Ewa_Gotuje

Ta odmiana ryżu pomaga zrzucić zbędne kilogramy, ma niski indeks glikemiczny. Możesz go jeść na różne sposoby

Po co stosować czerwony ryż? Na odchudzanie, sprawną pracę jelit i ukojenie nerwów. Ten pyszny dodatek do zup, dań głównych czy deserów, kryje w sobie dużą dawkę wartości odżywczych. Dowiedz się, co najlepiej zrobić z czerwonego ryżu w kuchni.

Czerwony ryż w kuchni - co zrobić? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli do obiadu najczęściej podajesz ryż, możesz spróbować zamienić ten popularny biały na mniej znaną, czerwoną odmianę. Ma mniej kalorii i mnóstwo cennych właściwości. Dowiedz się, jak gotować czerwony ryż i co pysznego z niego zrobić.

Sprawdź także: Co jeść w marcu? Te owoce i warzywa łącz z kaszą, fasolą i orzechami

Czerwony ryż zwany dzikim

Czerwony ryż, określany też dzikim, nie jest popularną odmianą w Polsce. Współcześnie występuje głównie w Afryce Południowej i na terenie Madagaskaru. Jego historia zaczyna się jednak w starożytnych Chinach. Wykorzystywano go wówczas na wiele sposobów - jako żywność, lekarstwo oraz barwnik

Dzisiaj również warto zwrócić na niego uwagę ze względu na wartości i cenne właściwości. Czerwony ryż jest niskokaloryczny, a nazwę zawdzięcza ciemnoczerwonej barwie ziaren. Występuje w kilku formach - krótkoziarnistej i lepkiej oraz długoziarnistej i wąskiej.

Czerwony ryż na odchudzanie

Ziarna, zarówno dawniej, jak i dziś, doceniane są przede wszystkim za liczne właściwości. Wiele osób stosuje czerwony ryż na odchudzanie. To niezwykle dietetyczny produkt, w którym nie ma tłuszczów. 100 gramów zawiera tylko 107 kalorii, podczas gdy ta sama porcja ugotowanego białego ryżu to aż 338 kcal. 

W czerwonym ryżu kryje się również dużo błonnika pokarmowego (w 1/4 szklanki aż 8 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik), który jest sprzymierzeńcem podczas odchudzania. Syci na dłużej i w ten sposób hamuje apetyt na podjadanie pomiędzy posiłkami. Dostarcza organizmowi energię i usprawnia procesy trawienne

To świetny pomysł, żeby jeść czerwony ryż na odchudzanie, bo ma on też niski indeks glikemiczny. Pomoże obniżyć poziom glukozy we krwi i dlatego jest polecany też w diecie diabetyków. 

Jakie właściwości ma czerwony ryż?

Wsparcie w zrzuceniu kilogramów to niejedyna zaleta produktu. Jakie właściwości ma czerwony ryż, poza odchudzaniem? To skarbnica antyoksydantów, które wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe. Dodatkowo wspierają prawidłową pracę układu krwionośnego (m.in. obniżając zbyt wysoki poziom cholesterolu), zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy czy zawału serca. Zawiera żelazo, które pomaga na niedokrwistość.

Czerwony ryż bogaty jest też w witaminę B6, która ułatwia przyswajanie magnezu. Reguluje też pracę układu nerwowego, co ma m.in. wpływ na dobre samopoczucie. Magnez z kolei, którego w tym produkcie nie brakuje, zwiększa energię, koi nerwy, zapobiega osteoporozie i migrenom, a także zmniejsza objawy astmatyczne.

Zawartość błonnika wspiera perystaltykę jelit i zapobiega uciążliwym zaparciom czy wzdęciom. Regularne spożywanie czerwonego ryżu minimalizuje też szansę na cukrzycę i otyłość

Jak gotować czerwony ryż?

Wartości czerwonego ryżu mogą szybko przekonać niezdecydowanych do wypróbowania tego zdrowego składnika. Warto wiedzieć, jak gotować czerwony ryż, żeby wyszedł idealny w konsystencji. Będzie to wymagało więcej czasu niż w przypadku klasycznej, białej odmiany. Dziki ryż nie ma osłonki, przez co jest twardszy

Nie można jednak gotować go zbyt długo, bo taka obróbka termiczna mogłaby pozbawić go właściwości. Czerwony ryż najlepiej wcześniej moczyć przez dwie-trzy godziny w wodzie, co skróci czas spędzony na palniku. Następnie należy umieścić go w garnku (na szklankę ryżu powinny przypadać trzy szklanki wody) i gotować przez ok. 30-40 minut

Nie zdziw się, jeśli ryż straci odrobinę koloru. Podczas obróbki cieplnej część barwnika zostaje w wodzie, a czerwony ryż nieco blednie. To całkowicie naturalny proces. Zobacz na zdjęciach, jak wygląda dziki ryż przed i po ugotowaniu:

Jak gotować czerwony ryż?

Czerwony ryż w kuchni - co zrobić

Jak każdy rodzaj ryżu, również ten dziki będzie uniwersalnym produktem do gotowania. Co zrobić z czerwonego ryżu w kuchni? Wszystko to, co można z białym. Doskonale sprawdzi się do potraw mięsnych, rybnych, warzywnych lub tych z nabiałem. Warto użyć go też jako niskokaloryczny dodatek do zup

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać go do sałatek czy zapiekanek. Choć może to zaskakiwać, dzięki lekko orzechowemu posmakowi, będzie nadawać się też do deserów

Źródło: Smaker.pl, przyprawka.pl, biozdrowy.pl, odzywianie.wprost.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Bezkonkurencyjny sposób na przypaloną patelnię. Wystarczy 30 minut i lśni jak nowa »

Przygotowuję go 5 dni przed świętami. Błyskawiczny zakwas na żurek wielkanocny »

Poprawi proces myślenia, pamięć i koncentrację. Pobudza lepiej niż kawa »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
20

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0