Sprawdzone przepisy na przetwory z kalafiorów. Łagodzą stany zapalne, dbają o mózg, jelita i wątrobę

Kalafiory najczęściej serwujemy ugotowane, z dodatkiem bułki tartej. Masz ochotę przełamać rutynę i przygotować z nich wyjątkowo smaczne przetwory? Poznaj sprawdzone przepisy na przetwory z kalafiorów. Kiszony, marynowany, a może w formie sałatki do słoika? Pomysłów jest naprawdę wiele.

Sprawdzone przepisy na przetwory z kalafiorów | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Dowiedz się, jakie właściwości ma kalafior i odkryj najlepsze przepisy na przetwory, których jest podstawą.

Sprawdź także: 15 przepisów na przetwory z pomidorów. Jedz, żeby mieć zdrowe serce, jelita i młodą skórę

Kalafior - właściwości lecznicze

Sulforafan, oprócz właściwości przeciwnowotworowych, wpływa bardzo pozytywnie na funkcjonowanie serca oraz całego układu krwionośnego, poprawiając ciśnienie krwi i zapobiegając poważnym schorzeniom. Produkty bogate w tę substancję warto również włączyć do codziennej diety, aby zadbać o nerki, wątrobę i jelita.

Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek organizmu oraz bardzo skutecznie usuwają z niego wolne rodniki, odpowiedzialne za wiele groźnych chorób. Przeciwutleniacze mają również działanie przeciwzapalne, pomagając ograniczyć rozwój stanów zapalnych oraz zmniejszając ich liczbę.

Kalafiory stanowią również cenne źródło choliny, czyli substancji odpowiedzialnej za prawidłową pracę mózgu oraz jego rozwój. Dzięki niej mózg jest chroniony przed negatywnym działaniem toksyn, a badacze podejrzewają również, iż może ona zmniejszać ryzyko wystąpienia problemów z pamięcią w podeszłym wieku.

Ponadto, warzywo to zawiera mnóstwo witamin i składników odżywczych, takich jak witamina C, A i K, błonnik, kwas foliowy oraz potas. Właśnie z tego względu powinniśmy zadbać o to, aby jak najczęściej kalafior gościł na naszych talerzach.

Sprawdzone przepisy na przetwory z kalafiorów

Jeśli znudziły ci się tradycyjne sposoby na przygotowanie warzywa, spróbuj przygotować wyjątkowe przetwory z kalafiora. Właśnie teraz jest na to najlepsza pora, gdyż o tej porze roku warzywa te są najsmaczniejsze i najtańsze. Potrzebujesz inspiracji? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji:

1. Kalafior kiszony

 Kalafior kiszony Zobacz przepis

Kalafior kiszony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Marynowany kalafior

 Marynowany kalafior Zobacz przepis

Marynowany kalafior / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sałatka bałkańska do słoików

 Sałatka bałkańska do słoików Zobacz przepis

Sałatka z kalafiorem do słoików / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sałatka klasztorna do słoików

 Sałatka klasztorna do słoików Zobacz przepis

Sałatka z kalafiorem do słoików / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Marynowany kalafior

 Marynowany kalafior Zobacz przepis

Kalafior marynowany według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kiszonka wielowarzywna - samo zdrowie

 Kiszonka wielowarzywna - samo zdrowie Zobacz przepis

Kiszonka wielowarzywna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pikle z cukinią, kalafiorem, fasolką szparagową i papryką

 Pikle z cukinią, kalafiorem, fasolką szparagową i papryką Zobacz przepis

Przetwory z kalafiorów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sałatka warzywna do słoików

 Sałatka warzywna do słoików Zobacz przepis

Sałatka z kalafiorem do słoików / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sałatka ogórkowo-pieczarkowo-kalafiorowa na zimę

 Sałatka ogórkowo-pieczarkowo-kalafiorowa na zimę Zobacz przepis

Sałatka kalafiorowa na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Sałatka z kalafiora delikatesowa

 Sałatka z kalafiora delikatesowa Zobacz przepis

Sałatka z kalafiora delikatesowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Ta przekąska walczy z cukrzycą, cholesterolem, otyłością. Wystarczą tylko dwa składniki »

Genialny patent na kurki. Będą czyste w kilka chwil »

Rozmaryn i oregano lekiem na cukrzycę? Badania naukowców dają nadzieję »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kremówka

Dwa płaty ciasta francuskiego przełożone dwoma kremami: budyniowym i śmietank...

Odsłon: 343

60 min
3
Ciasta Ciasto Maruda

Dlaczego jest to ciasto maruda? Z pewnością niejednokrotnie można marudzić w...

Odsłon: 1408

60 min
2
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1260

15 min
20
Ciasta Sernik pistacjowy

Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...

Odsłon: 1145

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2