Grill - temat specjalny

Piwo od kuchni – wykorzystaj potencjał złotego trunku

Nie od dziś gotowanie to jedno z ulubionych zajęć Polaków. Lubimy próbować nowe przepisy, a im bardziej są one wyszukane, tym lepiej. Wystarczy trochę chęci i inwencji twórczej, aby stworzyć danie, które na długo pozostanie w pamięci naszych gości – sprawdź nasze propozycje, które przedstawimy wraz z Szefem Kuchni Borwaru Lubicz – Rafałem Kosińskim .

Piwo jako półprodukt do przygotowania dań to nie nowość. Historia jego wykorzystania w kuchni sięga czasów średniowiecznych. Wytwarzane było przez zakonników, najpierw na potrzeby własne, a później na sprzedaż. Dzisiaj, Polacy nie tylko chętnie piją piwo, ale też przygotowują różnorakie dania z jego wykorzystaniem. Przykłady można mnożyć w nieskończoność: Kurczak na butelce z piwem, wątróbka w sosie piwnym, żeberka marynowane w piwie, golonka w piwie karmelowym, wołowina z piwem i piernikiem... Od tego wyboru, aż kręci się w głowie.

Potrawy, które powstają na bazie piwa opierają się jednak nie tylko na połączeniach ziół i słodu. Istnieje cały wachlarz możliwości, aby zastosować ten złoty trunek do codziennych dań.. Zupa piwna? Pestka! Potrzeba tylko włoszczyzny, odrobiny liścia laurowego, mąki, bulionu, trochę śmietanki i oczywiście dobrego piwa, najlepiej ciemnego. Warzywa kroimy w kostkę i gotujemy wraz z bulionem. Pod koniec wystarczy dodać śmietankę i piwo. Całość doprawiamy czosnkiem, oprószamy żółtym serem i voila! Możemy rozkoszować się daniem, rodem z najdroższych restauracji, w domowym zaciszu.

Każdy prawdziwy obiad, należy oczywiście zakończyć smakowitym deserem. W tym wypadku, z dodatkiem chmielowego napitku.

- Jedną z ciekawszych propozycji jaką serwuję są racuchy piwne z jabłkami, cynamonem i sosem waniliowym z pieprzem - mówi Rafał Kosiński, szef kuchni w Restauracji Browar Lubicz w Krakowie. - To z pewnością przysmak, który znany jest wszystkim jeszcze z dzieciństwa, ale podany w takiej formie zyskuje uznanie także wśród starszych Gości- zaznacza.

Kluczem do nienagannego smaku i wyglądu potraw jest świeżość i selekcja produktów. Należy je zakupić w dniu przygotowania potrawy, aby cały zawarty w nich smak i aromat, mógł dopełnić całości potrawy. Bardzo dobrym pomysłem jest wykorzystanie produktów takich jak dziczyzna, oscypek, gęsina czy łosoś, które w efekcie końcowym, świetnie współgrają ze swoim piwnym towarzyszem.

- Nie wyobrażam sobie przygotowywania dań rybnych bez świeżej ryby, która przywożona jest do mnie prosto ze stawu hodowlanego. Pstrąg, którego przyrządzam w Restauracji, z prażonymi migdałami i duszonymi na maśle warzywami, dostarczany jest z Ojcowa. Takie połączenie nie może się nie udać - chwali Rafał Kosiński.

Warto zaznaczyć, że piwo to stały bywalec polskiej sztuki gastronomicznej, o czym przypomina nasz ekspert.

- Właściwie w każdym przepisie z naszej kuchni możemy odnaleźć elementy piwne. Mam kilku faworytów, np. golonka duszona w pszenicznym piwie, kaszotto ze słodem czy kaczka z żurawiną i cydrem. O tym, co jest najlepsze decydują jednak nasi Goście - podsumowuje Rafał Kosiński.

Gotowanie z wykorzystaniem piwa to na pewno nie bułka z masłem, ale cały trud zostaje szybko wynagrodzony wraz z pierwszym kęsem. Nasz specjalista Rafał Kosiński zdradza przy okazji dwa przepisy na dania, których można skosztować w Browarze Lubicz.

Przepis na kaczkę z słodem piwnym, żurawiną i jabłkami duszonymi w ciemnym piwie

Składniki na 2-4 osób:

  • Kaczka 1 cała około 1,8 kg
  • Sól do smaku
  • Pieprz
  • Goździki
  • Jabłka szara reneta 1 kg
  • Miód 300 ml
  • Pomarańcze 0,5 kg
  • Majeranek do smaku
  • Słód piwny 150 g
  • Żurawina suszona 80 g
  • Cebula 2 szt.
  • Czosnek 4 ząbki
  • Masło klarowane ½ kostki
  • Czerwone wino 200 ml
  • Śmietana kremówka 100 ml
  • Demi glace z pieczenia kaczki do smaku
  • Cukier brązowy 60 g
  • Ciemne piwo około 1 l

Kaczkę nacieramy solą i pieprzem, faszerujemy jabłkami, pomarańczami, goździkami, miodem i majerankiem. Pozostawiamy na 12 godzin w lodówce, żeby kaczka przeszła aromatami. W międzyczasie namaczamy słód piwny w piwie i miodzie i odstawiamy na 12 godzin. Następnego dnia wkładamy kaczkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około dwóch godzin, polewając ją wydobywającym się smakiem z pieczeni. Słód piwny gotujemy do miękkości w piwie i podlewamy sosem demi glace z pieczenia kaczki. Na klarowanym maśle dusimy cebulę do miękkości, dodajemy czosnek, żurawinę i podlewamy ciemnym piwem, śmietaną kremówką i łączymy z wcześniej namoczonym słodem, doprawiamy solą i pieprzem. Jabłka drylujemy, kroimy na mniejsze cząstki, podsmażamy na klarowanym maśle, zasypujemy brązowym cukrem i prażymy, podlewamy czerwonym winem i miodem, następnie redukujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Kaczkę po upieczeniu odstawiamy na 5 do 10 m i drylujemy. Podajemy z wcześniej przygotowanym słodem z żurawiną i jabłkami w winie i miodzie.

Suszi ze słodu piwnego z wędzonym pstrągiem i prawdziwkami

Składniki na 4 osoby

  • glony nori 3 szt
  • słód piwny 50 g
  • twaróg 100g
  • pstrąg wędzony 1 szt/ok 250g
  • cytryna 2 szt
  • Prawdziwki 50 g
  • Masło 50 g
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Sok z limonki 100 ml
  • Kolendra 50 g
  • Kuskus 100g
  • Jogurt naturalny 250 ml
  • Pieprz cytrynowy do smaku

Pstrąga wędzonego filetujemy z ości, łamiemy na drobne kawałki. Twaróg ucieramy z solą na masę, dodajemy wcześniej ugotowany słód, łączymy s rybą. Tak powstałą masę ,dodajemy wcześniej podsmażone prawdziwki na maśle .Doprawiamy pieprzem i sokiem z limonki, odstawiamy na 20 minut do lodówki. W tym czasie do kuskusu dodajemy odrobinę wywaru warzywnego aby napęczniał. Doprawiamy solą pieprzem, kolendrą i sokiem z limonki. Odstawiamy. Do jogurtu naturalnego dodajemy szczyptę pieprzu cytrynowego, soli i soku z limonki. Rozkładamy glony nori ,rozprowadzamy równomiernie masę z pstrąga i słodu piwnego, rolujemy. Kroimy na małe porcje ,podajemy z kuskusem i jogurtowym sosem. Smacznego.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 232

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17