Pomaga przy odchudzaniu i wysokim cholesterolu. Kasza, którą trzeba mieć w menu

Są nie tylko pyszne i uniwersalne, ale też bardzo zdrowe. Potrawy z kaszy jęczmiennej powinny być stałym elementem twojego jadłospisu. Dlaczego? Bo dostarczają dużą dawkę witamin i cennych składników odżywczych. Jakie są rodzaje kaszy, jak ją gotować i kto powinien z niej zrezygnować? Dowiedz się!

Kasza jęczmienna - rodzaje i właściwości | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jęczmień to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie. W Polsce pierwsze ślady hodowli tego zboża datowane są na III–II w. p.n.e. Do dziś jego ziarna, z których pozyskiwana jest kasza jęczmienna, doceniane są za właściwości i szereg cennych wartości odżywczych. Sprawdź, jak gotować kaszę jęczmienną i jakie pyszne potrawy z niej przygotować.

Kasza jęczmienna - rodzaje

Występują różne odmiany kaszy jęczmiennej, a każda z nich przyda się do zupełnie innych dań. Kasza jęczmienna występuje w trzech rodzajach:

  • kasza pęczak - całe ziarna jęczmienia, które pozbawiono łuski. Świetna baza sałatek, kaszotta i farszów do warzyw,
  • kasza wiejska - powstaje z obłuszczonego jęczmienia, połamany pęczak, nazywana też kaszą łamaną. Pyszny dodatek do pulpetów czy gulaszu, składnik kotletów wegetariańskich,
  • kasza jęczmienna perłowa - pęczak rozdrobniony i wypolerowany. Występuje też w wersji prażonej; to jeden z elementów zup i sałatek.

Kasza jęczmienna - wartości odżywcze

Wiesz już, że występują różne rodzaje kaszy jęczmiennej. Jak możesz się domyślać, odmiana będzie mieć duży wpływ na wartości odżywcze kaszy jęczmiennej. Pęczak zawiera najwięcej cennych składników i charakteryzuje się najniższym indeksem glikemicznym (IG = 25). 100 g produktu ma ok. 354 kcal.

Kasza jęczmienna perłowa dostarcza 352 kalorii, więcej węglowodanów i mniej białka oraz błonnika niż pęczak. Z kolei kasza wiejska to ok. 340 kcal w 100 g, ale ma mniejsze wartości odżywcze od pozostałych rodzajów. Kasze jęczmienne, już niezależnie od odmiany, to źródło witamin (A, E, K i tych z grupy B) i minerałów (selenu, magnezu, wapnia, potasu i fosforu). 

Kasza jęczmienna - właściwości

Do najcenniejszych właściwości kaszy jęczmiennej należy to, że dostarcza błonnika pokarmowego. Najwięcej jest go w pęczaku. Dzięki spożywaniu kaszy poprawia się perystaltyka jelit, redukuje siła i częstotliwość zaparć, powoli zanikają problemy żołądkowe. Obecność tego składnika odżywczego sprawia też, że kasza jęczmienna to świetny element diety odchudzającej. Błonnik przyspiesza metabolizm, wspiera w zrzucaniu zbędnych kilogramów i zmniejsza ryzyko chorób układu pokarmowego.

Co więcej, kasza jęczmienna dostarcza też organizmowi dużo energii - to źródło skrobi, która trawiona jest do postaci glukozy. Cały proces trwa długo i powoli, dlatego po zjedzeniu pęczaku czujemy się syci i pobudzeni do działania. Dodatkowo zawartość witaminy K i E zapewnia prawidłową pracę układu krwionośnego, wpływa na odpowiednią krzepliwość krwi i pomaga w walce z niedokrwistością oraz zbyt wysokim cholesterolem. Przeciwdziała więc zakrzepom i zatorom oraz zabezpiecza przed powstawaniem siniaków i krwiaków. 

Specjaliści ds. żywienia i lekarze podkreślają też, że produkty jęczmienne są szczególnie cenne w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, m.in. otyłości, chorób układu krążenia i nowotworu jelita grubego.

Zobacz: Dorsz z warzywami i kaszą gryczaną w bulionie

Jak gotować kaszę jęczmienną?

