Grill - temat specjalny

Pasieka miodem płynąca Marcina - przepis z "Bake Off..."

W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Marcin zaprezentował jurorom przepis na miodownik.

Biszkopt

  • 100-150 g obranych orzechów włoskich
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 154 g cukru
  • 7/10 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1½ łyżki oleju
  • 1½ łyżki kakao
  • 4 czubate łyżki mąki

 

Poncz

  • 100 ml płynnego miodu gryczanego
  • 70 ml wody

 

Krem z mascarpone, miodem, wanilią i pyłkiem pszczelim

  • 600 ml mocno schłodzonej śmietany 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 6 łyżek płynnego miodu gryczanego
  • ziarenka z dwóch lasek wanilii
  • 2-3 łyżki pszczelego pyłku
  • 1-2 łyżeczki kurkumy

 

Ozdoby z białej czekolady

  • 200 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego

 

Złożenie

  • 5 łyżek miodu (można mniej lub więcej, do smaku)
  • 1 łyżka sproszkowanego pyłku pszczelego
  • 10 żywych kwiatów żółtych i pomarańczowych (najlepiej jadalne drobne, np. bratek, nagietek lekarski)
  • biała czekolada

 

Biszkopt
Piekarnik nagrzać do temperatury 160°C z termoobiegiem. Orzechy włoskie zaparzyć we wrzątku i posiekać lub zmiksować na drobne kawałki. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić z cukrem. Połączyć z żółtkami. Dodać pozostałe składniki (proszek do pieczenia, olej, kakao i mąkę) i wymieszać. Na koniec wrzucić orzechy. Wyłożyć dno okrągłej blaszki o średnicy 20 cm papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę. Piec przez około 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na trzy równe blaty.

Poncz
Wodę z miodem wlać do garnka i zagotować.
Krem
Śmietanę ubić do ¾ sztywności. W osobnym naczyniu wymieszać na wolnych obrotach serek mascarpone, miód i ziarenka wanilii. Połączyć obie masy. Krem podzielić na dwie części, do jednej dodać pszczeli pyłek i kurkumę (jedynie do uzyskania koloru, smak kurkumy ma być niewyczuwalny).

Ozdoby z białej czekolady
Białą czekoladę zatemperować: 1/3 czekolady posiekać, pozostałą część podgrzać w kąpieli wodnej do temperatury 45°C. Odstawić, dosypać rozdrobnioną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Mieszając, schłodzić do 27°C, a następnie podgrzać w kąpieli wodnej do 31°C. Połowę czekolady wylać na formę w kształcie plastra miodu albo folię bąbelkową (na wypukłą stronę) i odstawić do stężenia. Do drugiej połowy dodać 2 łyżeczki oleju słonecznikowego i wymieszać do połączenia. Przełożyć do worka cukierniczego.

Złożenie
Schłodzony pierwszy blat tortu położyć na papierowy podkład do ciasta. Nasączyć ponczem i oblać miodem, wyłożyć około ½ żółtego kremu i przykryć biszkoptem, który również należy nasączyć i oblać miodem oraz pokryć żółtą masą. Na wierzch położyć nasączony i oblany biszkopt. Białym kremem obłożyć boki i górę tortu, wyrównać. Ciasto udekorować pszczelim pyłkiem (do tego można użyć przygotowanego z kartonu szablonu w kształcie plastra miodu) oraz ozdobami z białej czekolady. Końcówki łodyg kwiatów owinąć folią spożywczą i umieścić na torcie. Rozpuszczoną białą czekoladą oblać tort tak, aby powstał drip. Ciasto wstawić do lodówki.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3566

30 min
15
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 156

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14934

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17