Grill - temat specjalny

Najlepsze przetwory ostatnich 10 lat

Lipiec i sierpień to najlepszy czas na przygotowywanie przetworów, które zimą przypomną nam o smakach lata. Oto lista tych, które cieszyły się wśród was największą popularnością.

Fot. 123RF/Picsel

Marynowane warzywa są pyszną przekąską lub dodatkiem do sałatek, zapiekanek, kanapek. Do słoików można dodawać różne przyprawy, liście wiśni lub winorośli, co sprawi, że każdy słoik będzie miał niepowtarzalny smak.

Jak zamarynować warzywa?

Warzywa należy dokładnie umyć i pokroić w nieduże kawałki, po czym włożyć je do słoików. Świetnym dodatkiem będzie czosnek oraz pokrojona cebula. Do słoików można dodać gorczycę, pieprz, liść laurowy, chili i ziele angielskie. Gdy wszystkie składniki są już dodane, należy to zalać zalewą zrobioną z wody, octu, cukru i soli.

Zamarynowane tak warzywa należy pasteryzować przez około 15 minut.

Kiszonki

Kiszonki to naturalne probiotyki, bogate w kwas mlekowy, który oczyszcza organizm i chroni przez chorobami. Są także pysznymi przekąskami, dodatkami do sałatek, surówek i farszów. Można kisić praktycznie wszystkie warzywa i owoce.

Jak zrobić kiszonki?

Dokładnie umyte i pokrojone warzywa lub owoce wkładamy do słoika. Jeżeli warzywa są małe (np. ogórki) nie trzeba ich kroić, wystarczy obciąć im końcówki. Dodajemy liść laurowy, kminek, cząber, czosnek, estragon oraz chrzan. Do słoika możemy dodać pokrojoną papryczkę chili lub liście wiśni, róży albo winorośli. Następnie zalewamy warzywa zalewą, złożoną z wody i soli (na jeden litr przegotowanej wody przypada jedna łyżka soli). Przez pierwsze kilka dni słoiki z kiszonkami powinno się trzymać w temperaturze do 18 stopni, a później przełożyć do pomieszczenia z chłodniejszą temperaturą, gdzie temperatura oscyluje do około 12 stopni.

Najlepsze przepisy na przetwory

Przetwory na zimę nie muszą być nudne i szablonowe, podczas przygotowywania można się bawić, dodawać różne zaskakujące składniki, a później cieszyć się niezwykłym smakiem i aromatem. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy już od 10 lat dzielą się z nami sprawdzonymi recepturami na różnego rodzaju kiszonki i marynaty. Które z nich spodobały wam się najbardziej? Poniżej znajdziecie listę najpopularniejszych przepisów na przetwory, jakie kiedykolwiek pojawiły się w naszym serwisie.

Miejsce 10: Sałatka z ogórków

Fot. Zabecka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 9: Pyszne buraczki

Fot. Rodzinka500 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 8: Ogórki po kalisku

Fot. Ewus71 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 7: Pyszna sałatka na zimę

Fot. Kurka_domowa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 6: Sałatka z ogórków obiadowa

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 5: Buraczki na zimę

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 4: Cukinia w kurkumie

Fot. PPluss na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 3: Sok z czarnego bzu

Fot. Wiesia01 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 2: Mizeria z ogórków na zimę

Fot. Gosik33 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 1: Sałatka z ogórków i papryki

Fot. Nikola2005 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 11005

30 min
20
Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto przygotowane z przepisu Moje domowe jedzenie. oto link do przepisu; h...

Odsłon: 5864

60 min
62
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 291

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17