Ewa_Gotuje

Można ją jeść tylko po obróbce termicznej. Jarzębina – właściwości i zastosowanie w kuchni

Jarzębina to popularna roślina, na którą można natknąć się w lesie, parkach i ogrodach. Jej charakterystycznym elementem są czerwone owoce, które kryją w sobie mnóstwo witamin i znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Jakie działanie na organizm wykazuje jarzębina? Właściwości tej rośliny są naprawdę liczne!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Z czym kojarzy się jarzębina? Wiele osób z pewnością odpowie, że z okresem dzieciństwa, kiedy robiło się z niej piękne korale, bransoletki i kolczyki. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że jest ona bogatym źródłem witamin i minerałów, a do tego stanowi doskonałą bazę do różnego rodzaju przetworów. W jakich przysmakach najlepiej sprawdza się jarzębina? Kto nie może jeść jej owoców, a dla kogo są one szczególnie wskazane? Poznaj kilka ciekawostek na jej temat i koniecznie wprowadź ją do swojego jadłospisu! 

 Sprawdź także: Pomaga w trawieniu i wzmacnia odporność. Pigwa - zalety spożywania i zastosowanie w kuchni

Jarzębina – wartości odżywcze 

Ile kalorii posiada i jakie związki kryje w sobie jarzębina? Wartości odżywcze w 100 g tej rośliny kształtują się następująco:  

  • Wartość energetyczna: 50 kcal; 
  • Białko: 1,4 g; 
  • Tłuszcz: 0,2 g; 
  • Węglowodany: 9 g; 

Witaminy:

  • Witamina A: 1 500 mcg; 
  • Tiamina: 0,05 mg; 
  • Ryboflawina: 0,02 mg; 
  • Niacyna: 0,7 mg; 
  • Witamina C: 70 mg; 
  • Witamina E: 1,4 mg; 

Minerały:

  • Magnez: 33 mg; 
  • Potas: 230 mg; 
  • Wapń: 42 mg; 
  • Żelazo: 2 mg; 
  • Fosfor: 17 mg.  

Jarzębina – właściwości  

Jarzębina to roślina o bardzo wszechstronnych właściwościach. Co ciekawe, substancje odżywcze kryją się nie tylko w jej owocach, ale również liściach oraz kwiatach. Co dokładnie można w nich znaleźć? Poza wyżej wymienionymi związkami na długiej liście składników znajdują się antocyjany, karotenoidy, kwasy organiczne, flawonoidy oraz garbniki 

Jarzębina wykazuje własności moczopędne, dzięki czemu wspomaga leczenie infekcji dróg moczowych. Jej spożywanie może przynieść wiele korzyści osobom zmagającym się z kamicą nerkową i żółciową, zapaleniem nerek, zaburzeniami trawienia oraz schorzeniami żołądka. Warto dodać, że odgrywa ona istotną rolę w profilaktyce nadciśnienia i miażdżycy 

Kolejną zaletą jarzębiny jest działanie przeciwzapalne i osłonowe na błony śluzowe jelit i żołądka. Ponadto stymuluje ona pracę układu pokarmowego, zapobiegając uporczywym wzdęciom i zaparciom. Jako że obfituje ona w rozmaite witaminy i minerały, w tym duże dawki witaminy C, warto sięgać po nią w trakcie przeziębienia.  

Jarzębina – kto nie może jeść jej owoców? 

Głównym przeciwwskazaniem do spożywania jarzębiny jest uczulenie lub nadwrażliwość na zawarte w niej substancje. Co więcej, powinny unikać jej kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także osoby borykające się z nadkwasotą oraz ciężkimi chorobami nerek i przewodu pokarmowego. Jarzębiny nie powinno się jeść na surowo – po pierwsze w tej wersji jest ona zbyt gorzka i cierpka, a po drugie zawiera kwas parasorbinowy, który może doprowadzić do zatrucia pokarmowego objawiającego się wymiotami i biegunką. Po obróbce termicznej roślina ta jest całkowicie bezpieczna, ponieważ wspomniany kwas traci swoje właściwości pod wpływem wysokiej i niskiej temperatury.  

Jak przygotować jarzębinę w kuchni 

Przygotowanie jarzębiny nie jest ani trudne, ani czasochłonne! Jedyne, co musisz zrobić, to dokładnie ją oczyścić i oddzielić od szypułek. Dobrym rozwiązaniem będzie zalanie jej wrzątkiem w celu pozbycia się gorzkiego posmaku. Przyniosłeś do domu duże zbiory, ale nie planujesz wykorzystać ich od razu? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby je zamrozić lub ususzyć.  

Co można zrobić z jarzębiny 

Zastanawiasz się, co można zrobić z jarzębiny? Możliwości jest naprawdę mnóstwo! Sok, herbata, likier oraz dżem to tylko kilka z wielu opcji, jakie masz do dyspozycji. Poznaj kilka sprawdzonych przepisów i udaj się w kulinarną podróż po nietypowych, ale wyjątkowych smakach! 

