Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso wyszło rzeczywiście bardzo kruche, ale jednocześnie mięciutkie i nie wiórowate. Myślę, że os tej pory piekąc schab będę korzystać tylko z tego przepisu.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1592
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 77
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 165
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 386
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 110
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1592
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 77
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 165
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 386
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 110
Składniki
Mięso dokładnie umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Włożyłam mięso do miski i obsypałam dość obficie z każdej strony solą. Oprószyłam też schab delikatnie pieprzem czarnym mielonym, czosnkiem granulowanym, papryką słodką w proszku, ostrą przyprawą do karkówki z grilla i roztartym w dłoniach majerankiem. przyprawy wtarłam w mięso. Można oczywiście użyć innych ulubionych przypraw lub gotowej przyprawy do mięsa wieprzowego. Można też zastąpić czosnek granulowany świeżym czosnkiem. Ja akurat miałam takie przyprawy pod ręką więc użyłam tego co miałam. Natarte przyprawami mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego, w którym miało się piec, przykryłam je pokrywką i wstawiłam na całą noc do lodówki. Następnego dnia naczynie z mięsem wyjęłam z lodówki i wlałam do niego zimne mleko. Mleko powinno sięgać do 3/4 wysokości mięsa. Naczynie już bez przykrycia wstawiłam do piekarnika. Schab piekłam ok. 1godz. i 40 min. w temp. 180 stopni z termoobiegiem. W trakcie pieczenia polewałam kilkukrotnie mięso mlekiem. Po upieczeniu zostawiłam schab w piekarniku do wystygnięcia. Następnie wyjęłam mięso z naczynia, zawinęłam w folię aluminiową i włożyłam do lodówki. W lodówce mięso powinno poleżeć co najmniej kilka godzin i dopiero można je pokroić