Oczywiście możesz stosować się do wskazówek producentów, jeśli kupujesz kaszę w gotowych woreczkach. Jeśli jednak nabyłeś ten produkt spożywczy na wagę i nie masz dołączonej instrukcji, wypróbuj świetny przepis na to, jak gotować kaszę jęczmienną:

  1. Na początku wsyp kaszę na sitko i przepłucz pod zimną wodą, aby usunąć wszelkie zabrudzenia.
  2. Do garnka wlej wodę. Na jedną szklankę kaszy powinny przypadać dwie szklanki lekko osolonej wody. Jeśli zależy ci na bardzo gęstej kaszy (wręcz o konsystencji kleiku), użyj nieco innej proporcji - trzy i pół szklanki wody na jedną szklankę kaszy. 
  3. Gdy woda zacznie wrzeć, wsyp kaszę i poczekaj, aż ponownie się zagotuje. Następnie trzymaj jeszcze na ogniu przez 15-20 minut. W międzyczasie kilkukrotnie wymieszaj całość, by kasza nie przywarła do dna. Kasza powinna wchłonąć całą wodę.
  4. Jeśli do wody wlejesz odrobinę oleju roślinnego, kasza lepiej się ugotuje. Z kolei, aby dodać jej smaku, możesz do wody wrzucić ziele angielskie albo liść laurowy. Warto też gotować ją nie na wodzie, a na bulionie.

Kasza jęczmienna - przeciwwskazania

Kaszy jęczmiennej nie powinny jeść osoby chorujące na celiakię, czyli trwałą nietolerancję glutenu. Gluten to białko znajdujące się właśnie w jęczmieniu. Przeciwwskazaniem do jej jedzenia są też choroby żołądka, dwunastnicy i refluks żołądkowy. Kasza jęczmienna zawiera dużą dawkę fosforu i siarki, które obciążają układ pokarmowy. Zaleca się, żeby uważać na podawanie jej małym dzieciom.

Potrawy z kaszy jęczmiennej

Najpopularniejszym daniem z kaszą jęczmienną jest niewątpliwie polski krupnik. Nie warto jednak ograniczać się tylko do tej zupy! Możesz też przygotować z jej dodatkiem pyszną jarzynową, gulaszową, rybną czy ogórkową. Kasza wiejska nada się jako nadzienie do pierogów, a kasza pęczak - do zapiekanek z piekarnika czy faszerowanych warzyw. Każdy z jej rodzajów możesz podać w towarzystwie sosu - gulaszowego, grzybowego czy warzywnego. 

Wypróbuj apetyczne i sprawdzone przepisy na potrawy z kaszy jęczmiennej:

1. Sałatka z kaszą jęczmienną

 Sałatka z kaszą jęczmienną Zobacz przepis

Sałatka z kaszą jęczmienną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sałatka z kaszą jęczmienną i kabanosami

 Sałatka z kaszą jęczmienną i kabanosami Zobacz przepis

Sałatka z kaszą jęczmienną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kasza jęczmienna z boczkiem i cebulką do obiadu

 Kasza jęczmienna z boczkiem i cebulką do obiadu Zobacz przepis

Kasza jęczmienna do obiadu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kasza jęczmienna z szynką i warzywami

 Kasza jęczmienna z szynką i warzywami Zobacz przepis

Kasza jęczmienna z szynką i warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zupa pieczarkowa z kaszą perłową

 Zupa pieczarkowa z kaszą perłową Zobacz przepis

Zupa pieczarkowa z kaszą perłową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Krupnik z kaszą pęczak

 Krupnik z kaszą pęczak Zobacz przepis

Krupnik z kaszą pęczak / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kaszotto z kaszy pęczak z grzybami

 Kaszotto z kaszy pęczak z grzybami Zobacz przepis

Kaszotto z kaszy pęczak z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kasza jęczmienna z sosem grzybowym

 Kasza jęczmienna z sosem grzybowym Zobacz przepis

Kasza jęczmienna z sosem grzybowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sałatka z kaszą pęczak

 Sałatka z kaszą pęczak Zobacz przepis

Sałatka z kaszą pęczak / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Gołąbki z kaszą perłową

 Gołąbki z kaszą perłową Zobacz przepis

Gołąbki z kaszą perłową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Kasza jęczmienna z gulaszem

 Kasza jęczmienna z gulaszem Zobacz przepis

Kasza jęczmienna z gulaszem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Pulpety z kaszą jęczmienną

 Pulpety z kaszą jęczmienną Zobacz przepis

Pulpety z kaszą jęczmienną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz także:

Najlepsze danie z PRL? Makłowicz wspomina o jednej potrawie »

Bije pączki na głowę. Kultowy przepis na pieróg z jabłkami od siostry Anastazji »

Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo bułki

ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

Odsłon: 23899

60 min
54
Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 496

15 min
7
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 266

15 min
13

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0