Ewa_Gotuje

Skarbnica białka, sprzymierzeniec cukrzyków i dbających o linię. Co przygotować z fasolki szparagowej mamut?

Najczęściej zielona, spłaszczona i łagodna w smaku. Co zrobić z fasolki mamut, która różni się od zwykłej szparagówki? To uniwersalny składnik zup, gulaszów czy sałatek. Odkryj właściwości tego warzywa i dowiedz się, jak gotować fasolkę szparagową mamut.

Co zrobić z fasolki mamut? To baza pysznej pasty, zupy czy dodatek do dań mięsnych | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Fasolka szparagowa mamut to nie jest klasyczna szparagówka. Różni się od niej wyglądem, nieco smakiem, ale ze względu na cenne właściwości warto się do niej przekonać. Co zrobić z fasolki mamut i czy nadaje się do zrobienia przetworów? Poznaj różne odmiany pysznego, sezonowego warzywa.

Sprawdź także: Odchudzanie po 40. roku życia - 5 magicznych produktów, które pomogą ci spalić tłuszcz z brzucha

Fasolka szparagowa mamut - charakterystyka i odmiana

Fasolka szparagowa mamut różni się od najpopularniejszej szparagówki. Jej strąki przyjmują nawet do dwóch centymetrów szerokości, podczas gdy klasyczna wersja warzywa mierzy mniej niż centymetr. Jest szeroka, płaska i najczęściej zielona. 

Jej uprawa jest prosta, ponieważ roślina nie potrzebuje specjalnych warunków hodowlanych. Fasola mamut charakteryzuje się licznymi odmianami - zarówno karłowatymi, jak i tycznymi. Karłowate (m.in. tytania i bis) to niższe gatunki o krótszym czasie wegetacji, a tyczne (m.in. gazela i goldmarie) - rosną wolniej i wyżej, więc wymagają podparcia. 

W kuchni ceniona przede wszystkim za uniwersalność, ale też małą ilość kalorii i bogactwo składników odżywczych. W strąkach fasoli mamut kryją się m.in. witaminy A i C, wapń, fosfor i żelazo. To również dobre źródło białka.

Czym różni się fasolka mamut od zwykłej szparagówki?

Gdy wybierzesz się na targ warzywny i będziesz szukać różnych rodzajów fasolki, musisz wiedzieć, czym różni się fasolka mamut od zwykłej szparagówki. Znalezienie mamuciej odmiany nie jest wcale takie trudne. Po pierwsze, łatwo ją dostrzec ze względu na charakterystyczny wygląd. Jest płaska, szeroka i większa od klasycznej fasolki szparagowej. Przybiera barwę od jasnozielonej do zielonożółtej.

Wyróżnikiem jest też to, że fasolka mamut nie ma łyka - zawsze będzie miękka, nawet gdy wybierzesz już tę mocno dojrzałą. Co więcej, fasolka mamut i zwykła szparagówka różnią się też smakiem. Pierwsza z nich jest nieco słodsza i delikatniejsza.

Jakie właściwości ma fasolka szparagowa mamut?

Szeroka i płaska, bez łyka - wiesz już, jak wygląda fasolka szparagowa mamut. Właściwości tego warzywa i wartości odżywcze wpływają korzystnie na organizm, dlatego zdecydowanie warto ją jeść. 

Warto zacząć od tego, że fasolka szparagowa mamut ma dużo białka. Stanowi świetnie jego źródło dla wegetarian i wegan, ale również sportowców, którzy potrzebują go znacznie więcej w diecie. Co więcej, warzywo jest niskokaloryczne, dlatego będzie rewelacyjnym składnikiem w jadłospisie osób odchudzających się i dbających o sylwetkę.

Jakie jeszcze właściwości ma fasolka szparagowa mamut? To skarbnica witamin (A, C i E) i antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Chronią go także przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworu. Przeciwutleniacze obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu, co w konsekwencji wpływa pozytywnie na zdrowie serca.

Witamina C dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy, a zawarty w fasolce szparagowej mamut błonnik pokarmowy jest niezbędny do prawidłowej pracy jelit. Warzywo cechuje się niskim indeksem glikemicznym, dlatego mogą go jeść diabetycy.

Jak gotować fasolkę mamut?

Fasolka szparagowa mamut ugotowana na parze jest najzdrowszą wersją tego warzywa, ponieważ wówczas zachowa najwięcej cennych wartości odżywczych.

Jeśli jednak zdecydujesz się na tradycyjne gotowanie w wodzie, należy przełożyć ją do lekko osolonej wrzącej wody i gotować przez około 5-7 minut. Wtedy będzie jeszcze lekko al dente (półtwarda). Miękką otrzymasz po około 10 minutach gotowania. 

Czy fasolka mamut nadaje się do przetworów?

Większość kucharzy twierdzi, że warzywo najlepsze jest po prostu do jedzenia od razu po ugotowaniu - idealnie miękkie, łagodne i świeże. Miłośnicy wekowania na pewno zastanawiają się jednak, czy fasolka mamut nadaje się do przetworów, które pozwolą zachować letnie, sezonowe warzywa i witaminy na nieco dłużej?

Na szczęście płaska fasolka również sprawdzi się do mrożenia, ale też do kiszenia i marynowania. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, żebyś już dziś przygotował słoiki z różnymi pysznościami.

Co zrobić z fasolki mamut?

Fasolka szparagowa to składnik, który w sezonie letnim warto mieć w swojej kuchni. Jest bardzo zdrowa, ale też po prostu pyszna. Ta odmiana warzywa dodatkowo nieco słodkawa i łagodna, dlatego bardzo uniwersalna. 

Co zrobić z fasolki mamut? Możesz po prostu ją ugotować i zajadać jako dodatek do obiadu. Dobrze sprawdzi się też w panierce z bułki tartej lub z dodatkiem smażonego boczku. Fanom warzywnych zup polecamy dorzucić ją do garnka - zarówno do klasycznej jarzynowej, jak i np. wywaru z krewetkami.

Fasolka mamut to rewelacyjny dodatek do dań mięsnych, np. gulaszu podanego z kaszą lub potrawki warzywno-mięsnej. Na kolację czy przekąskę podaj z kolei odświeżającą sałatkę z jędrną fasolką, tartę, w której dorzucić odrobinę fasolki albo pastę przygotowaną ze zmiksowanej ugotowanej fasolki. Pamiętaj, że nadaje się do kiszenia i marynowania.

1. Sałatka z fasolką mamut

 Sałatka z fasolką mamut Zobacz przepis

Sałatka z fasolką mamut / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Wegetariański kuskus z fasolką mamut

 Wegetariański kuskus z fasolką mamut Zobacz przepis

Wegetariański kuskus z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zupa z krewetkami

 Zupa z krewetkami Zobacz przepis

Zupa z fasolą mamut / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: rynek-rolny.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Właśnie to warto pić latem. Orzeźwią i usprawnią działanie jelit »

Już niedługo sezon na cukinię. Tak ją zamarynujesz na zimę »

Zdrowa alternatywa dla popularnych mielonych. Jesz, chudniesz i oszczędzasz jelita »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 170

30 min
4
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29894

60 min
68
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 270

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0