Herbata 

Herbata z jarzębiny to idealny napój na chłodne jesienne wieczory. Jej przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy podgotować jej suszone lub mrożone owoce na małym ogniu. Innym sposobem jest wrzucenie rozdrobnionych suszonych owoców do szklanki i zalanie ich wrzątkiem. Po ok. 20 minutach pod przykryciem napar powinien być gotowy do spożycia.  

Sok z jarzębiny 

Sok z jarzębiny można kupić w aptece lub sklepie ze zdrową żywnością, jednak zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie przyrządzenie go w zaciszu własnej kuchni. Potrzebujesz do tego zaledwie dwóch składników, tj. cukru i owoców jarzębiny. Realizację przepisu rozpocznij od oddzielenia tych ostatnich od szypułek i zasypania ich cukrem. Po ok. pięciu godzinach przełóż całość do rondelka i gotuj przez co najmniej 30 minut. Po przestudzeniu przelej sok do butelek, przecedzając go przez gazę lub gęste sitko. Aby długo zachował swoją jakość i właściwości, warto trzymać go w ciemnym szkle. 

Likier 

Co można zrobić z jarzębiny, jeśli nie sok lub herbatę? Na przykład rozgrzewający i aromatyczny likier! Aby go wyczarować, musisz zaopatrzyć się w dojrzałą i krótko przemrożoną jarzębinę, cukier, spirytus oraz wodę. Ponadto przyda ci się duży słoik.  

Jeśli przechowujesz jarzębinę w zamrażarce, wyjmij ją odpowiednio wcześniej, a następnie przełóż na durszlak i zalej gorącą wodą. Gdy nadmiar wody ścieknie, a owoce ostygną, wrzuć je do słoika i zalej spirytusem. Po wykonaniu tych czynności zakręć szczelnie słój i odstaw go w ciepłe miejsce na 30 dni.  

Po upływie miesiąca przecedź zawartość słoika. Podgrzej w garnku wodę z cukrem, aby utworzył się z nich płyn o konsystencji syropu. Gdy ten wystygnie, wlej do niego jarzębinowo-spirytusową miksturę i delikatnie wymieszaj. Przelej całość do słoika i odstaw na kolejny miesiąc.  

Po 30 dniach przefiltruj likier przez gazę, najlepiej do szklanej butelki. Gotowy napój przechowuj w lodówce. Mówi się, że najlepiej smakuje po ok. sześciu miesiącach leżakowania, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby spożyć go zaraz po zrobieniu.  

Dżem  

Szukasz pomysłów na oryginalne zimowe przetwory? Koniecznie przyrządź dżem jarzębinowy! Powstaje on jedynie z dwóch produktów, tj. cukru oraz owoców jarzębiny. Oczyść i opłucz roślinę, zalej ją wodą i gotuj do momentu, aż zawartość garnka zacznie wrzeć. Odlej powstały wywar i zalej jarzębinę wrzątkiem – kontynuuj obróbkę termiczną przez ok. 15 minut, a następnie dosyp cukier i podgrzewaj przez kolejny kwadrans, co jakiś czas mieszając. Zdejmij garnek z palnika i przełóż jeszcze gorący dżem do słoików – pamiętaj, aby je wcześniej wyparzyć. Zakręć je szczelnie, postaw do góry dnem i zaczekaj, aż wystygną.  

Do czego stosować przetwory z jarzębiny 

Wbrew pozorom są one bardzo uniwersalne – herbata, likier oraz sok doskonale rozgrzeją cię w chłodne dni, a do tego pomogą uporać się z objawami przeziębienia. W przypadku dżemu masz o wiele więcej możliwości – możesz stosować go jako nadzienie do naleśników, ciast i drożdżówek oraz dodatek do gofrów i kanapek na słodko. Równie dobrze możesz posłodzić nim herbatę, a nawet zaserwować go w towarzystwie mięsa czy wędliny. Do wyboru, do koloru! 

Sprawdź, do czego wykorzystali jarzębinę nasi użytkownicy. 

1. Herbata owocowa – witaminy na przednówku

 Herbata owocowa – witaminy na przednówku Zobacz przepis

Herbata owocowa – witaminy na przednówku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kapusta z jarzębiną do słoików na zimę

 Kapusta z jarzębiną do słoików na zimę Zobacz przepis

Kapusta z jarzębiną do słoików na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Konfitura z jarzębiny

 Konfitura z jarzębiny Zobacz przepis

Konfitura z jarzębiny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Nalewka z jarzębiny

 Nalewka z jarzębiny Zobacz przepis

Nalewka z jarzębiny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Grzybowe rekordy z Polski i świata. Okazy-giganty robią wrażenie! »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Szczawiowa.

Zupa szczawiowa ugotowana na wieprzowym mostku, podana z jajkiem.

Odsłon: 424

15 min
6
30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0