Zupa pieczarkowa z kaszą

Zupa pieczarkowa z kaszą
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Jak się chce, to można Jak się lubi, to nawet trzeba Aromatyczna zupa pieczarkowa z kaszą w śmietanowym towarzystwie.

Składniki

  • 250 g pieczarek
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 1 por
  • 1 łyżka masła ghee
  • 1,2 litra bulionu warzywnego
  • 100 g śmietankowego serka topionego
  • 3 łyżki jęczmiennej kaszy perłowej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyszczamy, większe kroimy mniejsze zostawiamy w całości lub kroimy na pół.
    Marchew, pietruszkę i seler, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Por kroimy w piórka.
    Warzywa i grzyby dusimy pod przykrycie na maśle, po 10 minutach zalewamy gorącym bulionem, dodajemy kaszę, serek (w mniejszych kawałkach), gotujemy do miękkości kaszy.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 14 lutego
Uwielbiam takie zupki:)
Składniki
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 1 por
  • 1 łyżka masła ghee
  • 1,2 litra bulionu warzywnego
  • 100 g śmietankowego serka topionego
  • 3 łyżki jęczmiennej kaszy perłowej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
Składniki