Ewa_Gotuje

Vegemite - australijski przysmak. Pasta nie ma cukru, ale potrafi dodać energii

Co to jest vegemite? Pasta, którą smaruje się kanapki, zyskuje coraz większą popularność w internecie. Niewiele osób wie jednak, z czego się składa i jak ją jeść. Poznaj najlepsze połączenia i odkryj, dlaczego świat zachwycił się tym australijskim smakołykiem.

Co to jest vegemite? Australijska pasta robi furorę w internecie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Australijski przysmak podbija szturmem internetowe kanały społecznościowe. Twórcy prześcigają się w wyjaśnianiu, co to jest vegemite. Pokazują w swoich filmikach, jak jeść tę pastę i z czym smakuje najlepiej. Jeśli jeszcze wcześniej nie trafiłeś na ten produkt, dowiedz się, czy warto go stosować.

Sprawdź także: Zagadka na spostrzegawczość. Prawdziwy bystrzak szybko wypatrzy inną śliwkę

Co to jest vegemite?

Może słyszałeś już nazwę, ale wciąż nie wiesz, co to jest vegemite? To popularna w Australii i Nowej Zelandii wegańska pasta produkowana z wyciągu z drożdży z dodatkiem warzyw i soli. Nie zawiera cukru i ma mało kalorii. Jest bardzo gęsta, klejąca, o brązowym kolorze. W różnych regionach świata można ją kupić w słoiku, tubce lub butelce. W Polsce najlepiej kupić ją przez internet.

Produkt spożywczy wymyślono w pierwszej połowie XX wieku. Dr Cyril Callister, australijski chemik, w 1923 roku opracował dla przedsiębiorcy Freda Walkera zupełnie nową recepturę. Co ciekawe, zbliżona pasta - marmite - w Europie powstała już w XIX wieku. Australijczycy pokochali vegemite, który nazwali w ten sposób, aby podkreślić warzywny, naturalny dodatek do drożdży.

Pasta ma smak umami, czyli najbardziej zbliżony do smaku mięsa lub grzybów. Główną zaletą vegemite jest zawartość witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego). Dzięki temu wspomaga metabolizm (odchudzanie) i działanie układu pokarmowego (usprawnia trawienie) oraz nerwowego (redukuje zmęczenie). 

Jak jeść vegemite?

Do czego stosować vegemite? Pasta drożdżowa najczęściej używana jest jako smarowidło do kanapek lub tostów (pokrywa się je naprawdę cienką warstwą). Bardziej wprawieni kucharze dodają ją również do potraw podczas gotowania. Używają jej zupełnie jak Polacy maggi - aby doprawić zupy, sosy czy mięsa.

Jak jeść vegemite? Na grzance z drożdżową pastą połóż jeszcze awokado, pomidor, sałatę, ser lub cebulę - świetnie uzupełniają jej smak. Dopraw łyżeczką zupę lub sos pomidorowy albo mięso na burgera czy gulasz - australijski smakołyk nada im kompletnie nowy aromat. Vegemite świetnie sprawdzi się też do spaghetti, jeśli znudziła ci się tradycyjna wersja. 



Źródło: Smaker.pl, australiastudy.pl, sklep.kuchnieswiata.com.pl, jestpieknie.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Słodka żurawina w słoikach: Rarytas do mięs i deserów »

Jak pić ocet jabłkowy, żeby chudnąć i poprawić metabolizm? »

Mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka. Proste i smaczne pomysły na jabłka papierówki »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
20

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0