Kalafior marynowany według Ewy Wachowicz

Kalafior marynowany według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Marynata z dodatkiem kurkumy to ciekawe rozwiązanie na jesienne, chłodne dni. Idealnie rozgrzewa i wzmacnia odporność. Przepis na kalafiora pochodzi z 431. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 1 kalafior
  • 2 marchewki
  • Zalewa:
  • 6 szklanek wody
  • ¾ szklanki octu 10%
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu kolorowego
  • ½ łyżeczki kurkumy

Przygotowanie

  1. Składniki zalewy zagotować. Wystudzić.

  2. Kalafior podzielić na małe różyczki i obgotować w osolonym wrzątku. Odsączyć i wystudzić. Następnie umieścić w słoiku, od czasu do czasu przekładając pokrojoną w plastry marchewką. Zalać wystudzoną marynatą.

  3. Słoiki dobrze zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą do 2/3 wysokości słoika. Pasteryzować przez 20 minut.

Składniki
  • 1 kalafior
  • 2 marchewki
  • Zalewa:
  • 6 szklanek wody
  • ¾ szklanki octu 10%
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu kolorowego
  • ½ łyżeczki kurkumy
Składniki