Ewa_Gotuje

Mrożona herbata na lato!

Zbliża się lato, czyli pora roku, na którą większość z nas czeka z utęsknieniem. Drobne marzenia - takie jak kombinacja przyjemnego wieczoru, tarasu i hamaka z orzeźwiającą i aromatyczną mrożoną herbatą – mogą się spełnić.

Fot. 123RF/Picsel

Brzoskwiniowe orzeźwienie

Szklanka 350 ml - 1 porcja
Składniki:

  • 1 torebka herbaty Ahmad Tea London Earl Grey
  • 250 ml gorącej wody
  • 60 ml syropu brzoskwiniowego
  • 15 ml świeżego soku z cytryny
  • Świeże liście mięty
  • Plasterek cytryny
  • Kostki lodu

 

Przygotowanie:
Herbatę Ahmad Tea London Earl Grey parzymy zgodnie z metodą zalecaną na opakowaniu. Gotowy napar studzimy, a następnie dodajemy do niego syrop brzoskwiniowy i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy, wrzucamy kostki lodu, a na koniec mrożoną herbatę dekorujemy liśćmi mięty i plasterkiem cytryny.

Miętowa świeżość

Szklanka 350 ml - 1 porcja
Składniki:

  • 1 torebka herbaty Ahmad Tea London Mint Mystique
  • 250 ml gorącej wody
  • 15 ml świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 limonka
  • Trawa cytrynowa lub świeże liście mięty
  • Kostki lodu

 

Przygotowanie:
Herbatę Ahmad Tea London Mint Mystique parzymy zgodnie z metodą zalecaną na opakowaniu. Następnie dodajemy do niej cukier, mieszamy i odstawiamy napar do wystygnięcia. Do schłodzonej herbaty dodajemy sok z cytryny i kostki lodu. Do szklanki, w której będziemy podawać herbatę wyciskamy trochę soku z limonki, a następnie wlewamy napój. Dodatkowo możemy przetrzeć limonką krawędzie szklanki. Na koniec możemy dodać trawę cytrynową lub świeże liście mięty.

Waniliowa słodycz

Szklanka 350 ml - 1 porcja
Składniki:

  • 1 torebka herbaty Ahmad Tea London Vanilla Tranquillity
  • 250 ml gorącej wody
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 15 ml mleka
  • Świeża laska wanilii
  • Kostki lodu

 

Przygotowanie:
Herbatę Ahmad Tea London Vanilla Tranquillity parzymy zgodnie z metodą zalecaną na opakowaniu. Następnie dodajemy brązowy cukier, mieszamy i odstawiamy napar do wystygnięcia. Do schłodzonej herbaty dodajemy mleko i kostki lodu. Na koniec możemy dodać świeżą laskę wanilii.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Zielone szparagi w cieście

Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku

Odsłon: 5936

15 min
14
Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 698

60 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0