Grill - temat specjalny

Z czym łączyć buraki, żeby były jeszcze zdrowsze? Modelowe kompozycje z burakami i przepisy

Buraki to warzywa, które przez dietetyków i lekarzy uważane są za jedne z najzdrowszych. Chociaż najczęściej spożywamy je pod postacią wigilijnego barszczu, doskonale sprawdzi się także w codziennych przepisach. W poniższym artykule sprawdzimy, jakie są najlepsze połączenia z burakami oraz jaki wpływ na zdrowie ma to warzywo.

Co najlepiej pasuje do buraków? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dietetycy zalecają, aby warzywa znajdowały się w co najmniej kilku posiłkach w ciągu dnia. Zaleca się, aby w diecie dorosłego człowieka znalazło się od 400 do nawet 800 g warzyw. Świetnie sprawdzą się te w wersji surowej, gotowanej, jak i kiszonej. Dziś na tapet bierzemy buraki, podpowiemy ci, jakie mają właściwości odżywcze, co jest zdrowsze burak surowy czy fermentowany oraz jakie są najlepsze połączenia z burakami. 

Sprawdź także: Dyniowe masełko do chleba. Energetyczna i zdrowa pasta na słono i na słodko

Jakie właściwości mają buraki?

Burak to prawdziwa skarbnica witamin, znajdziesz w nim witaminy z grupy B, A, C, E i K, kwas foliowy, a także substancje mineralne, takie jak:  potas, magnez, fosfor, cez, mangan, żelazo, rubid i cynk. W buraku nie brakuje również błonnika pokarmowego, który ma niezwykle istotny wpływ na prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, a także przyspiesza przemianę materii. Spożywanie błonnika wpływa także na obniżenie poziomu cukru i cholesterolu we krwi. 

Warzywa te korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, zawarty duża ilość potasu pomaga regulować ciśnienie krwi oraz gospodarkę sodowo-potasową, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru. Witamina E i A korzystnie wpływają natomiast na wygląd i kondycję skóry. Natomiast witaminy z grupy B i magnez wspierają układ nerwowy, dodatkowo witamina C pomaga wzmocnić odporność organizmu.

Kwas foliowy obecny w burakach odpowiada za produkcję czerwonych krwinek, zalecany jest kobietom w ciąży, ponieważ wspiera rozwój dziecka. Burak może także pomóc w przypadku problemów z nadkwasotą oraz objawami zgagi. Buraki działają także ochronnie na wątrobę i nerki. Bez obaw mogą go włączyć do jadłospisu osoby na diecie odchudzającej, jest niskokaloryczny, w 100 g zawiera jedynie 43 kcal. 

Burak surowy czy fermentowany

Zarówno burak surowy, jak i ten w wersji fermentowanej są bardzo zdrowe, dlatego dla obu warto znaleźć miejsce w swoim jadłospisie. Warto zaznaczyć jednak, że kiszone buraki dodatkowo mają działanie probiotyczne. Doskonale wpływają na jelita, dbają o prawidłową mikroflorę jelitową, a także wspierają układ immunologiczny, chroniąc organizm przed infekcjami. Kiszone buraki warto spożywać w okresie jesienno-zimowym, kiedy odporność organizmu często jest osłabiona, a nam dużo częściej zdarza się złapać przeziębienie i grypę. 

Najlepsze połączenia z burakami

Do buraków warto dodawać czosnek, ponieważ oba te produkty obniżają ciśnienie krwi, działają przeciwzakrzepowo, przeciwmiażdżycowo oraz chronią naczynia krwionośne. Dlatego po taką parę powinny sięgać osoby, które zmagają się z nadciśnienie. Dodatkowo czosnek i buraki pomagają obniżać wysoki poziom glukozy we krwi, będą więc polecane osobom, które zmagają się z cukrzycą i insulinoopornością. Korzystnie wpływają także na pracę wątroby. Zamiast czosnku możesz zastosować również cebulę, ma ona podobne właściwości prozdrowotne. Zastanawiasz się, w jakich przepisach najlepiej sprawdzą się buraki? 

Buraczki tarte z dodatkami

Z buraków i czosnku możesz wyczarować buraczki tarte z dodatkami. Przygotuj: trzy buraki, trzy ząbki czosnku, pięć orzechów włoskich, garść natki pietruszki, dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu jabłkowego, sól i pieprz. Opcjonalnie cukier.

Buraki należy umyć, obrać, ugotować do miękkości i zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę, a orzechy posiekać. Przełóż składniki do miski, dodaj natkę pietruszki, oliwę i ocet jabłkowy. Wszystko wymieszaj. Całość możesz doprawić solą i pieprzem, a także odrobiną cukru. Możesz także użyć buraków surowych. 

Zupa krem z buraczkami 

Do przygotowania buraczanej zupy krem, będziesz potrzebować: czterech buraków, 200 g malin, pół litra bulionu, jedna cebula czerwona, łyżka oliwy z oliwek, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz. Buraki umyj, obierz, pokrój na mniejsze części i włóż do naczynia żaroodpornego, piecz w 180 stopniach do miękkości. Cebulę posiekaj, podsmaż ją na oliwę, a następnie dodaj bulion, upieczone buraki i maliny. Gotuj przez piętnaście minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zmiksuj na gładką masę. 

Kto nie powinien jeść buraków?

Warto wspomnieć również o tym, że buraki, chociaż bardzo zdrowe, nie będą odpowiednie dla wszystkich. Przeciwwskazaniem do jedzenia buraków może być kamica nerkowa, reumatyzm, a także dna moczanowa. Nie będą również wskazane dla osób zmagających się z IBS, czyli zespołem jelita drażliwego.

Źródło: youtube.pl/Dr Bartek Kulczyński, medonet.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Rarytas wśród grzybów. Uważaj, łatwo pomylić go z tzw. trujakiem »

Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »

Miękkie buraki w dwa kwadranse. Prosta sztuczka z wodą »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3496

30 min
13
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 71

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14784

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17