Grill - temat specjalny

Suszenie owoców na zimę. Jak to zrobić, żeby zachowały moc witamin i zdrowotne właściwości

Choć zima to piękna pora roku, odbiera możliwość cieszenia się w kuchni świeżymi owocami. Właśnie dlatego warto dowiedzieć się, jak suszyć owoce na zimę. Poradnik krok po kroku pokaże ci, jakie okazy się do tego nadają, jakie właściwości mają i dlaczego w ogóle warto je jeść w każdym sezonie.

Poradnik, jak suszyć owoce na zimę. Odkryj ich właściwości | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Suszone owoce mocno kojarzą się z grudniem. Kompot z suszu podawany na wigilii czy suszone pomarańcze wieszane na choince mówią same za siebie. Faktycznie warto wiedzieć, jak suszyć owoce na zimę, ale również ze względów zdrowotnych i kulinarnych. Takie składniki przydają się do wielu dań, aby przemycić owocowy, letni smak lub cenne wartości odżywcze do diety. Odkryj, dlaczego warto jeść suszone owoce i jakie okazy najlepiej zachować na chłodne dni.

Sprawdź także: Gdy jesz, czujesz się jak w raju. O przepis na to ciasto pytają mnie na każdej imprezie

Jakie owoce można suszyć na zimę?

Suszenie to znana już od wielu lat metoda konserwacji żywności. W ten sposób, najczęściej w domowym zaciszu, obrabia się przecież nie tylko słodkie produkty, ale też grzyby czy mięso. Nie potrzeba tu żadnych sztucznych substancji czy specjalistycznego sprzętu. Co więcej, przechowując tak produkty, nie pozbawiamy ich cennych właściwości odżywczych, co jest kluczowe dla naszego zdrowia.

Jeśli zastanawiasz się, jakie owoce można suszyć na zimę, musisz wiedzieć, że lista jest naprawdę długa. Najpopularniejsze to:

  • jabłka,
  • gruszki,
  • śliwki,
  • winogrona,
  • morele,
  • brzoskwinie,
  • żurawina,
  • aronia, 
  • banany,
  • maliny,
  • truskawki.

Jak suszyć owoce na zimę - poradnik

Chciałbyś wyposażyć spiżarkę w słodkie zapasy, ale nie wiesz, jak suszyć owoce na zimę? Nasz poradnik krok po kroku przeprowadzi cię przez cały proces. Zanim jednak poznasz instrukcję, dowiedz się jeszcze kilku cennych wskazówek.

Przede wszystkim najważniejsze jest, żeby przed suszeniem owoców nie obierać ich ze skórki, bo właśnie pod nią kryje się najwięcej witamin i minerałów. Nie trzeba też usuwać gniazd nasiennych, np. z gruszek czy jabłek, bo ich pestki również cechują się prozdrowotnymi właściwościami. Gdy takie owoce później trafią do kompotu, oddadzą nie tylko więcej smaku, ale i więcej wartościowych substancji. Wystarczy więc, że je umyjesz i dobrze osuszysz.

Owoce warto pokroić potem na kawałki, np. gruszki i jabłka na grube plastry. Wówczas szybciej będą gotowe, a ty nie musisz się obawiać, że nie doschną i spleśnieją. Jak suszyć owoce? Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a fragmenty owoców ułóż luźno - tak, aby miały przestrzeń wokół siebie. Następnie umieść blachę w suszarce rozgrzanej do 70 stopni Celsjusza na ok. 10 godzin.

Nie masz w domu suszarki? Nic straconego, wykorzystaj domowy sprzęt. Jak suszyć owoce w piekarniku? Dokładnie tak samo - umyj je, osusz, pokrój na plastry i wyłóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego na 70 stopni Celsjusza. Owoce wyjmij, gdy będą już suche. Musisz jednak uważać, aby za bardzo się nie przypiekły, bo staną się twarde i niesmaczne. Po ostudzeniu przełóż do szklanego, czystego słoja i szczelnie zamknij.

Jakie właściwości mają suszone owoce?

Dlaczego warto jeść suszone owoce? Właściwości tych produktów bardzo korzystnie wpływają na zdrowie. Szczególnie zimą, gdy nie ma okazji na dostarczanie organizmowi witamin i minerałów ze świeżych okazów, niemal konieczne jest szukanie alternatywnych źródeł. Odkryj, jakie właściwości mają suszone owoce - każdy z nich to skarbnica cennych składników:

