Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na rynku pojawiły się już młode ziemniaki. Dla tych, którzy tęsknią za smakiem ziemniaka z ogniska, a nie mają sposobności, by takie zjeść, mamy przepis na prościutkie młode ziemniaki pieczone w brytfance. W niczym nie ustępują tym, które wkładamy do ogniska. Przekonajcie się sami. Do młodych ziemniaczków jak z ogniska proponujemy szybki sos czosnkowo-koperkowy na bazie jogurtu greckiego.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 37
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 363
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 88
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 37
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 363
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 88
Składniki
Ziemniaki dobrze umyj. Mąkę wymieszaj z solą, papryką słodką i wędzoną. Jeszcze wilgotne ziemniaki obtocz w mące z przyprawami.
Piekarnik rozgrzej do 190 st. (góra - dół). Ziemniaki przełóż do brytfanki i piecz, bez przykrycia, ok. 30-40 minut.
Gdy ziemniaki będą się piekły, przygotuj sos. Do jogurtu greckiego wciśnij 2 ząbki czosnku, dodaj posiekany koperek, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Dobrze wymieszaj i włóż do lodówki. Ziemniaki możesz jeść tylko z sosem czosnkowo-koperkowym. Będą też idealne jako dodatek do różnego rodzaju mięs.