Ewa_Gotuje

Na jakie ryby trzeba uważać?

Z każdej strony słychać głosy, że jedzenie ryb bardzo korzystnie wpływa na zdrowie i dostarcza drogocennych dla organizmu składników. Niestety, na polskich stołach ryby pojawiają się nadal zbyt rzadko.

Fot. 123RF/Picsel

Dietetycy zalecają spożywanie dań z ryb minimum 2 razy w tygodniu. W rzeczywistości na dania z rybą Polacy decydują się zdecydowanie rzadziej – przeciętnie raz na dwa tygodnie. Roczne spożycie ryb i owoców morza w naszym kraju to około 11 - 12 kilogramów - to ponad dwukrotnie mniej niż średnia europejska! Polakom wciąż bardzo daleko do rekordzistów. Przykładowo w Norwegii, statystyczny obywatel spożywa prawie 50 kilogramów ryb i owoców morza rocznie, natomiast w Portugalii jest to prawie 60 kilogramów w przeliczeniu na jedną osobę.

Których ryb unikać?

Niestety, mimo wielu zalet, niektóre z ryb mogą nam szkodzić. Gatunki tłuste mogą kumulować substancje toksyczne w swoich tkankach, w tym także metale ciężkie. Najbardziej niebezpieczne z nich to ołów, kadm, rtęć i arsen.

Dlaczego tak groźne substancje pojawiają się w mięsie ryb? Powodem jest zanieczyszczone środowisko, w którym żyją. Te toksyczne związki mogą zaburzać funkcjonowanie całego organizmu.

Ołów jest bardzo groźny dla wątroby i nerek - prowadzi do rozwoju chorób nowotworowych oraz zakłóca prawidłowe działanie układu nerwowego i pokarmowego. W dużym stężeniu, kadm jest szkodliwy dla układu oddechowego, wątroby, nerek i jąder. Co ciekawe, najwięcej tego szkodliwego metalu znajduje się w przetworach rybnych, a nie w filetach. Z kolei arsen kumuluje się w całym organizmie, zwiększając ryzyko chorób nowotworowych.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Aby zminimalizować ryzyko spożywania szkodliwych związków, należy zwracać uwagę, z jakiego środowiska pozyskiwane są ryby. Istotne są warunki żerowania, a także wiek. Bezwzględnie należy wystrzegać się spożywania takich ryb jak panga i tilapia. Co prawda, są to jedne z najtańszych gatunków, jednak posiadają niewielką ilość substancji odżywczych i niezbyt wiele walorów smakowych. Poważne zastrzeżenia budzą przede wszystkim warunki, w jakich hoduje się te gatunki. Zazwyczaj zlokalizowane są w olbrzymich, zanieczyszczonych akwenach, o dużym zagęszczeniu, gdzie karmi się je paszami, zawierającymi mnóstwo hormonów i antybiotyków. Na cenzurowanym powinny znaleźć się również sumy, niektóre gatunki tuńczyka, makrele królewskie oraz łososie hodowlane.

Tłuste ryby – jeść, czy nie jeść?

Ryby cechują się z reguły niską kalorycznością, przy czym im wyższa zawartość tłuszczy, tym wyższa wartość energetyczna. Zatem osoby będące na diecie lub stosujące dietę lekkostrawną, powinny wybierać ryby chude, takie jak dorsz, tuńczyk, sola, pstrąg i morszczuk. Ryby średnio tłuste, takie jak karp, lin i leszcz w 100 gramach zawierają około 110 kcal, przy zawartości tłuszczu do 5 gram.

Jeśli zaś chodzi o ryby tłuste (np. łososie, makrele, szprotki i śledzie), to ich wartość kaloryczna waha się od 170 do 250 kalorii na 100 gram, a zawartość tłuszczu od 10 do 15%. Mimo wszystko, dietetycy zalecają spożywanie tych ryb, gdyż zawarte w nich tłuszcze mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Nawet węgorz, który na 100 gram posiada 25 gram tłuszczu, nie powinien być kategorycznie wyeliminowany z diety, a jedynie spożywany w rozsądnych ilościach.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
20
Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 673

30 min
10

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0