Grill - temat specjalny

Wyjątkowa przyprawa z Hawełki

To przyprawa nad przyprawami, wszystkim doskonale znana, z nią wszystko od razu smakuje lepiej! Kucharze w Restauracji Hawełka dodają jej do każdej potrawy. Jaka to przyprawa? To gotowanie z sercem i myślą o osobie, dla której przygotowujemy danie...

Zdjęcia dzięki uprzejmości restauracji Hawełka

Tradycyjna liczba potraw przygotowywanych na Święta Bożego Narodzenia przyprawia o zawrót głowy nawet biegłych w sztuce kulinarnej. Dwanaście dań w wigilię, obfity obiad świąteczny, a do tego góra przekąsek, sałatek i ciast.

Bez ryby, barszczu, pieczonego mięsa i sernika można przeżyć święta. Jednak z pewnością będą dalekie od tradycji i mniej smakowite... A gdyby tak sobie i innym podarować najlepszy prezent pod choinkę - suto zastawiony stół potrawami z „przyprawą przypraw" Hawełki!

Tradycja i wyborny smak polskich potraw to atuty Restauracji Hawełka, której progi od niemal 140 lat przekroczyły miliony gości. Wśród nich jest najwierniejszy konsument - krakowski Lajkonik, który po całodziennych harcach kieruje się do Hawełki, aby obfitą kolacją uzupełnić stracone kalorie. W jego menu nigdy nie brakuje śledzika. Tego samego, który od lat przygotowywany jest zgodnie ze staropolską recepturą i którego także nie zabraknie na tegorocznym Bożonarodzeniowym Kiermaszu w Restauracji Hawełka.


Bożonarodzeniowy Kiermasz rozpocznie się 22 grudnia, a zakończy w wigilię o godzinie 12.00 w Rynku Głównym 34 w Krakowie. Na stołach pojawią się ryby, takie jak śledzie, karpie, łososie i szczupaki. Wtórować im będą pieczone indyki, kaczki i dziczyzna. Nie zabraknie ręcznie lepionych uszek oraz pierogów z grzybami i kapustą. Do tego sosy, pasztety, strudle oraz wigilijny barszcz i żur. Nie zabraknie też słodkości - od drożdżowego makowca i sernika w cieście orzechowym po miodownik krakowski i tort tetmajerowski. A wszystko wykonane ze świeżych produktów połączonych wedle dawnych receptur. Bo tradycja zobowiązuje! Wszak indyk w maladze, którym raczył się niegdyś w Hawełce Henryk Sienkiewicz, po wsze czasy smakować tak samo musi jego czytelnikom.

Ceny kiermaszowych produktów są przystępne dla oszczędnych krakowian oraz dla tych, którzy odwiedzą ich w święta. Za 15 zł. możemy mieć niemal pół kilograma gołąbków z ryżem i grzybami, a za ćwierć kilograma sałatki jarzynowej zapłacimy 9 zł. Prawie półtorakilogramową kaczkę z jabłkami dostaniemy za 62 zł., a porcję tymbalików z karpia za 9 zł.

Tak jak przed laty i dziś do królewskiego miasta przyjeżdżają Polacy z najdalszych ziem. Przed I wojną światową było w szczęśliwym Krakowie tak - jak twierdził Zygmunt Nowakowski - że co bogatszy rodak uważał za swój najświętszy obowiązek (...)zatrzymać się pod Wawelem, spłakać się u grobów królewskich, nawdychać się polszczyzny i popić u Hawełki. Pamiętając o tym, kutia oraz kulebiak z kapustą i grzybami także znalazły się w menu Kiermaszu Bożonarodzeniowego.

Bogata i różnorodna oferta kulinarna zadowoli niemal każdego. Do 20 grudnia można składać indywidualne zamówienia telefonicznie pod numer: 12 422 06 31 lub drogą elektroniczną www.hawelka.pl. Aby wśród świątecznych prezentów nie zabrakło dań z „przyprawą przypraw" warto pomyśleć o Restauracji Hawełka.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
15 min
1
30 min
41

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17