Zupa wiosenna z krewetkami

Zupa wiosenna z krewetkami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pięknie dzisiaj słońce powitało nas, poczuliśmy wiosenny powiew. Właśnie ten powiew porwał nas do zrobienia dania delikatnego, jednak bardzo wyrazistego. A, że krewety uwielbiamy, to po prostu musiały zaistnieć ;)

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 100 g kapusty pekińskiej
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 200 g mrożonych krewetek
  • 200 g fasoli mamut
  • 135 g makaronu konjac
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Przygotowanie

  1. Marchewki kroimy w julenkę, przekładamy do garnka, dodajemy sos sojowy i zalewamy zimnym bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 5-6 min na średnim ogniu.
    Fasolę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy, gotujemy kolejne 5 min.
    Posiekaną kapustę i dymkę ze szczypiorem dodajemy do zupy, po chwili krewetki i gotujemy na wolnym ogniu kolejne 5-6 min.
    Do zupy wrzucamy osączony z zalewy makaron, lekko podgrzewamy.
    Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, wlewamy do zupy i zagęszczamy (gotując kilka minut). Dodajemy olej, mieszamy.
    Podajemy od razu po przygotowaniu.

Komentarze do przepisu (14)

Ewaaa 02 marca 2017
pysznie wiosennie i tak pozytywnie ! :)
Bellapi 02 marca 2017
czuć wiosnę :)
ciacho50 02 marca 2017
Wyśmienita :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 marchewki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 100 g kapusty pekińskiej
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 200 g mrożonych krewetek
  • 200 g fasoli mamut
  • 135 g makaronu konjac
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju sezamowego
Składniki