Grill - temat specjalny

Tort dla męża Oli - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Ola przygotowała dla swojego męża bardzo czekoladowy tort, który nie tylko smakuje wybornie, a wygląda niesamowicie. Może i wy spróbujecie przygotować ten tort dla swoich bliskich.

Blat czekoladowy
6 dużych jaj
100 g drobnego cukru do wypieków
160 g masła (+ 5 g do nasmarowania tortownicy)
300 g gorzkiej czekolady 70%
5 łyżek kakao

Mus czekoladowy
750 ml śmietany kremówki 30%
400 g czekolady gorzkiej 70%
3 żółtka
120 g cukru
⅓ szklanki wody

Żelka malinowa
400 g malin
100 g cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
3 łyżki wody
6 łyżeczek żelatyny

Chrupki orzechowe
100 g orzechów laskowych
2 łyżki wody
5 łyżek cukru
szczypta soli

Polewa czekoladowa
2 łyżeczki żelatyny
50 ml wody
150 g cukru
50 g kakao
100 ml śmietany 30%

Trufle czekoladowo-orzechowe z rumem
100 g zmielonych orzechów laskowych
100 g czekolady gorzkiej 70%
100 g serka mascarpone
80 ml rumu
50 g kakao

Dekoracje z czekolady
100 g gorzkiej czekolady 70%
½ łyżeczki srebrnego proszku jadalnego
¼ łyżeczki amaretto

Blat czekoladowy
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z 50 g cukru na sztywną pianę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, masło i 50 g cukru. Na koniec dodać żółtka i kakao, wymieszać. Do masy czekoladowej dodawać stopniowo pianę z białek, delikatnie mieszając. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Tortownicę o średnicy 20 cm nasmarować masłem. Masę przelać do tortownicy i piec ok. 45-60 minut (kontrolując stan ciasta). Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Mus czekoladowy
Połowę śmietany kremówki ubić na sztywną pianę i odstawić do lodówki. Drugą połowę podgrzać (prawie do wrzenia). Dodać czekoladę, odczekać 3 minuty, a następnie wymieszać, aż do momentu uzyskania gładkiego kremu. Żółtka zmiksować do momentu otrzymania białego koloru. Do garnka wsypać cukier, wlać wodę i zagotować do temperatury 118°C (nie mieszać). Tak przygotowany syrop przelać do żółtek i miksować na wolnych obrotach miksera. Następnie zwiększyć obroty i miksować do wystudzenia masy. Do masy z żółtek dodać krem czekoladowy (powinien mieć temperaturę ok. 40°C), wymieszać i odstawić do przestudzenia. Partiami dodawać schłodzoną śmietanę kremówkę, delikatnie mieszając.

Żelka malinowa
Do garnka przełożyć maliny, dodać cukier, sok z cytryny i zagotować na małym ogniu, aż konfitura zacznie gęstnieć. Następnie masę przetrzeć przez sitko (żeby pozbyć się pestek). Zagotować wodę i rozpuścić w niej żelatynę, a następnie dodać do masy i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą i przelać na nią masę malinową. Odstawić do lodówki, aby masa stężała.

Chrupki orzechowe
Orzechy podpiec w piekarniku do momentu aż zacznie odchodzić z nich skórka. Wyjąć, chwilę przestudzić i przełożyć na płócienną szmatkę - pocierać, aby skórki się oddzieliły. Następnie orzechy posiekać na drobne kawałki, przełożyć do garnka, dodać wodę i cukier. Podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści i zacznie się karmelizować. Na koniec dodać szczyptę soli. Zostawić do ostudzenia.

Polewa czekoladowa
Żelatynę zalać 3 łyżkami wody, zostawić do napęcznienia. Cukier zagotować z resztą wody, kakao oraz śmietaną. Dodać rozpuszczoną żelatynę i zagotować. Następnie przecedzić przez sitko i ostudzić do temperatury ok. 32°C.

Trufle czekoladowo-orzechowe z rumem
Orzechy uprażyć na patelni, a następnie przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zdjąć z ognia i dodać serek mascarpone. Masę połączyć z orzechami, wlać rum - dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Z masy uformować kulki i obtoczyć je w kakao.

Dekoracje z czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zatemperować. Wylać na folię cukierniczą i wycisnąć za pomocą foremek kształty serca. Zostawić do zastygnięcia. Srebrny proszek wymieszać z amaretto i posmarować nim serca.

Złożenie ciasta
Z ciasta czekoladowego wykroić płaski blat (o średnicy 20 cm) i ułożyć go na okrągłym (średnica 22 cm) podkładzie. Posmarować kilkoma łyżkami musu czekoladowego, posypać chrupkami orzechowymi, ponownie posmarować kilkoma łyżkami musu i położyć żelkę malinową. Wyłożyć pozostały mus czekoladowy. Ciasto wstawić do lodówki na 15 minut. Na schłodzony tort wylać polewę czekoladową. Ponownie schłodzić w lodówce przez 15 minut. Wierzch tortu udekorować truflami oraz czekoladowymi ozdobami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3524

30 min
14
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 88

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14828

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17