  • suszone jabłka - mogą być pyszną przekąską, która zastąpi niezdrowe i tłuste chipsy. Jabłka w tym wydaniu to bogactwo witaminy C i tych z grupy B. Dostarczają bór i potas, błonnik pokarmowy i antyoksydanty. Działają korzystnie przede wszystkim na układ trawienny i sercowo-naczyniowy. Nie tylko przyspieszają metabolizm, ale poprawiają pracę jelit i wspomagają osoby na diecie. Minerały pozytywnie wpływają na wzmocnienie kości i właściwe funkcjonowanie serca, a witaminy - na zdrowie układu nerwowego i odpornościowego. Jedzone regularnie obniżają też poziom cholesterolu, chronią przed nowotworami i usprawniają krążenie,
  • suszone gruszki - gruszki, jako nieliczne owoce, zawierają jod, który korzystnie wpływa na zdrowie tarczycy. To skarbnica boru i potasu, który chroni mózg i serce. Jedząc suszone gruszki, poprawiamy koncentrację i pamięć oraz chronimy się przed nadciśnieniem i zakrzepicą. To źródło kwasu foliowego, który zalecany jest szczególnie w ciąży. Co więcej, owoce są także wskazane przy zaparciach - regulują perystaltykę jelit, sycą na dłużej i pomagają w odchudzaniu, 
  • suszone śliwki - znane są przede wszystkim z szybkiego i skutecznego przeciwdziałania zaparciom. Faktycznie, obecność błonnika pokarmowego przyspiesza przemianę materii i wpływa na mikroflorę jelitową. Suszone śliwki to polski superfood, czyli superżywność bogata w witaminy i minerały. To również źródło antyoksydantów, cechujących się właściwościami antynowotworowymi i opóźniającymi starzenie się komórek. Owoce pomagają zapobiegać osteoporozie i otyłości. Zawartość witamin i minerałów wpływa również na zdrowy wygląd skóry, wzmocnienie włosów i paznokci,
  • suszone winogrona - potocznie nazywane są rodzynkami. Do ich kluczowych właściwości należy regulowanie pracy układu sercowo-naczyniowego, obniżanie ciśnienia i poziomu cholesterolu we krwi oraz zapobieganie osteoporozie. To jednak nie wszystkie zalety tych owoców. Suszone winogrona, podobnie jak gruszki, zawierają jod (który korzystnie oddziałuje na tarczycę) i antyoksydanty (redukujące negatywne skutki stresu oksydacyjnego). Ponadto rodzynki wykazują też dobry wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, 
  • suszone morele - to ogromna skarbnica przeciwutleniaczy, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Mają nie tylko właściwości przeciwnowotworowe, ale też przeciwstarzeniowe. Regulują ciśnienie krwi i wpływają na prawidłową pracę nerek. Dostarczają żelazo (dzięki czemu zapobiegają anemii), błonnik pokarmowy (usprawniają procesy trawienne) oraz witaminy (w tym C, te z grupy B czy PP). Suszone morele działają zasadotwórczo, dlatego poleca się je przy nadkwasocie i osobom codziennie jedzącym mięso (bo zakwasza organizm),
  • suszona żurawina - przede wszystkim powinno się po nią sięgać ze względu na ogrom antyoksydantów, które zawiera. To także skarbnica błonnika pokarmowego, witamin A, C, E i tych z grupy B oraz minerałów (cynku, potasu, fosforu, wapnia, magnezu i jodu). Żurawina w tej postaci działa przeciwnowotworowo i detoksykacyjnie, wzmacnia odporność, chroni układ moczowy przed infekcją, obniża cholesterol, poprawia pracę serca, płuc, układu krążenia i wątroby,
  • suszona aronia - wpływa na zdrowie serca, poprawiając krążenie, regulując ciśnienie krwi i zmniejszając ryzyko miażdżycy. Przyspiesza metabolizm, reguluje gospodarkę tłuszczową, łagodzi dolegliwości w chorobach wątroby i trzustki. Chroni przed zapaleniem pęcherza (działa moczopędnie), pomaga przy chorobach oczu. Wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne. 

Dlaczego warto jeść suszone owoce?

Cenne właściwości, które mają suszone owoce wpływają korzystnie niemal na cały organizm człowieka. Od wzmocnienia odporności, poprawy funkcjonowania poszczególnych układów, aż po ochronę przed licznymi chorobami cywilizacyjnymi. Należy jednak pamiętać, aby spożywać je w małych ilościach, bo są kaloryczne. Dlaczego warto jeść suszone owoce?

Kto powinien jeść suszone owoce?

Przede wszystkim warto po nie sięgać, gdy nie ma dostępu do świeżych owoców. Zimą dostarczysz w ten sposób witaminy, minerały, ale też antyoksydanty czy błonnik do organizmu i uchronisz się przed ewentualnymi niedoborami niezbędnych składników odżywczych. To ważne, szczególnie w sezonie przeziębień i grypy, aby wzmacniać odporność i budować reakcję immunologiczną na wirusy.

Kto powinien jeść suszone owoce? Mimo że kryją w sobie dość dużo węglowodanów, są wskazane na diecie. Poprawiają perystaltykę jelit i regularne wypróżnianie, przyspieszają przemianę materii i zapewniają uczucie sytości na dłużej. Co więcej, nie zawierają one tłuszczów i mają niską zawartość sodu. 

Każdy z suszonych owoców ma również swoje korzystne działanie - m.in. morele dostarczają żelaza, które może zapobiegać anemii, a z kolei żurawina chroni przed infekcją układu moczowego. Śliwki to naturalny środek na zaparcia, a jabłka - wspomogą przy zmęczeniu. Warto zapoznać się z właściwościami suszonych owoców, aby wiedzieć, po które dokładnie sięgać.

Przeciwwskazania do jedzenia suszonych owoców

Nie wszyscy jednak będą mogli skorzystać w prozdrowotnych właściwości suszonych owoców. Przeciwwskazaniem do ich jedzenia jest przede wszystkim cukrzyca i insulinooporność - wysoka zawartość cukru może być dużym zagrożeniem dla życia. Ponadto nie są one zalecane osobom z chorobami wątroby. Fruktoza w całości trafia do wątroby, a jej nadmiar może pogłębić dolegliwości.

Choć suszone owoce mogą skutecznie rozruszać jelita i przeciwdziałać zaparciom, osoby otyłe nie powinny włączać je na stałe do swojej diety. Jak każdemu, zalecane jest raczej sporadyczne używanie ich w kuchni.



Źródło: Smaker.pl, delibakalie.pl, YouTube @kobietazzachodu8037

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
15 min
2
30 min
41

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17