Grill - temat specjalny

Włoskie potrawy, które każdy powinien znać

Zabieramy Was w kulinarną podróż po Półwyspie Apenińskim - krainie, gdzie znajdziemy najlepsze makarony, pomidory oraz wina.

Fot. 123RF/Picsel

Kuchnia włoska przeszła przemianę w średniowieczu, kiedy to zrezygnowano z jadania tak dużej ilości mięsa, na rzecz zdrowych ryb i warzyw. Świat, o potrawach z Półwyspu Apenińskiego, usłyszał w XVI wieku za czasów Katarzyny Medici, której kucharze zasłynęli na salonach francuskich, pozwalając tym samym na to by uczeń przerósł mistrza. Na przełomie XIX i XX wieku kuchnia włoska powędrowała jeszcze dalej, opuściła Europę, przeprawiła się przez Atlantyk i dotarła do Stanów Zjednoczonych. Przywożąc stamtąd do gorącej Italii nowe obyczaje, które są Nam znane do dziś. Stworzyła obraz kuchni włoskiej zdominowanej przez ravioli - pierożki nadziewane szpinakiem, serem lub mięsem, pizzę i spaghetti. Obecnie kuchnia włoska różni się w zależności od regionu. Każdy z nich ma swoje ulubione dania z których słynie na całym świecie, i tak np.: w celu rozkoszowania się słodkimi truflami zapraszam do stóp Alp, gdzie położny jest Piemont, owoce morza i wyborne risotto serwuje się w pobliżu Wenecji, a w Lombardii zasmakujemy najlepszej oliwy na świecie oraz różnych rodzajów sera. Natomiast najlepszą pizzę zjecie w Neapolu.

Włoscy kucharze mieli tak ogromny wpływ na współczesną gastronomię, iż właściwie trudno jest ją sobie wyobrazić bez ich udziału. Potrawy pochodzące z Półwyspu Apenińskiego jada się niemal w każdym zakątku świata, gdzie najczęściej są synonimem tzw. "comfort food" - czyli dań, które poprawiają humor i sprawiają, że czujemy się lepiej. Nic więc dziwnego, że pokochali je także Polacy. Włoska kuchnia przebojem wdarła się do naszych domów i nic nie zapowiada, aby miało się to zmienić w najbliższym czasie.

Warto jednak pamiętać, iż włoska kuchnia to nie tylko pizza i spaghetti. Oto kilka przepisów, które każdy z nas powinien znać. Jeśli chcecie przygotować je samodzielnie, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników.

 

1. Bruschetta

Fot. Maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Proste kanapki przygotowane w ten sposób jada się niemal w każdym zakątku Włoch. Aby były naprawdę dobre, potrzebujecie najwyższej jakości składników: dojrzałych pomidorów, aromatycznej oliwy i oczywiście pysznego chleba.

 

2. Sos boloński

Fot. Chefwszystkichchefów na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mieszkańcy Bolonii już od wielu lat próbują edukować turystów w kwestii swojego ukochanego dania. Popularne "spaghetti bolognese" to amerykańska wariacja na temat tradycyjnego ragout, która jednak nie ma zbyt wiele wspólnego z oryginałem. Włosi nigdy nie serwują tego sosu z cienkim makaronem spaghetti, gdyż źle chłonie on ciężki, mięsny sos.

 

3. Spaghetti carbonara

Fot. Nerdycookin na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Włosi łapią się za głowę, gdy słyszą o dodawaniu śmietanki do carbonary. To prawdziwa profanacja!. Oryginalny przepis zakłada wykorzystanie jedynie jajek, sera i boczku.

 

4. Ravioli ze szpinakiem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Podobnie jak Polacy, Włosi uwielbiają wszelkiego rodzaju pierożki. Klasyczne ravioli jest tego doskonałym przykładem. Różnica tkwi przede wszystkim w kształcie oraz twardości ciasta.

 

5. Gnocchi z szynką parmeńską

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gnocchi wyglądają znajomo? Oczywiście, bo to właściwie polskie kopytka. Chociaż należy przyznać, iż w kwestii dodatków Włosi wykazują się znacznie większą kreatywnością niż Polacy.

 

6. Risotto milanese

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ryż kojarzy wam się głównie z kuchnią azjatycką? To błąd! Północne Włochy słyną z rewelacyjnego risotta, które przygotowuje się z dodatkiem najszlachetniejszej z przypraw - szafranu.

 

7. Ciasto na pizzę neapolitańską

Fot. Pierro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sekretem idealnej pizzy jest ciasto. W kwestii dodatków możecie zdać się na swój gust, chociaż warto pamiętać, iż Włosi raczej obstają przy prostocie, dodając niewiele więcej niż ser i sos pomidorowy.

 

8. Lasagne

Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ta sycąca zapiekanka to fantastyczny pomysł na obiad dla sporej grupy ludzi. Możecie przygotować ją w klasycznej wersji, zawierającej jedynie beszamel i sos boloński. Ciekawie zaprezentuje się również lasagne z dodatkiem szpinaku lub puree z dyni.

 

9. Tiramisu

Fot. Blato na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Każdy kto chociaż raz odwiedził Włochy z pewnością miał okazję delektować się tym wyśmienitym deserem. Nasączone w kawie biszkopty, kakao oraz serek mascarpone to idealne trio.

 

10. Panna cotta

Fot. Cocoblame na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Panna cottę możecie zaserwować, wzorem naszej użytkowniczki, z sosem karmelowym. Równie często podaje się ją z przetartymi malinami lub truskawkami.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3552

30 min
15
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 142

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14910

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17