Kasza jęczmienna z szynką i warzywami

Kasza jęczmienna z szynką i warzywami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Dzisiaj zapraszam na kolejną odsłonę szybkiego, niedrogiego i prostego w przygotowaniu dania. Kasza jęczmienna w połączeniu z szynką i warzywami to dobry sposób na błyskawiczny obiad, który będzie pożywny i smaczny. Tego typu połączenie będzie także świetnym posiłkiem do pracy. Wystarczy włożyć porcję do lunch boxa, którą będziemy mogli zjeść na zimno lub podgrzać ją w kuchence mikrofalowej.

Składniki

  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula biała
  • 1 mała czerwona papryka
  • 100 g szynki
  • 3/4 szklanki bulionu
  • oliwa z oliwek
  • koperek
  • ostra papryka
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną szynkę i smażymy przez chwilę, aż ta się przyrumieni. Następnie dodajemy pokrojoną w małą kosteczkę paprykę, marchewkę i pietruszkę, przesmażamy i zalewamy bulionem - dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw.

    Gdy warzywa będą odpowiednio miękkie (najlepiej al dente) dodajemy do nich ugotowaną kaszę jęczmienną, doprawiamy solą, pieprzem, koperkiem i ostrą papryką, dokładnie mieszamy i gotowe! Danie możemy podać także z odrobiną startego parmezanu.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (14)

Bellapi 24 stycznia 2017
smaczne i szybkie
GREGORHSPEED 24 stycznia 2017
Absolutnie moje smaki <3 Na dodatek to, co cenię ostatnio najbardziej...czas.
Facet_w_kuchni 24 stycznia 2017
Smaczne i zdrowe połączenie. I do tego wygląd zachęca, żeby spróbować teraz, zaraz... Mniam <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula biała
  • 1 mała czerwona papryka
  • 100 g szynki
  • 3/4 szklanki bulionu
  • oliwa z oliwek
  • koperek
  • ostra papryka
  • sól i pieprz
Składniki