Grill - temat specjalny

Największe bogactwo witaminy C na jesień, nie mylić z pigwą. Jakie właściwości ma pigwowiec, co z niego zrobić?

Jesienią, w sezonie przeziębień, warto wzmocnić organizm dodatkową dawką witaminy C. Ta sprzyja poprawie odporności i pomaga zwalczyć rozwijające się infekcje. Sięgnij po pigwowca - wartości odżywcze i właściwości owocu są szczególnie potrzebne o tej porze roku. Dowiedz się, czym różni się pigwowiec od pigwy.

Czym się różni pigwowiec od pigwy? Nie myl tych dwóch owoców | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Na pierwszy rzut oka bardzo łatwo pomylić go z pigwą. To jednak dwa inne owoce, które wyróżniają się nieco innymi cechami. Dowiedz się, jakie właściwości ma pigwowiec i dlaczego warto go jeść, szczególnie jesienią. Jeśli nie masz pomysłu, co zrobić z pigwowca, pod koniec artykułu znajdziesz wiele inspiracji.

Sprawdź także: Na jesienne i zimowe przeziębienia będzie w sam raz. Jak zrobić leczniczą nalewkę z malin?

Pigwowiec to roślina z rodziny różowatych, która osiąga do dwóch-trzech metrów wysokości i naturalnie występuje w Azji - najczęściej w lasach, przy strumieniach i na terenach skalistych. Obecnie hoduje się go już też w Europie, Ameryce Północnej i Nowej Zelandii - często jako krzew dekoracyjny. Owoce pigwowca wykorzystuje się do przyrządzania przetworów. W Polsce najpopularniejszy jest pigwowiec chiński, pośredni oraz japoński. 

Pigwowiec - witaminy i wartości odżywcze

Jakie wartości odżywcze ma pigwowiec? Witaminy, które w sobie kryją, wzmacniają organizm i poprawiają jego ogólne funkcjonowanie. Przede wszystkim owoce są bogate w witaminy A, C, D i te z grupy B (B1, B2, B9). Dostarczają również wielu składników mineralnych, m.in. magnez, cynk, potas i fosfor.

To doskonałe źródło aminokwasów, antyoksydantów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z kolei obecność błonnika pokarmowego wpływa korzystnie nie tylko na prozdrowotne właściwości pigwowca, ale też na jego właściwości żelujący, pomocne w kuchni.

Jakie właściwości ma pigwowiec?

Ze względu na liczne i cenne wartości odżywcze pigwowca, cechuje się on korzystnym działaniem na ludzki organizm. Silne przeciwutleniacze, m.in. flawonoidy i antocyjany, wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i opóźniające starzenie się skóry (cera staje się nawilżona i oczyszczona). Z kolei witaminy uzupełniają niedobory potrzebnych człowiekowi składników, łagodzą stany zapalne i wzmacniają układ odpornościowy

Wykazują silne działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, dlatego są polecane w sezonie jesienno-zimowym, gdy o przeziębienie nietrudno. 100 gramów owoców może dodatkowo pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Obecność antyoksydantów, minerałów i witamin sprawia, że nie tylko poprawia się reakcja organizmu na infekcje, ale także praca układu krążenia, koncentracja czy samopoczucie

Jakie właściwości ma jeszcze pigwowiec? Błonnik pokarmowy (ok. 30 gramów w 100 gramach owoców) przeciwdziała zaparciom, wspomaga odchudzanie oraz usprawnia perystaltykę jelit.  

Czym się różni pigwowiec od pigwy?

Ich nazwy brzmią bardzo podobnie i w pierwszej chwili łatwo pomylić je także z wyglądu. Choć oba te owoce nadają się do spożywania w kuchni, to nie na surowo - są wtedy kwaśne i twarde. Zarówno z owoców pigwy, jak i pigwowca, bogatych w pektyny, można przygotować nalewki, konfitury, sok czy syrop do herbaty.

