Płatki róż ucierane z cukrem

Płatki róż ucierane z cukrem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Jedna łyżka tak przygotowanych płatków różanych , zmieszana ze słoiczkiem np powideł śliwkowych lub dżemu, dodana do pączków- wypełni dom cudownym aromatem.

Składniki

  • 1 szklanka "ubitych" płatków różanych
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie


  1. Kwiaty zrywamy w pogodny, suchy dzień. Obrywamy płatki i układamy je na białej, dużej ściereczce. Zostawiamy na pół godziny by drobne muszki miały czas z nich wyjść.Dokładnie rozgarniamy i sprawdzamy czy nie ma żadnych owadów. Następnie odmierzamy szklanką ilość płatków: Na 1 szklankę ubitych płatków bierzemy 1/2 szklanki cukru. Miksujemy aż cukier się całkowicie rozpuści a masa stanie się jednolita. Jeżeli nie mamy miksera lub robota, ucieramy w makutrze.
    Na koniec dodajemy sok z cytryny by utrwalić kolor i podkręcić smak. Przekładamy do małych słoiczków np do tych po keczupie i krótko pasteryzujemy. Zimą wystarczy 1 łyżka tych różanych płatków wymieszana ze słoikiem powideł lub dżemu aby nadziać smażone pączki, które będą cudownie pachnieć różami.

Komentarze do przepisu (7)

SlodkoSlodka83 07 lipca 2018
Samo zdrowie :-) Pycha
babcitereskiciasta 07 lipca 2018
Wygląda pysznie,aż żałuję,że mamy prawie wszystką czerwoną.:)
gosiamamba 22 czerwca 2019
Tytuł i zdjęcie świetne, ale składniki i treść przepisu nie " pasują " do tego tytułu. Tytuł... Czytaj całość »
Tytuł i zdjęcie świetne, ale składniki i treść przepisu nie " pasują " do tego tytułu. Tytuł sugeruje przepis na ucieraną różę, ale na końcu wychodzi mus z czarnej porzeczki - ciekawa przemiana róży w czarną porzeczkę. Wolałabym jednak przepis na ucieraną różę.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 szklanka "ubitych" płatków różanych
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki