Grill - temat specjalny

Przysmaki kuchni bałkańskiej. Mięsożercy będą w siódmym niebie

Kuchnia bałkańska to określenie dla potraw pochodzących z Bośni i Hercegowiny, Macedonii, Serbii i Chorwacji. Poznaj najpopularniejsze przepisy z tych regionów.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Kuchnia bałkańska znana jest na całym świecie ze swojego zróżnicowania, wyjątkowego smaku i mnogości stosowanych składników. Jakie są jej najpopularniejsze dania? Czy przepisy kuchni bałkańskiej są trudne w realizacji? Co warto wiedzieć na temat tych wyjątkowych kulinariów? Te i wiele innych informacji znajdziesz w poniższym artykule. 

Sprawdź także: Jakie dania zjeść w Grecji?

Kuchnia bałkańska – historia 

Kuchnia bałkańska bardzo dynamicznie rozwijała się na przestrzeni lat. Wpływ na nią miały narody, kultury i religie, które pojawiały się w tych regionach. Ogromny wpływ na obecny charakter kuchni bałkańskiej mieli Europejczycy z Zachodu, osoby napływające ze wschodu oraz południowcy. Z racji tego ostatniego dzisiejsza kuchnia bałkańska obfita jest warzywa, ryby i oczywiście mięso. Dzisiaj do kuchni bałkańskiej zaliczamy regionalne specjały w Albanii, Bułgarii, Grecji, Serbii, Chorwacji, Macedonii, Czarnogóry i Słowenii. 

Kuchnia bałkańska – charakterystyka 

Obfita, różnorodna, bogata w warzywa i mięso oraz aromatyczne smaki – to właśnie kuchnia bałkańska. Charakterystyka tak nieoczywista wynika przede wszystkim z przeplatania się w tym regionie narodów, religii i tradycji. Bałkany to przecież miejsce, gdzie historia i kultura krajów mocno są ze sobą powiązane. Nic dziwnego, że kuchnia ta fascynuje ludzi z całego świata. 

Czy kuchnia bałkańska, mimo swojej różnorodności, może zostać jakoś zdefiniowana? Na pewno punktem wspólnym dla wszystkich potraw tego typu jest wysoki poziom sytości oraz specyficzne, głębokie aromaty. Tak, zdecydowanie – dania kuchni bałkańskiej są bardzo wyraziste w smaku. Królują tutaj przede wszystkim cebula, czerwona papryka, biały ser oraz pomidor. Oczywiście nie możemy zapominać o mięsie. Mieszkańcy Bałkanów stosują tutaj przede wszystkim mięso grillowane, wędzone lub pieczone. Głównie są to wieprzowina, jagnięcina i wołowina. Jedną z najbardziej popularnych potraw kuchni bałkańskiej jest ajvar, ale znane są też grillowane kotleciki i ciasto filo, które nadziewa się między innymi mięsno-warzywnymi farszami. 

Zobacz: Jak zrobić bakłażana zapiekanego z kaszą jaglaną?

Kuchnia bałkańska – przepisy 

Nie musisz jechać na Bałkany, by spróbować tej kuchni. Oczywiście serdecznie polecamy odwiedzić ten region nie tylko ze względu na kulinaria. To po prostu przepiękne i godne uwagi regiony. Wróćmy jednak do kuchni. Mamy dla Was doskonałe przepisy.

Sprawdź także: Puszysta, mięciutka bałkańska buchta

 Ajvar – bałkański przysmak z warzyw 

Z pewnością kojarzysz ajvar. To chyba najpopularniejsza pasta warzywna na Półwyspie Bałkańskim. Jej podstawą są słodka papryka, bakłażan, pomidor, czosnek i oczywiście ostra papryka. To pasta bardzo wyrazista w smaku, która nadaje się nie tylko do kanapek, grilla, ale także do dań obiadowych. Sprawdź, jak ją przygotować. 

