Nie tuczą, są niskokaloryczne. Młode ziemniaki - jak najlepiej je przygotować, a z czym lepiej ich nie podawać

Trwa sezon na młode ziemniaki, które mają szereg cennych właściwości dla ludzkiego organizmu. Pod ich skórką kryje się bogactwo witamin i minerałów. Jeśli nie masz pomysłu na to, co z nimi zrobić, odkryj przepisy na pyszne dania, które urozmaicą twój jadłospis.

Jak najlepiej przygotować młode ziemniaki? Odkryj proste przepisy | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zazwyczaj sezon na młode ziemniaki rozpoczyna się w połowie maja, a kończy w lipcu. Lepiej nie przegapić momentu, w którym można się nimi nacieszyć, bo są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Zobacz, co najlepiej zrobić z młodych ziemniaków, a co z pewnością skończy się kulinarną katastrofą. 

Sprawdź także: Nie wyrzucaj skórki arbuza. Wykorzystasz ją w wielu przepisach

Młode ziemniaki - wartości odżywcze i właściwości

Młode ziemniaki zawierają liczne witaminy i minerały, których obecność w organizmie przekłada się na jego prawidłowe funkcjonowanie. Przede wszystkim to źródło witaminy C, która wzmacnia odporność oraz witamin z grupy B. W warzywach znajduje się też sporo potasu, magnezu czy wapnia. Magnez łagodzi zmęczenie i stres, wapń pomaga utrzymać silny układ kostny, a potas korzystnie wpływa na zdrowie serca. 

Co więcej, w młodych ziemniakach kryją się też inne minerały, w tym sód, żelazo, cynk i fosfor. Te składniki odżywcze sprawiają, że regularne jedzenie warzyw przekłada się również na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, hormonalnego, mięśniowego i krwionośnego. Błonnik pokarmowy z kolei reguluje pracę jelit, przyspiesza procesy trawienne i metabolizm oraz chroni przed zaparciami.

Czy młode ziemniaki tuczą?

Utarło się przekonanie, że ukochane warzywa Polaków zawierają dużo węglowodanów, a więc z pewnością powodują tycie. Czy młode ziemniaki tuczą? Okazuje się, że są niskokaloryczne i nawet jedzone regularnie nie przełożą się na dodatkowe kilogramy (oczywiście przy założeniu, że zachowasz zbilansowaną dietę i deficyt kaloryczny).

100 g gotowanych młodych ziemniaków to 71 kcal i ok. 17 g węglowodanów. Dla porównania - taka sama porcja starych ziemniaków to już 87 kalorii i 20 g węglowodanów.

Musisz jednak zdać sobie sprawę z tego, że najbardziej tuczące zazwyczaj są dodatki, których użyjesz, zajadając się młodymi ziemniakami. Jeśli zależy ci na zdrowej, zgrabnej sylwetce, zrezygnuj z masła, boczku, kiełbaski czy zasmażki. 

Jak najlepiej przygotować młode ziemniaki?

W sklepach dużo już wiosennych nowalijek, które mogą urozmaicić dietę. Co zrobić z młodych ziemniaków, żeby cieszyć się ich smakiem oraz cennymi właściwościami? Zastosowanie tego składnika w kuchni jest naprawdę szerokie.

Jak najlepiej przygotować młode ziemniaki? Pierwsza myśl - zajadaj je same, najlepiej w towarzystwie innych świeżych, sezonowych warzyw. Świetnie smakują na przykład młode ziemniaki z bobem lub te z rzodkiewką i szparagami. Jeśli nie boisz nieco bardziej kalorycznej opcji, podaj je z boczkiem lub kiełbasą. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś przygotował pieczone młode ziemniaki z kwaśną śmietaną, oliwkami albo ziołami - to rewelacyjne, lekkie i orzeźwiające danie na ciepłe dni.

Sałatka z młodymi ziemniakami to bardzo uniwersalna propozycja - połączysz je z wieloma składnikami, także ograniczają cię jedynie własne gusta. Możesz też postawić na młode ziemniaki faszerowane serem. Będą też bazą do aromatycznego warzywnego curry

Czego nie robić z młodych ziemniaków?

