Powinni po nią sięgać mężczyźni, działa jak afrodyzjak, poprawia trawienie. Do czego używać Ras el hanout?

Mało kto jest w stanie wymienić, jakie przyprawy wchodzą w skład Ras el hanout, bo jest ich aż 30. Marokańska mieszanka o niezwykle cennych właściwościach sprawdzi się do dań mięsnych i warzywnych. Usprawni trawienie, wzmocni odporność i przyspieszy odchudzanie. Odkryj, jak stosować Ras el hanout w kuchni.

Co to jest Ras el hanout? Mieszanka składa się z ponad 30 przypraw | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Marokańska kuchnia jest bardzo kolorowa i aromatyczna. Nic dziwnego, używa się tam wielu ziół i dodatków. Co to jest Ras el hanout, jakie ma właściwości i kto powinien jej używać? Przekonaj się, odkrywając pyszne i przetestowane przepisy.

Sprawdź także: Jak zrobić idealną mizerię? Najlepsze przepisy na sałatkę z ogórków

Co to jest Ras el hanout?

Wszystkim miłośnikom afrykańskiej kuchni to określenie powinno już coś mówić. Ras el hanout to marokańska mieszanka przypraw, w której skład wchodzi aż 30 różnych składników. Nazwę tłumaczy się dosłownie jako „szczyt warsztatu”, co oznaczać ma ceniony produkt o najwyższej jakości. Jest sprzedawana na lokalnych targach.

Ras el hanout ma złotawą barwę i nadaje ją także przyrządzanym potrawą. Cechuje się wyrazistym, lekko ostrym smakiem. Najczęściej używany jest do doprawienia kuskusu, ale też dań warzywnych i mięsnych. Przypadnie do gustu szczególnie fanom orientalnych aromatów.

Jakie przyprawy wchodzą w skład Ras el hanout?

Ras el hanout czasem przyrównuje się do ostrzejszej wersji curry. Mieszankę tworzy się jednak z aż 30 składników, często różniących się w zależności od regionu Maroko, w którym się ją wytwarza.

Jakie przyprawy wchodzą w skład Ras el hanout? Do podstawowych należą: papryka słodka, chili, cynamon, kardamon, kurkuma, kolendra, kminek, kumin, ziele angielskie, płatki róży, lawenda, czarnuszka, imbir, gałka muszkatołowa, goździki, anyż, pieprz czarny, pieprz biały, pieprz cayenne i sól. Często jednak używa się też nietypowych dodatków jak haszysz oraz mucha hiszpańska. Drugi składnik to popularny w Afryce afrodyzjak

Jakie właściwości ma Ras el hanout?

Obecność tak wielu składników w mieszance przekłada się na pozytywny jej wpływ na organizm. Jakie właściwości ma Ras el hanout i dlaczego warto jej używać? W Maroko stosowana jest przede wszystkim do usprawnienia procesów trawiennych - kumin i czarnuszka łagodzą dolegliwości żołądkowe i chronią jelita.

To potężna dawka antyoksydantów, które niwelują szkodliwe działanie wolnych rodników i skutki stresu oksydacyjnego - hamują starzenie się komórek i wykazują działanie przeciwnowotworowe. Co więcej, przyprawy przyspieszają też przemianę materii, co pozytywnie wpływa na spalanie tłuszczu, a potem utrzymanie zgrabnej sylwetki.

Regularne spożywanie Ras el hanout pomoże też wzmocnić odporność i uporać się z przeziębieniami, infekcjami i stanami zapalnymi. Chili, cynamon czy pieprz cayenne rozgrzewają i zwalczają bakterie. 

Kto powinien używać Ras el hanout?

Marokańska mieszanka przypraw zalecana jest wszystkim, którzy marzą o zdrowej i zgrabnej figurze. Osoby na diecie odchudzającej lub te, które starają się utrzymać wagę po zrzuceniu kilku kilogramów, mogą sięgać po prozdrowotną Ras el hanout. Kto jeszcze powinien jej używać? Z pewnością ci, których metabolizm zwolnił lub pragnący odciążyć żołądek po ciężkostrawnym posiłku. Przyprawy złagodzą objawy przejedzenia i obciążenia, niwelując niekomfortowe dolegliwości układu trawiennego. 

Ras el hanout to też po prostu bardzo smaczna kompozycja dla miłośników marokańskiej kuchni i orientalnych aromatów. Co więcej, jeśli rozwijasz swoją pasję do gotowania, to świetna okazja do wypróbowania mieszanki do różnych potraw.

Ras el hanout - zastosowanie w kuchni

Zastosowanie w kuchni Ras el hanout jest dość uniwersalne. Możesz dodać tę aromatyczną mieszankę do kasz, zup, mięs czy warzyw. W Maroko używa się jej do potraw jednogarnkowych gotowanych w specjalnym glinianym naczyniu.

Pamiętaj, że Ras el hanout ma roślinno-korzenny aromat i nadaje potrawom nieco ostrości. Dzięki temu danie stanie się bardziej wyraziste w smaku. Bez problemu gotowy miks przypraw kupisz w sklepie lub przez internet, ale możesz też samodzielnie przyrządzić ją w domu. Wystarczy, że połączysz po łyżeczce każdego z podstawowych składników, dokładnie je wymieszasz i zamkniesz w szczelnym słoju.

Jak stosować Ras el hanout w kuchni? Jeśli marzy ci się prawdziwie marokańskie danie, postaw na warzywny lub mięsny tażin z dodatkiem aromatycznych przypraw. Innym pomysłem na wykorzystanie miksu jest marynata do drobiu - kurczak czy indyk nabiorą wielu smaków. Posyp nią ziemniaki przed pieczeniem w piekarniku, warzywa przed grillowaniem albo dopraw kaszę czy ryż. Po wymieszaniu z jogurtem naturalnym otrzymasz aksamitny sos, a po połączeniu z oliwą - zaprawę do ryb

1. Zupa z dyni w orientalnym stylu

 Zupa z dyni w orientalnym stylu Zobacz przepis

Zupa z Ras el hanout / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kurczak z warzywami i sosem pomidorowym

 Kurczak z warzywami i sosem pomidorowym Zobacz przepis

Kurczak po marokańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Cielęcina po marokańsku

 Cielęcina po marokańsku Zobacz przepis

Cielęcina po marokańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Marokańska sałatka z Ras el hanout

 Marokańska sałatka z Ras el hanout Zobacz przepis

Marokańska sałatka z Ras el hanout / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Placki z dyni z sosem gorgonzola

 Placki z dyni z sosem gorgonzola Zobacz przepis

Ras el hanout - zastosowanie w kuchni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: planteon.pl, madameedith.com, polkanapustyni.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Jedz, by opóźnić procesy starzenia. Dermatolog wylicza kluczowe produkty »

Smak ogórka wykręca buzię? Prawdopodobnie obierasz go źle »

Jajko sadzone bez grama tłuszczu? Jest na to prosty sposób »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 37

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 322

30 min
8
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1392

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 294

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133497

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5