Sałatka śledziowa z jabłkiem, cebulą i śmietaną
Śledź to klasyczna ryba, która jest bardzo chętnie spożywana w okresie postu. Świeże, pokrojone filety idealnie nadadzą się do stworzenia świątecznej potrawy wigilijnej. Choć tradycyjne śledzie w śmietanie znane są w wielu regionach naszego kraju, to z pewnością część osób nie jest do końca pewna, czy połączenie ryby z owocem będzie najlepszym pomysłem. Odpowiadamy: zdecydowanie tak, ponieważ śledź z jabłkami to gwarancja niecodziennego połączenia smaków, które z pozoru nie wydaje się takie proste. Jak przyrządzić to danie?
- Przygotuj sos w salaterce lub misce łącząc kilka łyżek śmietany kwaśnej, sól oraz pieprz.
- Namocz słone śledzie (ok. 400 gramów) w wodzie, następnie pozostaw je przez 60 minut.
- Odsącz rybę, pokrój na kawałki i pozostaw na osobnym półmisku.
- Obierz dwa małe jabłka, przekrój na mniejsze kawałki i zetrzyj.
- Poszatkuj jedną małą cebulę białą i sparz ją wrzątkiem.
- Połącz wszystkie składniki i odstaw potrawę do lodówki na minimum kilkadziesiąt minut.
- Podaj gościom sałatkę i inne potrawy wigilijne.
Ryba w warzywach, czyli nowatorskie potrawy wigilijne
Jakie potrawy wigilijne zawsze będą smakować dobrze? Przede wszystkim te, które znamy także z innych okazji, niekoniecznie związanych z okresem okołoświątecznym. Dobrym przykładem na oryginalne, wigilijne danie jest ryba po grecku, czyli sałatka z pieczonym filetem rybnym w towarzystwie dużej ilości warzyw. Wskazujemy, jak przygotować bożonarodzeniowy wariant tego popularnego posiłku.
- Ugotuj lub podsmaż filety z dorsza (ok. pół kilograma) – możesz wykorzystać do tego ulubiony bulion drobiowy.
- Obierz warzywa (marchew, pietruszkę oraz seler), a następnie zetrzyj je na tarce kuchennej.
- Przygotuj także cebulę krojąc ją w drobną kosteczkę.
- Duś warzywa na patelni do miękkości.
- Przełóż rybę na półmisek i ułóż na niej przygotowane jarzyny.
- Udekoruj wierzch za pomocą liści laurowych lub posiekanej natki pietruszki
Potrawy wigilijne dla dzieci i dorosłych – cynamonowe pierniczki
Na stole wigilijnym powinny znajdować się nie tylko dania postne, ale również i różne przekąski. Jeśli nie mamy pomysłu na słodkie potrawy wigilijne, to całkiem dobrym pomysłem jest upieczenie wspaniałych pierniczków o korzennym smaku. To nie tylko możliwość uzupełnienia stołu smacznym dodatkiem, ale też szansa na aktywizację dzieci w kuchni i spędzenie prawdziwie rodzinnego czasu na gotowanie. Jak przygotować wigilijne ciastka cynamonowe?
- Przygotuj składniki w miseczkach: mąkę pszenną (500 gramów), masło (120 gramów), cukier puder (400 gramów lub 200 gramów cukru i 200 gramów miodu), jedno jajko, łyżkę sody oczyszczonej oraz mieszankę przypraw korzennych.
- Wymieszaj poszczególne składniki rozpoczynając od połączenia mąki, sody, przypraw i cukru pudru.
- Dodaj masło oraz jajko, a następnie zacznij wyrabiać ciasto na jednolitą masę.
- Rozłóż stolnicę i wałkuj ciasto do uzyskania płaskiego placka.
- Przygotuj foremki do wyciskania kształtów i rozpocznij wycinanie ludzików, gwiazdek lub innych form.
- Rozgrzej piekarnik i ułóż pierniki na papierze do pieczenia.
- Piecz ciastka przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Wyciągnij ciasteczka i polej je lukrem lub udekoruj w inny sposób.
Wyróżnione przez nas trzy przepisy mogą stanowić zalążek do skomponowania pełnego zestawu wigilijnych potraw. Będą też inspiracją dla osób, które mają już pewien plan na gotowanie, ale chcą urozmaicić swoje dania.
Artykuł sponsorowany