Choć wiesz już, jak najlepiej przygotować młode ziemniaki w kuchni, to pamiętaj, że nie da się z nich przyrządzić wszystkiego. Młode ziemniaki mają znacznie więcej wody niż te stare, co w efekcie często wpływa na konsystencję potraw. Właśnie dlatego zmieni się np. struktura zapiekanki, do której dodasz taki składnik. Lepiej użyć więc mniej sosu, żeby ilość płynu się zredukowała.

Czego nie robić z młodych ziemniaków? Trudne, choć wciąż możliwe, będzie przygotowanie placków ziemniaczanych. Wielu osobom po prostu rozpadają się na patelni. Dlatego właśnie, po utarciu warzyw, warto na chwilę je odłożyć (aby oddały płyn) i odsączyć przed połączeniem z pozostałymi składnikami.

Trudne do przygotowania będą również frytki z młodych ziemniaków. Szczególnie gdy będziesz je smażyć w głębokim tłuszczu. Skutecznym sposobem na ich przyrządzenie będzie jednak pokrojenie warzyw i umieszczenie ich w piekarniku. 

Czy młode ziemniaki można jeść ze skórką?

Choć intuicja podpowiada, że ziemniaki należy obrać, w przypadku tych młodych warto zajadać je ze skórką. Dlaczego? To właśnie pod delikatnym i cienkim kartoflowym mundurkiem kryje się najwięcej cennych składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Warto zapamiętać, że młode ziemniaki można jeść ze skórką, ale po spełnieniu kilku warunków. Po pierwsze, muszą być one zdrowe i oczyszczone z pędów i oczek. Nie mogą być też zazielenione, bo oznacza to wyższą dawkę solaniny, która może wywołać nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Po drugie trzeba je dokładnie umyć, a następnie wyszorować. W ten sposób pozbędziesz się środków chemicznych i brudu, który pokrył ziemniaki.

Wystarczy już tylko ugotować lub upiec warzywa, które po obróbce cieplnej zachowają znacznie więcej wartościowych witamin i minerałów (m.in. witaminy C i potasu) niż obrane egzemplarze.

Młode ziemniaki z piekarnika

 Młode ziemniaki z piekarnika Zobacz przepis

Młode ziemniaki z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Młode ziemniaki pieczone na ostro

 Młode ziemniaki pieczone na ostro Zobacz przepis

Młode ziemniaki pieczone na ostro / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Młode ziemniaki zapiekane w rękawie

 Młode ziemniaki zapiekane w rękawie Zobacz przepis

Młode ziemniaki zapiekane w rękawie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Młode ziemniaki zapiekane z kurczakiem

 Młode ziemniaki zapiekane z kurczakiem Zobacz przepis

Młode ziemniaki zapiekane z kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Młode ziemniaki na młodej kapuście

 Młode ziemniaki na młodej kapuście Zobacz przepis

Młode ziemniaki na młodej kapuście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Młode ziemniaki zapiekane z kiełbasą i boczkiem

 Młode ziemniaki zapiekane z kiełbasą i boczkiem Zobacz przepis

Młode ziemniaki zapiekane z kiełbasą i boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Młode ziemniaki pieczone jak z ogniska

 Młode ziemniaki pieczone jak z ogniska Zobacz przepis

Młode ziemniaki pieczone jak z ogniska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sałatka z młodych ziemniaków

 Sałatka z młodych ziemniaków Zobacz przepis

Sałatka z młodych ziemniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Młode ziemniaki faszerowane

 Młode ziemniaki faszerowane Zobacz przepis

Młode ziemniaki faszerowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Młode ziemniaki zapiekane z mięsem

 Młode ziemniaki zapiekane z mięsem Zobacz przepis

Młode ziemniaki zapiekane z mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Sałatka z młodych ziemniaków na grilla

 Sałatka z młodych ziemniaków na grilla Zobacz przepis

Sałatka z młodych ziemniaków na grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: gospodarz.pl, twojezdrowie.rmf24.pl, zywienie.medonet.pl

Zobacz także:

Pijesz kawę na czczo? Oto co robi z twoim organizmem »

Pyszne, ale czy zdrowe? Czy z cukrzycą lub dną moczanową można jeść czereśnie? »

Oto tani i skuteczny środek czystości. Pogromcę brudu masz pod ręką »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 15024

30 min
44
60 min
3
Dodatki Masełko bazyliowe

Masło cudownie smakuje z pieczoną rybą lub kurczakiem

Odsłon: 154

15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0