Grill - temat specjalny

Słodkie róże Oli - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Przepięknie ozdobiony tort w wykonaniu Oli wymaga niezwykłej precyzji. Jeśli macie odwagę zmierzyć się z tym wypiekiem. Przedstawiamy przepis.

Biszkopt o średnicy 25 cm
7 dużych jaj
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Biszkopt o średnicy 20 cm
5 dużych jaj
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej

Krem czekoladowy
200 g gorzkiej czekolady
400 g serka mascarpone
250 g śmietanki 30%
50 g cukru pudru

Krem z masła orzechowego
150 g prażonych orzechów arachidowych (niesolonych)
50 g miękkiego masła
150 g serka mascarpone
50 g cukru pudru
½ łyżeczki cynamonu
2-3 łyżki jasnego, płynnego miodu
szczypta soli

Krem wiśniowy
500 g wydrylowanych wiśni
100 g cukru
sok wyciśnięty z ½ cytryny
1/3 szklanki wody
4 łyżeczki żelatyny (+ gorąca woda do jej rozpuszczenia)
150 g śmietanki 36%
200 g serka mascarpone

Krem maślany
600 g miękkiego masła
1300 g cukru pudru
100 ml soku z cytryny
różowy barwnik

Konfitura porzeczkowa
500 g porzeczek
100 g cukru

Poncz pomarańczowy
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
1/3 szklanki wody

Poncz wiśniowy
sok wiśniowy (odlany z konfitury potrzebnej do wykonania kremu wiśniowego)
1/3 szklanki wody

Ganache
100 g śmietanki 30%
biały barwnik
200 g białej czekolady

Beziki
1 białko
szczypta soli
60 g drobnego cukru do wypieków

Różowe trufle
100 g gorzkiej czekolady
50 g serka mascarpone
15 g wiśni liofilizowanych
1 łyżka cukru pudru

Czekoladki
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki mascarpone
50 g białej czekolady
błyszczący pyłek spożywczy

Dekoracja
garść wiśni liofilizowanych

Biszkopt o średnicy 25 cm
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca, dodawać po kolei żółtka. Powoli dosypywać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać. Masę przelać do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170°C przez około 20-25 minut (kontrolować stan wykałaczką). Upieczony biszkopt rzucić z wysokości około 50 cm. Wyjąć z formy po całkowitym ostygnięciu. Przekroić na 3 blaty.

Biszkopt o średnicy 20 cm
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca, dodawać po kolei żółtka. Powoli dosypywać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać. Masę przelać do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170°C przez około 20-25 minut (kontrolować stan wykałaczką). Upieczony biszkopt rzucić z wysokości około 50 cm. Wyjąć z formy po całkowitym ostygnięciu. Przekroić na 3 blaty.

Krem czekoladowy
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Stopniowo dodawać mascarpone. Śmietankę ubić na sztywną pianę wraz z cukrem pudrem. Masę czekoladową połączyć z bitą śmietaną i delikatnie wymieszać.

Krem z masła orzechowego
Orzechy zmiksować w blenderze, a następnie połączyć je z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładki krem.

Krem wiśniowy
Wiśnie zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i wodę. Gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Płynną część odlać (będzie potrzebna do wykonania ponczu wiśniowego). Wiśnie przetrzeć przez sitko. Żelatynę zalać gorąca wodą i dodać do musu wiśniowego. Zostawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywną pianę, a serek mascarpone utrzeć. Delikatnie połączyć. Dodać mus wiśniowy i wymieszać.

Krem maślany
Masło utrzeć za pomocą miksera przez 8-10 minut. Dodać połowę przesianego cukru pudru. Ubijać na niskich obrotach. Kiedy składniki się połączą, zwiększyć obroty i ubijać przez kolejne 5 minut. Dodać resztę cukru pudru i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Krem podzielić na 2 porcje. Jedną z nich zabarwić na jasnoróżowy kolor, a do drugiej dodać o kilka kropli różowego barwnika więcej.

Konfitura porzeczkowa
W rondelku wymieszać porzeczki z cukrem. Gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia. Ostudzić.

Poncz pomarańczowy
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Poncz wiśniowy
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Ganache
W rondelku podgrzać śmietankę z kilkoma kroplami barwnika. Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Mieszać, aż do momentu powstania gładkiej masy. Ostudzić.

Beziki
Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier - cały czas miksując. Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać beziki na papierze do pieczenia. Suszyć w piekarniku w temperaturze 90°C około 50-60 minut. Ostudzić.

Różowe trufle
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Dodać mascarpone i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do płaskiego naczynia i schłodzić przez około 30-40 minut. Uformować z niej niewielkie trufle. Wiśnie zmielić w młynku z cukrem pudrem. Tak powstałym różowym pudrem obtoczyć trufle. Przechowywać w lodówce.

Czekoladki
Masło orzechowe wymieszać z mascarpone. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie zatemperować. Posmarować nią foremki do czekoladek i zamrozić. Do wgłębień włożyć krem i przykryć kolejną warstwą czekolady. Schłodzić w zamrażarce. Gotowe czekoladki wycisnąć z formy i udekorować błyszczącym pyłkiem spożywczym.

Złożenie ciasta
Blat większego biszkoptu przykleić za pomocą odrobiny kremu do podstawki. Nasączyć ½ ponczu pomarańczowego i wyłożyć krem czekoladowy. Przykryć biszkoptem, nasączyć ½ ponczu wiśniowego i wyłożyć krem wiśniowy. Przykryć ostatnim blatem. Schłodzić. Blat mniejszego biszkoptu nasączyć pozostałą częścią ponczu pomarańczowego i wyłożyć krem orzechowy. Przykryć biszkoptem, nasączyć pozostałą częścią ponczu wiśniowego i wyłożyć konfiturę porzeczkową. Przykryć ostatnim blatem. Schłodzić. Po schłodzeniu większy tort udekorować różami z jasnoróżowego kremu maślanego. Mniejszy zaś posmarować dookoła ciemnoróżową częścią kremu maślanego. Na wierzch wylać ganache z białej czekolady i rozprowadzić szpatułką, pozwalając by w niektórych miejscach delikatnie spłynął na boki. Schłodzić. Ostrożnie umieścić mniejszy tort na większym. Ozdobić bezikami, truflami i czekoladkami. Wiśnie liofilizowane zblendować na puder i posypać nimi tort.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3471

30 min
13
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 62

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14758

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17