Ewa_Gotuje

Róża ucierana z cukrem. Smakowita przekąska, zwłaszcza dla „ciśnieniowców”

W kuchni najlepsze są dodatki, które podkręcają smak dania, ale też działają korzystnie na organizm. Przekonaj się, jakie właściwości ma róża ucierana z cukrem, którą wykorzystasz nie tylko do wypieków. Jak zrobić przetwory? Okazuje się, że wystarczą tylko trzy składniki.

Jak zrobić różę ucieraną z cukrem? To wcale nie jest trudne | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czasem w kuchni dodatek może odmienić cały smak dania. Tak właśnie jest w przypadku róży ucieranej z cukrem. Jakie właściwości ma i jak wykorzystać ją podczas gotowania? Przepis na słodko-kwaśny, pełen witamin przysmak wcale nie jest skomplikowany.

Sprawdź także: Znany dietetyk pokazuje, jak robić kisiel lniany. Dodaje nietypowy składnik

Jak zrobić różę ucieraną z cukrem?

Do przygotowania róży ucieranej z cukrem potrzebujesz trzech składników - płatków dzikich róż, cukru i soku z cytryny. Pamiętaj, żeby wybierać kwiaty o intensywnym zapachu i wyrazistej barwie oraz najlepiej te, które rosną z dala od ruchliwych ulic (aby uniknąć zanieczyszczeń). Po zerwaniu róż oberwij im płatki i wysyp je na bawełnianą ścierkę (przejrzyj dokładnie płatki i pozbądź się ewentualnych owadów). Następnie postępuj zgodnie ze wskazówkami z przepisu:

Składniki

  • 300 g płatków dzikiej róży
  • 600 g cukru (kryształowego)
  • pół łyżeczki soku z cytryny 

Jak zrobić różę ucieraną z cukrem? Zbierz płatki róż ze ściereczki i dokładnie je opłucz pod bieżącą, zimną wodą. Usuń z nich białe końcówki i przełóż do makutry, misy do ucierania lub większego moździerza. Wsyp cukier i ucieraj razem z płatkami przez co najmniej 15 minut.

Po upływie tego czasu wlej jeszcze sok z cytryny i ucieraj dalej, aż do momentu, gdy cukier będzie niewyczuwalny (kryształki zmienią się w pył). Różę utartą z cukrem przechowuj w czystych, szklanych słoikach.

Róża ucierana z cukrem | Fot. 123RF/Picsel

Jakie właściwości ma róża ucierana z cukrem?

Płatki róż zawierają antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia się organizmu i redukują szkodliwe działanie wolnych rodników. Nie tylko uelastyczniają naczynia krwionośne, regulują ciśnienie krwi, ale w konsekwencji - dbają o zdrowie serca. Co więcej, minimalizują ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów, miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu. 

Jakie właściwości ma róża ucierana z cukrem? To skarbnica witaminy C, wzmacniającej reakcję układu immunologicznego na infekcje. Działa przeciwwirusowo, ale również żółciopędnie i rozkurczowo. Ma to wpływ przede wszystkim na dolegliwości ze strony układu trawiennego. Róża ucierana z cukrem wzmaga wydzielanie żółci w wątrobie (co poprawia trawienie tłuszczów), łagodzą bóle brzucha i eliminują niekomfortowe wzdęcia.

Jak wykorzystać różę ucieraną z cukrem?

Liczne właściwości, jakie ma ten przysmak, przekonały cię, żeby wypróbować go w kuchni? Wspaniale, pytanie tylko - czy wiesz, jak wykorzystać różę ucieraną z cukrem? Ma słodko-kwaśny smak, z lekką nutką goryczy, dlatego mała porcja wystarczy, żeby zmienić aromat serwowanego dania.

Różany smak od razu kojarzy się z pączkami - faktycznie możesz użyć jej jako nadzienia do tych lub innych wypieków (ciast czy ciasteczek). Dodana do bitej śmietany, nada jej charakterystycznego koloru, zapachu i smaku. Ciekawym pomysłem jest też posmarowanie nią słodkiego pieczywa lub naleśników

Lubisz owocowe napoje? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać różę ucieraną z cukrem do herbaty - taki dodatek znacznie wzbogaci jej smak i podkręci właściwości.

Róża ucierana z cukrem

 Róża ucierana z cukrem Zobacz przepis

Płatki róż ucierane z cukrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, kotlet.tv, odzywianie.wprost.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Dobre na pamięć, stres i wysokie ciśnienie. Jedz między posiłkami lub pij pół szklanki dziennie »

Uprawa i przesadzanie mięty. Jakie właściwości ma mięta? »

Leśnicy podzielili się przepisem na miksturę. Na żołądek, jelita i nie tylko »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 148

30 min
4
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29881

60 min
66
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 249

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0