Sałatka warzywna do słoików

Sałatka warzywna do słoików
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pyszna sałatka na zimę do obiadów i nie tylko.

Składniki

  • 50 dag ogórków gruntowych
  • 1 kalafior
  • 3 marchewki
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka gorczycy

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Ogórki obrać, wyciąć nasiona i pokroić w cienkie słupki. Marchewkę również obrać, pokroić dowolnie z fasolą. Kalafior podzielić na różyczki. Przełożyć warzywa do garnka , zalać wodą lekko osoloną ze szczyptą cukru i obgotować. Następnie warzywa przełożyć do wyparzonych słoików(wywar odstawić). Do dwóch szklanek wywaru dodać przyprawy, musztardę, wlać ocet, zagotować, lekko posolić. Po czym przecedzić przez sito, zalać gorącą zalewą warzywa w słoikach, szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 20 minut.

Składniki
  • 50 dag ogórków gruntowych
  • 1 kalafior
  • 3 marchewki
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka gorczycy
Składniki