Składniki

  • 6 dużych, czerwonych papryk
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta chili
  • 1 ząbek czosnku
  • sól 

Wykonanie: bakłażana i paprykę opal na palniku kuchenki lub zapalniczką. Potraktuj warzywa tak jak cebulę na rosół. Warzywa muszą opalić się równomiernie. Zostaw do przestudzenia. Po tym czasie ściągnij skórkę z warzyw. Pokrój je w grubą kostkę i podsmaż na patelni z niewielką ilością oleju razem z pozostałymi składnikami pasty. Gdy warzywa zmiękną, zmiksuj wszystko na gładką masę. Pastę przełóż do słoików i pasteryzuj. Bez pasteryzowania całość możesz przechowywać maksymalnie do tygodnia. 

Klopsy po bałkańsku najlepszy przepis 

Koniecznie musisz przygotować w zaciszu własnej kuchni klopsy po bałkańsku. Są pyszne i rozpływają się w ustach. 

Składniki

  • 600 g mielonej jagnięciny
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • pół szklanki bułki tartej
  • kilka łyżek oliwy
  • pół szklanki mleka

Wykonanie: bułkę zalej mlekiem i poczekaj, aż namięknie. Mięso przełóż do miski, dodaj startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę, jajko, przyprawę gyros. Wszystko razem wyrób na mięsną masę. Formuj klopsy i obtaczaj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor. Następnie w rondelku rozgrzej oliwę, dodaj pomidory z puszki, pół szklanki wody, pieprz świeżo mielony i oregano. Wrzuć klopsy i gotuj całość około 10 minut. 

Cevapcici idealne 

Pyszne, rozpływające się mięsko na patyczkach. To prawdziwy bałkański hit! Sprawdź, jak przygotować tę znaną potrawę. 

Składniki

  • 1 kilogram mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki czubrycy zielonej
  • 2 łyżki oliwy 

Wykonanie: mięso, pół czerwonej cebuli, dwa ząbki czosnku, jajka, czubrycę i dwie łyżeczki soli zmiel na gładką masę. Dodaj następnie dwie łyżki oliwy i wszystko dobrze wymieszaj. Uformuj około 10 kiełbasek. Nadziej na patyczki do szaszłyków. Smaż na patelni grillowej po około dwie, trzy minuty na każdej ze stron. Będą gotowe, gdy dobrze się zarumienią. 

Sałatka szopska – prosty przepis 

Sałatka szopska serwowana jest przede wszystkim w Bułgarii. Jej podstawą są świeże warzywa i oczywiście słony ser. 

Składniki

  • 2 pomidory malinowe
  • 1 ogórek zielony
  • 1 szalotka
  • 1 papryka
  • 150 g słonego sera na przykład bułgarskiego, bałkańskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz i sól do smaku 

Wykonanie: warzywa umyj, w razie potrzeby usuń gniazda nasienne, obierz i pokrój w paski. Pomidory pokrój w kostkę. Cebulę zaś posiekaj. Umieść wszystkie składniki w misce, dodaj oliwę i sok z cytryny. Dopraw. Dopiero na końcu dodaj starty ser. Wszystko razem wymieszaj. 

Plejeskavica – banalny przepis 

Sprawdź ten świetnie wręcz dodatek mięsny do obiadu. Doskonale pasują do niego ziemniaki i oczywiście sezonowe warzywa. 

Składniki

  • pół kilograma mięsa mielonego
  • około 100 g boczku wędzonego bez kości
  • 100 g sera wędzonego
  • 1 mała cebula
  • sól
  • ostra papryka
  • czosnek 

Wykonanie: mięso wymieszaj z solą. Dodaj kilka łyżek wody i ponownie wymieszaj. Miskę z mięsem przykryj folią spożywczą, w masie zrób kilka otworów i odstaw całość do lodówki. Mięso przechowuj w lodówce kilka dni i codziennie dodawaj do niego dwie łyżki wody i dokładnie mieszaj. Następnie uformuj kotlety. Boczek, ser, obraną cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsa. Całość wymieszaj i dopraw. Kotlety smaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. 

Burek z mięsem – jak go przygotować? 

