Ewa_Gotuje

Pieczenie domowego pasztetu. Jak długo i w jakiej temperaturze piec pasztet, co zrobić, żeby nie był suchy?

Domowy pasztet jest bezkonkurencyjny. Ma więcej smaku niż ten sklepowy i przygotowujesz go tylko z tych składników, na jakie masz ochotę. Dowiedz się, co zrobić, żeby pasztet nie był suchy. Okazuje się, że możesz dodać mu soczystości na każdym etapie przygotowań.

Co zrobić, żeby pasztet nie był suchy? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Polacy nie wyobrażają sobie świąt Wielkiej Nocy czy Bożego Narodzenia bez soczystego i pełnego smaku pasztetu. Odpowiednio przygotowany ma wyrazisty aromat i lekką, wilgotną konsystencję. Warto dowiedzieć się, co zrobić, żeby pasztet nie był suchy. W jakiej temperaturze go piec i kiedy wyjąć z piekarnika?

Sprawdź także: Na Wielkanoc obowiązkowy, potem zapominamy o nim. Działa jak naturalny antybiotyk, odchudza, pomaga w trawieniu

W jakiej temperaturze piec pasztet?

Odpowiednie upieczenie pasztetu to bardzo ważny moment jego przygotowania. Nie może wówczas ulec zbytniemu wysuszeniu, bo straci swoją przyjemną konsystencję. Perfekcyjny domowy pasztet jest lekko soczysty, nie kruszy się i trzyma formę. 

W jakiej temperaturze piec pasztet, żeby wyszedł idealny? Na początku warto zaznaczyć, że czas pieczenia oraz liczbę stopni określa się na podstawie użytych składników i wielkości przyrządzanej porcji. W większości przypadków powinien on jednak trafić do piekarnika rozgrzanego w trybie góra-dół do 190 stopni Celsjusza. Najlepiej umieścić go na środkowej wysokości sprzętu i piec przez ok. 70-80 minut

Jeśli jednak chcesz skrócić czas przygotowania pasztetu, możesz piec go w temperaturze 180 stopni, włączając tryb termoobiegu. Wówczas trzymaj go w piekarniku nie dłużej niż 45 minut. 

Co więcej, aby zadbać o odpowiednią wilgotność produktu, z wierzchu oraz na spodzie brytfanki możesz ułożyć kilka plasterków boczku. Wytopiony tłuszcz nie tylko doda soczystości, ale jeszcze więcej smaku pasztetowi.

Jak sprawdzić, czy pasztet jest upieczony?

Właściwy czas pieczenia mięsnego wyrobu to połowa sukcesu. W obawie o to, czy na pewno jest gotowy, wiele osób przechowuje go w rozgrzanym piekarniku zbyt długo. Jak sprawdzić, czy pasztet jest upieczony? 

Przede wszystkim zwróć uwagę, jak wygląda. Idealny moment na wyjęcie pasztetu z piekarnika to ten, w którym jego wierzch jest już pięknie zarumieniony, a boki - delikatnie odchodzą od foremki. Brytfankę można wówczas od razu wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Można też studzić ją w otwartym, ale wyłączonym piekarniku. 

Ważne, aby z formy domowy pasztet wyjąć dopiero wtedy, gdy będzie już całkowicie wystudzony. Wtedy powinien trafić do lodówki.

Co zrobić, żeby pasztet nie był suchy?

Dotychczasowe próby przygotowania pasztetu kończyły się niepowodzeniem? Tym razem, po poznaniu wskazówek i wypróbowaniu przetestowanych wcześniej receptur, na pewno ci się uda.

Co zrobić, żeby pasztet nie był suchy? Możesz temu zapobiec, już na etapie zakupów. Wybierz mięso ze sprawdzonego źródła, koniecznie kilka jego rodzajów. Takie połączenie sprawi, że mięsny wyrób będzie miał więcej smaku. Nie decyduj się tylko na chude mięso - potrzebujesz trochę tłuszczu, żeby dodać soczystości pasztetowi. Świetnie sprawdzą się więc wątróbka, kawałek boczku lub podgardle wieprzowe. Możesz też kupić plastry boczku, którymi owiniesz pasztet. Wtedy właśnie wchłonie tłuszcz z zewnątrz. 

Możesz także uratować potrawę już na etapie przygotowań. Co zrobić, żeby pasztet nie był suchy? Gdy masa nie jest zwarta, po prostu uzupełnij ją tłustszymi kawałkami mięsa lub kaszą manną. To powinno pomóc w uzyskaniu idealnej konsystencji.

Najtrudniejszym zadaniem będzie dodanie wilgoci pasztetowi, który wyszedł suchy już po upieczeniu. Nie jest to jednak wciąż sytuacja bez wyjścia i możesz uratować smak i wygląd dania. Choć nie będzie to już ten sam rodzaj domowego specjału, na pewno wyjdzie znacznie smaczniej. Postaraj się przełożyć kruszący się pasztet do miski, wymieszaj go z oliwą z oliwek, aby stworzyć smarowidło na kanapki. Wszyscy próbujący twojego mięsnego przetworu nie spostrzegą, że plan był nieco inny.

1. Domowy pasztet z królika

 Domowy pasztet z królika Zobacz przepis

Domowy pasztet z królika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sprawdzony i stary przepis na pasztet. Na święta i nie tylko

 Sprawdzony i stary przepis na pasztet. Na święta i nie tylko Zobacz przepis

Sprawdzony i stary przepis na pasztet. Na święta i nie tylko / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Delikatny i kremowy pasztet domowy

 Delikatny i kremowy pasztet domowy Zobacz przepis

Delikatny i kremowy pasztet domowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pasztet drobiowo-wieprzowy

 Pasztet drobiowo-wieprzowy Zobacz przepis

Pasztet drobiowo-wieprzowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pyszny pasztet na święta

 Pyszny pasztet na święta Zobacz przepis

Pyszny pasztet na święta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pasztet podlaski

 Pasztet podlaski Zobacz przepis

Pasztet podlaski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pasztet z łopatki

 Pasztet z łopatki Zobacz przepis

Pasztet z łopatki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pasztet ze śliwką

 Pasztet ze śliwką Zobacz przepis

Pasztet ze śliwką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zajadaj na diecie, bez obaw o efekt jojo. Mocno czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej »

Herbata stulatków z niebieskich stref. Przygotujesz z trzech składników »

Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29645

60 min
64
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 92

30 min
4
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 739

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0