

  3. Do blendera wkładamy wszystkie składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

  4. Jeśli pesto jest zbyt gęste dolewamy odrobinkę oliwy.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 07 listopada 2020
Pyszotka:)
Składniki
  • liście rzodkiewki, z 1 pęczka z łodyżkami
  • czosnek, 1 ząbek
  • słonecznik, 1 garść
  • parmezan tarty, 2 łyżki
  • oliwa z oliwek, 100 ml
  • sól i pieprz, do smaku
Składniki