Znaną potrawą bałkańską jest także burek z mięsem. Wygląda bardzo efektownie, a wcale nie jest trudny w przygotowaniu. 

Składniki

Ciasto:

  • 400 ml lekko ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • pół kilograma mąki pszennej 

Składniki na nadzienie:

  • pół kilograma mięsa mielonego
  • olej do smażenia
  • ulubione przyprawy
  • jedna cebula 

Dodatkowo:

  • smalec 

Wykonanie: cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj mięso mielone i usmaż. Wszystko przypraw i zostaw do ostygnięcia. Następnie wymieszaj wodę z solą. Dodaj mąkę i wyrób ciasto. Powinno być sprężyste miękkie i nie kleić się. Przykryj ściereczką i zostaw na około 10 minut. Smalec roztop i trzymaj tak, aby pozostał płynny. Ciasto podziel na pół. Jedną część zostaw przykrytą ściereczką. Drugą podziel na 10 części. Z każdej uformuj kulkę i rozwałkuj na małe placuszki. 

Placuszek rozciągnij w rękach, polej jedną łyżką masła lub smalcu i rozsmaruj. Weź kolejny placek i też go rozciągnij i ułóż na pierwszym. Lekko dociśnij boki. Znowu polej łyżką masła i delikatnie rozsmaruj. Tak rób ze wszystkimi plackami. Stos z plackami przełóż na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem. Ostatni placek musi być pierwszym na blaszce. Boki ciasta lekko przyklej do boków formy. Drugą połowę ciasta potraktuj tak samo, jak pierwszą. Na całej powierzchni ciasta na blaszce rozłóż mięso mielone. Drugi stos placków naciągnij w rękach i przełóż do góry nogami na mięso. Brzegi ciasta sklej z blachą i dolną warstwę ciasta.

Całość z góry pokrop masłem i rozsmaruj na całej powierzchni. Piecz około 20 minut w nagrzanym piekarniku do 250 stopni. Ustaw grzałkę góra-dół. Po wyjęciu z piekarnika górę lekko skrop wodą i przykryj na chwilę folią aluminiową. Tnij ostrym nożem i podawaj z gęstym jogurtem lub sałatką z zielonej sałaty. 

 Chcesz spróbować dań kuchni bałkańskiej w swoim domu? Zainspiruj się przepisami naszych użytkowników. 

1. Ajvar

 Ajvar Zobacz przepis

Ajvar / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kapusta po bałkańsku

 Kapusta po bałkańsku Zobacz przepis

Kapusta po bałkańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Schab po bałkańsku

 Schab po bałkańsku Zobacz przepis

Schab po bałkańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Wieprzowina po bałkańsku

 Wieprzowina po bałkańsku Zobacz przepis

Wieprzowina po bałkańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Karkówka po bałkańsku

 Karkówka po bałkańsku Zobacz przepis

Karkówka po bałkańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Faszerowane ziemniaki po bałkańsku

 Faszerowane ziemniaki po bałkańsku Zobacz przepis

Faszerowane ziemniaki po bałkańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Mięso mielone po bałkańsku

 Mięso mielone po bałkańsku Zobacz przepis

Mięso mielone po bałkańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Filet z kurczaka po bałkańsku (z serem feta, suszonymi pomidorami, pietruszką)

 Filet z kurczaka po bałkańsku (z serem feta, suszonymi pomidorami, pietruszką) Zobacz przepis

Filet z kurczaka po bałkańsku (z serem feta, suszonymi pomidorami, pietruszką) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Bałkańska sałatka

 Bałkańska sałatka Zobacz przepis

Bałkańska sałatka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Bałkańska potrawka z tuńczykiem

 Bałkańska potrawka z tuńczykiem Zobacz przepis

Bałkańska potrawka z tuńczykiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Kotleciki po bałkańsku

 Kotleciki po bałkańsku Zobacz przepis

Kotleciki po bałkańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jak obniżyć indeks glikemiczny węglowodanów? Cztery sztuczki dla insulinoopornych »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3547

30 min
15
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 122

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14899

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17