Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet domowy to obowiązkowa pozycja na każdym wielkanocnym stole. Żaden kupny nigdy nie będzie tak delikatny i rozpływający się w ustach, jak ten!
Dwie formy (keksówki) o długości ok. 22 cm
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Marchewkę ugotuj do miękkości i drobno posiekaj. Możesz ją także zmielić w robocie kuchennym. Kajzerkę dobrze odciśnij z nadmiaru płynu.
Do miski włóż wszystkie rodzaje mięs, cebulę z czosnkiem, marchewkę, posiekaną połowę natki pietruszki, bułkę tartą, jajko, kajzerkę, wodę i przyprawy. Wyrabiaj wszystko przez kilka do kilkunastu minut, aż wszystkie składniki się połączą, a masa będzie dobrze związana i elastyczna.
Dwie keksówki (o długości ok. 22 cm każda) posmaruj wewnątrz masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż do nich masę mięsną i dobrze ubij, by całkowicie przylegała do ścianek, a wewnątrz nie było powietrza.
Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu pasztet domowy wyjmij i ostudź.
Przygotuj glazurę. Bulion i wino podgrzej ze sobą. Dodaj paprykę ostrą i żelatynę, dobrze rozprowadź. Schłodź galaretę do momentu lekkiego krzepnięcia. Posmaruj pasztet połową płynu i odstaw go do lodówki na ok. 15-20 minut. Po tym czasie czynność ponów z drugą połową galarety i ponownie wstaw gotowe już danie do lodówki na kilka godzin.
Pasztet podawaj posypany pozostałą natką pietruszki.