Gołąbki z cielęciną i kaszą perłową

Gołąbki z cielęciną i kaszą perłową
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na smakowite gołąbki wypełnione farszem z delikatnego mięsa cielęcego, ryżu i kaszy perłowej. Całość podana z lekkim, domowym przecierem pomidorowym oraz świeżą natką pietruszki.

Składniki

  • 1 główka włoskiej kapusty
  • 150 g kaszy perłowej
  • 150 g ryżu
  • 500 g cielęciny
  • 1 cebula biała
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka masła
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • PRZYPRAWY:
  • czosnek granulowany
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz (czarny i biały)
  • sól do smaku
  • DODATKI:
  • bulion
  • przecier pomidorowy

Przygotowanie

  1. Kapustę parzymy w lekko osolonej wodzie, a następnie wycinamy głąb i oddzielamy liście. Ryż i kaszę perłową dokładnie płuczemy, a następnie gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju z dodatkiem łyżeczki masła.

  2. Cielęcinę mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do niej ryż, kaszę perłową, łyżkę śmietany i zeszkloną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym, solą oraz dwoma rodzajami pieprzu. Powstały farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy gołąbki.

  3. Uformowane gołąbki układamy na wyłożonej liśćmi kapusty brytfance, zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 1 godzinę.

  4. Gołąbki podajemy z przecierem pomidorowym i świeżą zieleniną.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (8)

sereberko80 11 stycznia 2016
pychotki :-) jak ja dawno nie jadłam gołąbków, narobiłaś mi smaka :-)
Obserwator 11 stycznia 2016
Aż "ślinka leci". Zdjęcia jak zwykle cudowne, a sosjerka cudowna !!!
hal_szka 12 stycznia 2016
Też robię z kapusty włoskiej , wystarczy chwilkę sparzyć i już jest miękka , ta biała pęka jeżeli nie... Czytaj całość »
Też robię z kapusty włoskiej , wystarczy chwilkę sparzyć i już jest miękka , ta biała pęka jeżeli nie utrafimy ze sparzeniem
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 główka włoskiej kapusty
  • 150 g kaszy perłowej
  • 150 g ryżu
  • 500 g cielęciny
  • 1 cebula biała
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka masła
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • PRZYPRAWY:
  • czosnek granulowany
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz (czarny i biały)
  • sól do smaku
  • DODATKI:
  • bulion
  • przecier pomidorowy
Składniki