Grill - temat specjalny

Serniczki prosto z pasieki Barbary - przepis z "Bake Off..."

W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Basia zaprezentowała jurorom przepis na sernik z miodem.

Spód (placek miodowy z orzechami)

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki miodu rzepakowego
  • 100 g orzechów (laskowe, włoskie)
  • 3 łyżki roztopionego masła

 

Masa miodowo-serowa

  • 500 g tłustego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki miodu rzepakowego
  • 100 g rozpuszczonej białej czekolady
  • 3 jajka
  • 1 łyżka miodu malinowego

 

Krem do dekoracji

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki miodu malinowego

 

Konfitura z fig

  • 5 fig
  • 1 łyżka cukru
  • sok z jednej cytryny
  • opcjonalnie miód malinowy

 

Dekoracja z czekolady w kształcie plastrów miodu

  • 200 g białej czekolady
  • żółty barwnik do tłustych mas

 

Spód (placek miodowy z orzechami)
Mąkę, masło, cukier i miód połączyć. Wyrobić ciasto (ma przypominać ciasto kruche). Ułożyć w blaszce i piec do zarumienienia w temperaturze 180°C. Orzechy zmielić, rozpuścić masło i skruszyć upieczone ciasto. Wymieszać i wyłożyć spód foremek. Schłodzić.

Masa miodowo-serowa
Zmielić twaróg. Połączyć go z mascarpone i miksować z mąką przez około 2 minuty. Dodać miód oraz czekoladę i miksować na wolnych obrotach. Jajka dodawać jedno po drugim. Gotową masę przelać do foremek ze spodem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C i piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec przez godzinę.

Krem do dekoracji
Serek mascarpone zmiksować z miodem.

Konfitura z fig
Figi pokroić i podsmażyć z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy konfitura zgęstnieje, wymieszać ją z kremem do dekoracji. Przygotować rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką i udekorować przestudzone serniczki. Dodatkowo można polać je miodem malinowym.

Dekoracja z czekolady w kształcie plastrów miodu
Czekoladę zatemperować i dodać żółty barwnik.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 231

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17