Ewa_Gotuje

Pomaga zbić wysoki cholesterol, jest zalecana przy odchudzaniu. Ten rodzaj mięsa powinny jeść dzieci!

Chcesz zgubić zbędne kilogramy? Oczywiście musisz zadbać o zbilansowaną dietę, w której nie może zabraknąć źródła białka. Świetnie sprawdzi się tu cielęcina, lekkostrawne mięso o niskiej zawartości tłuszczu. Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma cielęcina i dlaczego warto ją jeść.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jak schudnąć zdrowo i bez efektu jojo? Przede wszystkim należy wprowadzić tak zwany deficyt kaloryczny. Najprościej mówiąc jeść mniej, niż wynosi twoje dzienne zapotrzebowanie na kalorie. Warto zwrócić uwagę nie tylko na to, aby ograniczyć ilość jedzenia, ale również zadbać o to, by jeść odpowiednio zbilansowane posiłki. Powinny zawierać źródło białka, pełnowartościowych węglowodanów oraz zdrowych tłuszczów. W diecie nie może zabraknąć również owoców i warzyw  oraz odpowiedniej ilości wody – minimum ośmiu szklanek.

Wiele osób, które dopiero rozpoczyna przygodę ze zdrowym żywieniem, zastanawia się, jakie mięso jeść na diecie. Kurczaka, wieprzowinę, a może cielęcinę? To ostatnie, chociaż mało popularne, kryje w sobie wiele cennych wartości odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto jeść cielęcinę.

Sprawdź także: Dieta po 50. roku życia. Dlaczego w tym wieku tak trudno schudnąć?

Cielęcina – co to za mięso?

Cielęcina należy do mięs czerwonych, pochodzi z cieląt w wieku od dwóch tygodni do pół roku. Charakteryzuje je jasnoróżowy kolor. Świeże mięso powinno delikatnie się błyszczeć i mieć nieco kwaśny zapach. Cielęcina szczególnie ceniona jest za delikatną strukturę, kruchość oraz niską zawartość tłuszczu. Świetnie nadaje się zarówno do smażenia, gotowania, pieczenia, jak i przygotowywania na grillu. Pasuje do niej czosnek i cebula, najczęściej przyprawia się ją estragonem, bazylią, lubczykiem, majerankiem, liściem laurowym czy zielem angielskim.

Cielęcina – wartości odżywcze

Mięso to uważane jest za jedno ze zdrowszych, poleca się je zarówno dzieciom, jak i osobom starszym. Cielęcina zawiera sporo białka oraz niewielką ilość tłuszczu. Jest świetnym źródłem witamin A, E, C oraz tych z grupy B, w tym witaminy B12. Ta ostatnia ma niezwykle ważną rolę w procesie wzrostu organizmu, bierze udział w tworzeniu nowych krwinek, jest również konieczna do prawidłowej pracy układu nerwowego. W cielęcinie nie brakuje również składników mineralnych, m.in. potasu, cynku, fosforu, magnezu, wapnia i żelaza. Cielęce mięso jest również źródłem kwasu linolowego, który zapobiega rozwojowi miażdżycy, cukrzycy, a także działa przeciwnowotworowo i antybakteryjnie.

Kto powinien jeść cielęcinę?

Mięso to poleca się osobom, które borykają się z problemami z układem pokarmowym, w szczególności takimi jak zgaga i niestrawność. Cielęcina jest lekkostrawna i chuda, dlatego będzie odpowiednia dla małych dzieci oraz osób starszych, które często mają problemu z trawieniem innych gatunków mięs. Dodatkowo warto wspomnieć o tym, że cielęcina zawiera spore ilości kolagenu, który ma pozytywny wpływ na tkankę kostną u dzieci, a także kości i stawy u osób starszych lub tych aktywnie uprawiających sport.

Ponadto cielęcina zawiera dużo mniej nasyconych kwasów tłuszczowych niż wieprzowina czy wołowina. Dzięki czemu może być spożywana również przez osoby, które mają zbyt wysoki poziom „złego” cholesterolu. Co ciekawe, cielęcina jest mięsem, które można jako jedno z pierwszych wprowadzać do diety niemowląt.  

Czy cielęcina jest dobra na odchudzanie?

Cielęcina jest mięsem, które świetnie sprawdzi się u osób będących na diecie. Jest niskokaloryczna, w 100 gramach znajduje się zaledwie 105 kcal. Co więcej, kawałek o tej masie zawiera jedynie około trzech gramów tłuszczu, podczas gdy taka sama ilość schabu wieprzowego będzie miała 242 kcal oraz 14 gramów tłuszczu. W porównaniu z innymi rodzajami mięs czerwonych cielęcina jest również uważana za dużo bardziej lekkostrawny wybór. Dodatkowo zawarty w niej kwas linolowy wpływa korzystnie na spalanie tkanki tłuszczowej.

Najlepsze przepisy z cielęciny

Zastanawiasz się, jak przyrządzić cielęcinę? Usmażyć, upiec, a może przygotować wraz z warzywami w potrawce? Nasi użytkownicy stworzyli wiele ciekawych przepisów na dania z cielęciną. Na pewno zainspirują cię do ugotowania czegoś smacznego.

1. Cielęcina z brukselką

 Cielęcina z brukselką Zobacz przepis

Cielęcina z brukselką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Cielęcina w pomidorach

 Cielęcina w pomidorach Zobacz przepis

Cielęcina w pomidorach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Cielęcina po holsztyńsku

 Cielęcina po holsztyńsku Zobacz przepis

Cielęcina po holsztyńsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Cielęcina pieczona

 Cielęcina pieczona Zobacz przepis

Cielęcina pieczona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Aromatyczna cielęcina z warzywami

 Aromatyczna cielęcina z warzywami Zobacz przepis

Aromatyczna cielęcina z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Cielęcina duszona w mleku

 Cielęcina duszona w mleku Zobacz przepis

Cielęcina duszona w mleku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Cielęcina w sosie curry

 Cielęcina w sosie curry Zobacz przepis

Cielęcina w sosie curry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sznycel cielęcy po wiedeńsku

 Sznycel cielęcy po wiedeńsku Zobacz przepis

Sznycel cielęcy po wiedeńsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Warzywna zupa z cielęciną

 Warzywna zupa z cielęciną Zobacz przepis

Warzywna zupa z cielęciną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Gołąbki z cielęciną i kaszą perłową

 Gołąbki z cielęciną i kaszą perłową Zobacz przepis

Gołąbki z cielęciną i kaszą perłową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Polskie dania w czołówce najlepszych narodowych kuchni świata 2022 roku »

Dodaj do biszkoptu. Będzie delikatniejszy i jeszcze bardziej puszysty »

Witaminy, które mogą pomóc chronić przed smogiem. Pamiętaj o nich właśnie teraz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3900

60 min
4
15 min
7
>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3