Grill - temat specjalny

Różowa chmurka Julki - przepisy z "Bake Off Junior"

W ósmym odcinku "Bake Off Junior" Julka zaprezentowała przepis na różowy tort bezowy.

Pavlova
6 białek
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
różowy barwnik

Masa z zabajone
6 żółtek
7½ łyżki cukru
75 g białego wina wytrawnego
skórka starta z 1 pomarańczy
15 g żelatyny
500 g śmietanki 36%

Frużelina wiśniowa
3 łyżeczki żelatyny
woda do zalania żelatyny (tyle, by ją przykryć)
750 g wydrylowanych wiśni
75 g cukru
2 łyżki soku z cytryny

Konfitura z owoców leśnych i malin
450 g malin
300 g jeżyn
450 g jagód
90 g cukru
3 łyżki soku z cytryny

Podanie
orzechy (według uznania)
owoce (według uznania)
kwiaty (według uznania)
listki z zatemperowanej czekolady
liście mięty

Pavlova
Białka ubić, stopniowo wsypując cukier. Powoli wlać sok z cytryny. Dodać skrobię i krótko wymieszać szpatułką. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego, barwnik umieścić na bokach. Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 20 cm i wypełnić je masą. Łyżką wyciągnąć bezę do góry. Piekarnik nagrzać do 150°C z termoobiegiem. Po wsadzeniu bezy temperaturę od razu zmniejszyć do 110°C. Piec około 2 godzin 10 minut.

Masa z zabajone
Żółtka i cukier utrzeć, następnie ubić w kąpieli wodnej z winem i dodać skórkę z pomarańczy. Ciepłą masę połączyć z napęczniałą, roztopioną w kąpieli wodnej żelatyną. Ostudzić. Kremówkę ubić i wymieszać z resztą składników. Schłodzić.

Frużelina wiśniowa
Żelatynę zalać, odstawić do napęcznienia. Wiśnie zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, zdjąć z ognia, dodać żelatynę, przestudzić.

Konfitura z owoców leśnych i malin
Z podanych składników przyrządzić konfiturę, przetrzeć przez sitko, przestudzić.

Podanie
Na dno wyłożyć konfiturę i posiekane orzechy, następnie część masy, frużelinę i znów masę (nie trzeba wykorzystać całej). Ozdobić świeżymi owocami, kwiatami, listkami z zatemperowanej czekolady i listkami mięty.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3517

30 min
14
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 80

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14810

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17