Czym się różni pigwowiec od pigwy? Przede wszystkim pigwa jest drzewem, a pigwowiec to krzew. Pigwowca w Polsce łatwiej wyhodować, bo jest bardziej odporny na mrozy. Owoce pigwy są z kolei większe (ważą nawet do kilograma, osiągają do sześciu centymetrów średnicy, podczas gdy owoce pigwowca - do czterech centymetrów). Choć owoce pigwy roztaczają wokół siebie przyjemniejszą woń, to w smaku aromatyczniejsze są owoce pigwowca. Skórka pigwy pokryta jest też delikatnym meszkiem, a pigwowca jest śliska.

Pigwowiec - przeciwwskazania

To może nieco dziwić, ale nie ma zbyt wielu przeciwwskazań do jedzenia pigwowca. Oczywiście w przypadku wystąpienia reakcji alergicznej po spożyciu owoców pigwowca (takich jak wysypka skórna czy uczucie duszności), należy szybko je odstawić i udać się do lekarza.

Choć sam pigwowiec charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, to cukrzycy powinni uważać na przetwory przyrządzone z tego owocu. Często są wzbogacone o dużą dawkę cukru, słodzików lub innych sztucznych substancji, które mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie.

Czy owoce pigwowca trzeba obierać?

Owoce pigwowca przypominają nieco jabłka - z zewnątrz są twarde, kuliste i pokryte żółtawo-zielonkawą skórką, w środku natomiast znajduje się miąższ i komory z ogromną ilością pestek (można naliczyć nawet ponad 60 sztuk). Jak kroić pigwowiec, żeby nadawał się do przyrządzenia pysznych przetworów? I czy owoce pigwowca trzeba obierać przed zrobieniem z nich smacznej nalewki, czy dżemu?

Okazuje się, że proces przygotowania wcale nie jest skomplikowany. Owoców pigwowca nie trzeba obierać - podczas obróbki cieplnej skórka zmięknie lub całkowicie odejdzie. Na początku po prostu wystarczy przekroić owoc na pół (w poprzek), by odsłonić komory z pestkami. Następnie należy wysypać nasiona lub wydłubać je za pomocą łyżeczki albo łyżki do lodów

Co zrobić z pigwowca?

Do tej pory przyrządzałeś przetwory tylko z pigwy i nie za bardzo wiesz, co zrobić z pigwowca? Kieruj się swoją intuicją - z tego owocu również przygotujesz pyszny dżem, konfiturę, nalewkę, syrop czy pulpę do naleśników. Plasterki pigwowca możesz też dodać do sałatki albo użyć do herbaty - świetnie sprawdzą się jako zamiennik bardziej popularnej cytryny. Plasterki czy kawałki owocu będą też znakomitym składnikiem ciast i deserów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby pigwowca utrzeć i dodać do potrawki mięsnej lub rybnej. Inspiracje na to, co zrobić z pigwowca, znajdziesz poniżej:

3. Sernik dyniowy z pigwowcem

 Sernik dyniowy z pigwowcem Zobacz przepis

Sernik dyniowy z pigwowcem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Syrop z pigwowca japońskiego

 Syrop z pigwowca japońskiego Zobacz przepis

Syrop z pigwowca japońskiego z imbirem i miodem

5. Sałatka z dodatkiem pigwowca

 Sałatka z dodatkiem pigwowca Zobacz przepis

Sałatka z pigwowcem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Dżem z pigwowca japońskiego

 Dżem z pigwowca japońskiego Zobacz przepis

Dżem z pigwowca / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Dorsz z pigwowcem na dyniowej pierzynce

 Dorsz z pigwowcem na dyniowej pierzynce Zobacz przepis

Dorsz z pigwowcem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Nalewka z pigwowca japońskiego

 Nalewka z pigwowca japońskiego Zobacz przepis

Nalewka z pigwowca japońskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Szarlotka z pigwowca

 Szarlotka z pigwowca Zobacz przepis

Szarlotka z pigwowca / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: Smaker.pl, drzewkaowocowe24.pl, dietetycy.org.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Lepszy niż oliwa i olej rzepakowy. Działa ochronnie na serce, wspomaga odporność »

Co miesiąc urodzenia mówi o twoim zdrowiu? Data urodzenia a podatność na choroby »

Tych grzybów szukaj w polskich lasach. Oto lista najzdrowszych i najsmaczniejszych gatunków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3531

30 min
15
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 91

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14839

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17