Ewa_Gotuje

Tak soczystego schabu jeszcze nie jadłeś! Sekretem jest jeden składnik

Jednym z ulubionych mięs, które serwuje się na polskich stołach, jest schab wieprzowy. Doskonale sprawdzi się jako danie główne, można wyczarować z niego pyszną wędlinę do kanapek, lub dodać go do sałatek. Jak zrobić schab, żeby wyszedł delikatny, kruchy i soczysty? Okazuje się, że sekretem idealnego schabu jest mleko. Sprawdź, jak zrobić schab pieczony w mleku.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Schab wieprzowy możesz nie tylko podać w kilku zupełnie różnych odsłonach, ale również przyrządzić na wiele sposobów. Mięso upieczesz w rękawie lub w piekarniku, usmażysz lub ugotujesz. Już na samą myśl o takiej pyszności cieknie ślinka, prawda?

Sprawdź także: Jak zrobić idealne kotlety schabowe? 

Nic dziwnego, schab to bardzo uniwersalne mięso, które świetnie pasuje też na wielkanocną ucztę. Dzisiaj podpowiemy ci, jak zrobić kruchy, soczysty i po prostu rozpływający się w ustach schab pieczony w mleku. Wypróbuj sprawdzone przepisy naszych użytkowników i delektuj się wspaniałą potrawą.

Czy warto jeść schab?

Na początku warto zastanowić się, co tak właściwie kryje się w schabie. Czy jest to źródło mikroelementów, a jeśli tak, to jakich? Już odpowiadamy. Przede wszystkim okazuje się, że mięso to jest niskokaloryczne. 100 g surowego schabu to 128 kcal oraz 24 g białka i 4 g tłuszczu. Oczywiście, jeśli go usmażymy lub podamy z tłustymi dodatkami, te wartości mocno wzrosną. 

Co ważne, schab jest cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka, aminokwasów oraz tłuszczów omega-3 i omega-6. Nie dostarcza natomiast organizmowi dużej dawki cholesterolu. Wieprzowina zawiera także dużo witamin (A, E i te z grupy B) oraz mikroelementów (m.in. fosfor, żelazo, wapń, selen, potas).

Czy warto jeść schab? Zdecydowanie, jeśli nie towarzyszą mu tłuste dodatki. Ze względu na zawartość białka, może on mieć pozytywną rolę w budowaniu tkanki mięśniowej w organizmie. Ponadto, żelazo zawarte w wieprzowinie, redukuje ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Z kolei witaminy A i E poprawiają kondycję cery i włosów. 

Zobacz: Pieczone żeberka wieprzowe w miodowej glazurze. Palce lizać!

Jak zrobić schab pieczony w mleku?

Schab pieczony w mleku wychodzi niezwykle kruchy i soczysty. To właśnie z tego powodu tak wielu Polaków wyszukuje sprawdzony przepis. Przekonaj się, co będzie ci potrzebne do przygotowania potrawy.

Jak zrobić schab pieczony w mleku? Zaopatrz się w kilogram schabu, 10 ząbków czosnku, dwie szklanki mleka tłustego, dużą białą cebulę, sześć liści laurowych, dwie łyżki oleju, sól i pieprz. Rozpocznij od umycia i osuszenia schabu. Natrzyj go solą i pieprzem. Pięć ząbków czosnku pokrój na plasterki i obłóż nimi natarte mięso. Przykryj i włóż do lodówki na całą noc.

Następnego dnia zdejmij ze schabu czosnek. Przygotuj dużą patelnię i rozgrzej na niej dobrze olej. Obsmaż schab z każdej ze stron, aż będzie lekko rumiany. Przełóż wieprzowinę do naczynia żaroodpornego. Wyjmij osobny garnek i wlej do niego mleko. Następnie obierz cebulę i pokrój na duże kawałki. Obierz pięć ząbków czosnku. Cebulę, czosnek i ziele laurowe wrzuć do mleka i zagotuj. 

Schab zalej gorącym mlekiem (wraz z cebulą, czosnkiem i zielem), tak, aby sięgało do 3/4 wysokości mięsa. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół i włóż naczynie na 40 minut. Po tym czasie przewróć wieprzowinę na drugą stronę, by równo się upiekła. Piecz kolejne 30 minut. 

Na 10 minut przed końcem zwiększ temperaturę do 220 stopni i włącz tryb grillowania (żeby schab ładnie przypiekł się z góry). Po wyjęciu z piekarnika, odstaw na 15 minut, by mięso odpoczęło. Tak przygotowany schab pieczony w mleku możesz podawać na zimno lub ciepło.

Sprawdź także: Co podać na świąteczny obiad wielkanocny? 5 pomysłów na niebanalne dania

Z czym podać schab pieczony w mleku?

Jeśli nie chcesz marnować mleka, które pozostało po pieczeniu, przygotuj pyszny dodatek. Jak zrobić sos z mleka po pieczeniu? To nic trudnego. Na patelni, na łyżce oleju, podsmaż małą, poszatkowaną cebulkę. Mleko przelej do rondelka i dodaj do niego zeszkloną cebulę. Podgrzej całość na małym palniku i poczekaj, aż trochę płynu odparuje. W osobnym naczyniu rozmieszaj w niewielkiej ilości wody mąkę. Wlej taką miksturę do mlecznego sosu i energicznie zamieszaj do połączenia. Trzymaj na ogniu do zgęstnienia sosu. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos do schabu pieczonego gotowy!

Z czym jeszcze można podawać schab pieczony w mleku? Jeśli chcesz zaserwować go w formie wędliny, wystarczy świeża pajda chleba i odrobina chrzanu lub żurawiny. Mało kto oprze się takim pysznościom!

Przepis na schab pieczony w mleku

Szukasz sprawdzonego przepisu na schab pieczony w mleku? Zainspiruj się recepturami przetestowanymi przez naszych użytkowników. Na pewno znajdziesz tu coś dla siebie:

1. Schab pieczony w mleku

 Schab pieczony w mleku Zobacz przepis

Jak zrobić schab pieczony w mleku? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Schab pieczony w mleku

 Schab pieczony w mleku Zobacz przepis

Schab pieczony w mleku na święta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Schab pieczony w mleku

 Schab pieczony w mleku Zobacz przepis

Schab pieczony w mleku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Schab pieczony w mleku według Ewy Wachowicz

 Schab pieczony w mleku według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Schab pieczony w mleku według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Schab duszony w mleku

 Schab duszony w mleku Zobacz przepis

Schab duszony w mleku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

"Przepisy są jak stare nuty" - Luca Cesari o włoskiej kuchni w powrocie do korzeni »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 53

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0